Fotografija je simbolična
Aktualni in pereč primer Term Lendava v luči prodaje Save Turizem Madžarom ni edini, kjer smo pri prodaji turističnih kapacitet tujcem potegnili kratko.

Skupno številnim tujim prevzemom je po besedah poznavalcev to, da je komunikacija z lastniki zelo otežena, stika z njimi ne morejo vzpostaviti niti zaposleni niti mediji. 

Pogosto se obljubljena vlaganja močno razlikujejo od dejansko izvedenih. Lastniki si denar za nakupe hotelov praviloma izposodijo, zato za prenove in vlaganja denarja hitro zmanjka. 

Kmalu po prevzemu številne slovenske dobavitelje nadomestijo s tujimi, le redko pa slovenskim dobaviteljem odprejo poti v svoje matične države, še dodajajo sogovorniki iz turizma.

Na obali so se enkrat že opekli

Spomnimo se velikih obljub lastnikov portoroškega hotela Metropol. Kupec Liburnia Riviera Hoteli iz Opatije je takrat zatrjeval, da bo »strateško vlagal v razvoj hotelske infrastrukture in druge razvojne projekte Metropol Resorta«. 

Že ob prevzemu hotelov je šlo vse navzdol, pravijo sogovorniki. 

Nekdaj prestižen portoroški hotel ima že dlje časa zaradi težav svojih hrvaških lastnikov večino časa zaprta vrata, nepremičnina in okolica nista v ponos krajanom in občini. 

Novinarjem pa so po pisanju lokalnega dopisnika Dela odgovarjali kar v hrvaškem jeziku. Metropol naj bi po naših informacijah sicer že sprejemal rezervacije za goste v letošnji pomladi.

Hotel Metropol Portorož (foto: Bobo).

Tudi v Mariboru podobno slabe izkušnje z Rusi

Znani mariborski hotel Habakuk, ki je pod ruskim lastništvom izgubil eno zvezdico in tako ostal le štirizvezdični, je zaprt že skoraj dve leti. Prenova bi se morala po prvotnih načrtih zaključiti že decembra 2020, a obnovitvena dela še vedno potekajo. 

V času prenove Habakuka ruski lastniki svojim zaposlenim vedno znova podaljšujejo pogodbe za čakanje na delo doma. Zaposlenim doslej nihče ni pojasnil, kdaj bo prenova, ki poteka zelo počasi z vsega le nekaj delavci, zaključena. 

Čakajoči na domu prejemajo 80-odstotno plačo, marsikdo se je medtem tudi že odločil poiskati drugega delodajalca v Sloveniji ali v Avstriji.

Čeprav imajo Terme Maribor na svoji spletni strani rubriko za medije, kjer so zapisali, da se zavedajo, kako pomembno je ažurno in kakovostno pisanje o dogajanju znotraj družbe in obljubljajo odgovore medijem v najkrajšem možnem času, vodstvo družbe slednjim že lep čas ne odgovarja na poslana vprašanja.

Tudi na Bledu nič bolje s Kitajci

Slovenski javnosti manj znan pa je prevzem hotelov Kompas in Lovec na Bledu, s strani družbe Golden Forest s sedežem v Ljubljani, v lasti vlagateljev iz Kitajske. Lastniki so lokalni skupnosti napovedovali prenove in vlaganja, a očitno je ostalo za zdaj le pri besedah.

Hotel naj bi po informacijah Siol.net financirali s sedem milijonskim posojilom najetim pri Sberbanki. Hoteli so najverjetneje tudi zaradi epidemije zaprti.   

Nakupi pa so lahko tudi zgodbe o uspehu

Spomnimo pa na nakup štirih propadlih bohinjskih hotelov, ki jih slovenski kriptomilijonar in nekdanji solastnik kripto borze Bitstamp Damian Merlak postopoma obnavlja in piše novo turistično zgodbo Bohinja, tudi v času epidemije. 

Hotel Bohinj ob Bohinjskem jezeru, ki ga je obnovil kriptomilijonar Damian Merlak.

Tudi v Pomurju zgodbe o uspehu po prevzemu

Podobno je v Kopru, kjer je prodorni podjetnik Aleš Piščanc kupil kultni Hotel Triglav, ga prenovil in tako v samem središču Kopra odprl sodobni štirizvezdični hotel Grand Koper, ki odlično bogati ponudbo obalne prestolnice tudi z dobro ocenjeno restavracijo Capra. 

Pa nikar ne pozabimo na Terme Banovci, kjer je lokalni podjetnik Srečko Karba kupil hotel, ohranil zaposlitve in postopoma vlaga tako v infrastrukturo kot v dejavnost. 

Komentarji (28)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Kaco... (nepreverjen)

Kaj se pa jočete in sprenevedate, saj smo pa takšen sistem pred 30 leti želeli.
Delavec je suženj v sloveniji, slovenija pa evropi.

Gezaseheca (nepreverjen)

Što de za vsa ta sranja odgovarjal?
Od vseh totih tujcov imamo sama sranja v državi..Nesposobna generacija ste vsi vkūp,samo krasti znate,Mrš🖕

In reply to by Kaco... (nepreverjen)

baco... (nepreverjen)

Kul..ci zahtevajo, da država za 38 miljonov kupi Savo, odplača 100miljonov kredita, vloži 200milj v prenovo in ga nato njihova levičarska vlada proda novemu yorku za 40 miljonov in to celo baje z dobičkom.

In reply to by Kaco... (nepreverjen)

upokojenec70 (nepreverjen)

Nihče ni prišel v Slovenijo zato, da bi pomagal NAM, ampak, da nas izkoristil in pomaga SEBI. Ob vseh doktorjih znanosti, ki jih je izobrazila naša mala državica niso premogli toliko znanja, da bi sami preoblikovali našo družbo po meri človeka, ampak so (in še vedno) klečeplazijo pred tujci in prodajajo vse tisto, kar smo delovni ljudje tolika desetletja mukoma ustvarili. Ni treba biti doktor ekonomskih znanosti, da bi vedel, da je najbolje biti svoj na svojem in živeti pošteno, pa čeprav skromno.

Z2 (nepreverjen)

Dosadni ste že sto savo. Malo raziščite in rzpišet kaj in kam je vlagala sava? To bi bilo zanimivo!

ET (nepreverjen)

Vsak teden najmanj 2 članka z isto vsebino. Kdo vas pa sili v prodajo?
Razvijte domači cvetoči turizem. In zakaj ga že doslej niste?

ET (nepreverjen)

Gremo, petkovi protestniki, izkažite se v konkretnih dejanjih! Ta pa niso na cesti.

9,..48 (nepreverjen)

članek Delo. Mladi zdravnik: »Delamo vedno več, zaslužimo relativno vedno manj«.
Ti mladi zdravniki očitno ne vejo kaj pomeni inflacija. Inflacija je za vse enaka. Kaj misli, da ostali dobimo več.

dlopsava (nepreverjen)

Sava proda Gorenjsko banko srbskemu tajkunu Kostiću in nič,
Kostić kupi Kempinski in spet nič,
srbski tajkun Mišković zgradi hotel v Ljubljani in spet nič,
Šolak kupi Telemach in N1 in spet nič,
ko pa želi madžarski sklad investirati pa kvazi halo. Ker to niso "naši" ali kaj!
Pa kaj mi smo sbrska provinca ali slovenija??

trotoar đarek (nepreverjen)

Po novon smo mađarska provinca. To te ne moti?
In zdaj povej kama de mađarski sklad investejro, če pa še za nakup deleža v višini 38 milijonov nema zadosti keša in more kredit zejti. Od ge te tomi skladi 200 milijonov kere bi vložo, če pa niti 38 milijonov nema?

In reply to by dlopsava (nepreverjen)

111111- (nepreverjen)

Očitno še vedno ne kapiraš. Moti me to da si ti tiho, ker smo srbska provinca. Očitno si tak pi***dek, ki naseda medijem. Če smo samostojni država Slovenija (kar pa nismo dokar smo v eu zaporu), te mora vse motit ali pa nič, kar prihaja od zunaj. In vprašanje ali te madžarska provinca ne moti je napačno. Ne, ne moti me, dokler vas ideloške slepce ne moti velika srbska provinca.
Kot bi en moriliec bil boljši kot drug. Halo, bedaki, morilec je morilec.

In reply to by trotoar đarek (nepreverjen)

trotoar đarek (nepreverjen)

Malo se umiri. Kak ti znaš ka san ges tiho? Tak ka zdaj to kritizejran tak san do zdaj sakšo tajkunsko razprodajo. In ka zdaj nekšo idelološko obremenjenost naprej nosiš? Očitno maš ti probleme, ka si se tak na Srbe napalo. Mejne moti EU in me motijo takjuni pa so naj domači, srbski ali mađarski.... meni to neje problem. In ti meni nekše ideološke slepce naprej nosiš, ob enon pa se čejšeš glede srbov, v isti sapi pa izjaviš ka te ne motijo mađari, če se eni nemo gor prosili proti srbon. Majster, tu si lekar samo ti slepec.... Rejsan cela naša država gračüvle maloumna greznica, ge bi se lidje med sebov požrli zaradi tujcov. Sebe pa ne vidijo.

In reply to by 111111- (nepreverjen)

Y6555.. (nepreverjen)

No, da te vidimo. Evo, zate.  Steklarni Hrastnik odpoved podalo 50 delavcev, zahtevajo odstop poslovodstva. Lastnik: GloballGlass, SVICA.

In reply to by trotoar đarek (nepreverjen)

.. (nepreverjen)

Dekleta so pri tekočem traku z minimalno zasedbo, plače nikakršne, nečloveški pogoji," je povedala ena od delavk steklarne.

In reply to by trotoar đarek (nepreverjen)

Trfdse (nepreverjen)

Klasika - mafijsko lastništvo rdečega Laha, Golobovega kolega! In oni vam sedaj prodajajo Svobodo. Kar vprašajte delavce, če bodo volili levo mafijo - za minimalca do smrti?!
O sranje niso madzsri, in to nase kaviar vodstvo ne zanima, ker ni politicnih tock, zato smo tiho. Dvolicnezi strankarski ideoloski.

In reply to by trotoar đarek (nepreverjen)

trotoar đarek (nepreverjen)

Glede na to, ka mađari kupujejo Savo na kredit (lastnih sredstev nimajo), ne ven kak do vložili 200 milijonov kere obljubljajo. Iz kelko telko dobroga lastnika so pri Savi prišli na slaboga lastnika, keri zdaj svoj delež prodaja katastrofalno slabomi lastniki... in lidje celo tomi ploskajo in za to krivijo kelko telko dobroga lastnika. Bože kakšni imabecili živijo v toj našoj državi... in volijo Janšo.

dasaolp (nepreverjen)

To, da volijo Janšo itak ne razumem, sploh ko tip na dela za slovence ampak za uvožene, sploh pa ne razumem kako lahko volijo isto sranje drugo pakovanje Fajon SD ali Šarec, skrajneži Levica, da ne govorim o milijonarju novem obrazu Golobu. Vsi ti volilvci ali so slepi ali butatsti.

In reply to by trotoar đarek (nepreverjen)

etrffag (nepreverjen)

vam ni jasno, da sta to dve strani istega kovanca?!? SD ali SDS ali Ljevica ali Golob.

In reply to by trotoar đarek (nepreverjen)

realnooo (nepreverjen)

KOGA BRIGA,
PA CE KUPIJO MARSOVCI, KAJ IMAMO MI KOT POSAMEZNIKI OD TEGA!!??
BOLJSE PROBAT S PRODAJO KOT PROPAD!

sagajka (nepreverjen)

Bohorič F21 v Savi zavozi, nato sklad York pod levo vlado Cerarja postane lastnik Save in ko želi sklad prodati drugemu skladu levica histerično poziva JJ naj država po višji ceni kupi nazaj, kar so odprodali ter jim da še eno priložnost.
Ekonomija po boljševistično. Glavno je vprašanje ne lastništva, ampak kdo je pobral provizijo??

politikaraka (nepreverjen)

Zakaj sploh sklad York (ki ne vemo uradno kdo je lastnik) to prodaja??? mogoče zato, ker so pred vrati volitve in volilno leto in posamezne KUL stranke rabijo eur za financiranje kampanje. Teorija zarote.

In reply to by sagajka (nepreverjen)

bohorič (nepreverjen)

A to tisti Bohorič, keri je osebni prijatelj Janeza Janše in s kerin naš PV tak rad igra golf? In te nekši forum 21 naprej nosite.... hi hi hi. To je zdaj pomembno ka je on F21? Niti malo, glede na to ka so pri nas vsi med sebov zlizani, narod pa misli ka se ide za leve in desne.

In reply to by sagajka (nepreverjen)

bhj.... (nepreverjen)

Imas dolgo lajtongu. Se 1x preberi in ti bo jasno da gra za drugo plat iste medalje. Vsi so med sabo povezani, samo bedake na suho jebe....
Glavne odlocitve itak sprejemajo zunaj.

In reply to by bohorič (nepreverjen)

akademik (nepreverjen)

Lendavo je kupil Orban. Dobesedno. In hotel Lipa že stoji dve leti bez obratovanja. Pa še dve bo. Tako se bo zgodilo s celo državo.

telekk (nepreverjen)

in ka če bi kupil srbin Kosić, te bi ti prišlo, a?
nihče jih nede odneso, to je zagotovo in vlagati bo mogel, če bou ščeu kaj zaslužiti, ker terme so v obupnon stanji, zaradi sposobnosti enega od članov F21

In reply to by akademik (nepreverjen)

Zavajanje (nepreverjen)

Avtorji, zanimivo bi bilo poročati tudi o tem, v kakšnem stanju so bili ti hoteli pred prevzemom, zakaj se jih je prodajalo in kdo je bil takrat njihov lastnik. Aha, ne gre v liniji z vašo agendo. Takšni članki s posploševanjem kar vsepoprek in selektivno izbranimi kvazi dejstvi bi naj predstavljali kakovostno, neodvisno novinarstvo, s katerim se tako radi kitite?

. (nepreverjen)

Koji kurac pisarite, zgodi se nič. Slovenija rine v drek, pa dale volimo prodajalce slovenije. Jebem vam samostojnost. Samostojnost je samo ka samostojno pokradete in zapravite, jebe se vam za narod pa slovenijo.

Godddd3 (nepreverjen)

Nehajte z tem nakupom Save. Izvirni greh je naredil Bencik, ko je prodal Terme 3000 Savi Turizem. Ta je bankrotirala in jo je kupil sklad York. Če Bencik takrat ne bi prodal Term 3000 sedaj ne bilo težav z nakupom s strani Mađarov. Zdaj pa ta ista stranka SD katere je bil Bencik član zdaj na veliko se dere proti prodaji. Hinavci!!!

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice