FOTO: Niko Časar
Odbojkarji Panvite Pomgrad bodo v leto 2023 vstopili na tretjem mestu državnega prvenstva. Mladi bloker Žan Bedrač spada med tiste, ki so jeseni pozitivno presenetili.

V minuli sezoni so pozitivno presenetili s prebojem v polfinale, saj so v četrtfinalu izločili bivše prvake iz Kanala, jeseni pa so Sobočani storili še korak naprej.

Odbojkarski klub Panvita Pomgrad po 12 krogih državnega prvenstva zaostaja zgolj za ACH Volleyjem iz Ljubljane in kamniškim Calcitom, ki je bil v petek zadnji tekmec Sobočanov v letošnjem letu.

Gorenjci so v prekmurski prestolnici potrdili preboj v polfinale pokalnega tekmovanja, a je bilo to zagotovo težje od pričakovanj. Gostiteljem povratnega srečanja ni veliko zmanjkalo do zlatega niza.

»Pri Kamničanih je bilo opaziti nekaj živčnosti, saj so 'morali' zmagati, bili so postavljeni v vlogo favorita. Vseeno smo jim dihali za ovratnik, kar je vneslo nekaj nervoze v njihovo ekipo. Škoda le, da v četrtem nizu nismo izvlekli še nekaj točk, da bi igrali še zlati niz na napredovanje v polfinale. 

Smo pa znova pokazali, da se na tekmah s Kamnikom dvigamo. Glede na prejšnje dvoboje v letošnji sezoni smo jim vsakič odvzeli niz več, tokrat smo celo zmagali. To je zagotovo dober zaključek leta 2022,« je za Sobotainfo dejal Žan Bedrač, ki ga lahko uvrstimo med ligaška presenečenja jeseni.

Želi si tretjega mesta

»Nisem pričakoval, da bomo na tretjem mestu, vendar smo na tekmah dokazali, da zasluženo držimo tako visok položaj. Upam, da bomo tretje mesto zadržali tudi po novem letu, nekakšen skriti cilj pa je, da na koncu sezone osvojimo medaljo,« Žan pravi o prvem delu sezone. 

Enaindvajsetletnik obljublja, da bodo vsi v moštvu še naprej dajali vse od sebe in trenirali »na polno«, saj bo boj za postavljene cilje že izjemno naporen. Tekmam rednega dela sezone bo sledila še končnica.

V soboškem prvoligašu so lahko zadovoljni z izkupičkom po 12 krogih državnega prvenstva, saj se s 23 osvojenimi točkami nahajajo na tretjem mestu lestvice. Kaj je bil jesenski recept Panvite Pomgrad?

»Zdi se mi, da smo zelo dobro povezana ekipa, v kateri vlada zelo dobro vzdušje, po mojem mnenju je boljše kot v lanski sezoni. Lahko povem, da je lepo igrati v tem moštvu, smo sproščeni, vsi delamo za enega, eden za vse, kar potrjuje, da so soigralci tudi dobri karakterji,« odgovarja osrednji bloker.

Jeseni brez spodrsljajev

Ekipa trenerja Dejana Fujsa je v prvem delu državnega prvenstva dobila osem tekem. Dvakrat je izgubila s Kamničani, enkrat pa z ACH Volleyjem in Mariborom, ki je s tremi točkami zaostanka prvi zasledovalec Sobočanov.

Bedrač ne skriva močne želje, da bi letošnjo sezono s soigralci končal na mestih, ki prinašajo medalje:

»Kot sem že dejal, nisem pričakoval, da bomo tretji, zdi pa se mi, da smo dobro izpeljali leto. Dobili smo dvoboje, ki smo jih morali zmagati, in zdaj imamo točke, ki nam močno koristijo za naprej, v borbi za želeno medaljo. 

Mariborčani so se nam sicer približali, močno so se popravili glede na uvodno tekmo sezone, ki smo jo dobili z 0:3. Verjamem pa, da jih lahko vržemo iz tira, če bomo pravi.

Tretje mesto na koncu sezone bi res bilo nekaj sanjskega. Na tekmi s Kamnikom smo pokazali, da očitno lahko igramo tudi z njimi. Bom pa dejal, naj se pustimo presenetiti, zares lepo pa bi bilo osvojiti medaljo.«

Najkoristnejši igralec devetega kroga

Bedrač je bil jeseni z 2,3 točke na niz med najučinkovitejšimi osrednjimi blokerji v slovenski ligi, pred njim se v tem pogledu nahajajo zgolj blokerji Danijel Koncilja, Matic Videčnik in Uroš Pavlović.

Po devetem krogu, ko so Sobočani v domači dvorani še drugič to sezono premagali ekipo Fužinarja, je bil s strani Odbojkarske zveze Slovenije izbran za najkoristnejšega igralca kroga. Na tekmi z Ravenčani je zbral 13 točk, ob štirih blokih pa je prispeval še tri ase.

»Takšne sezone nisem pričakoval, na tekmi dobim veliko žog. Lahko povem, da sva se z Urbanom Drvaričem (op.p. soboški organizator igre) končno ujela po veliko letih skupnega igranja. Dobro sodelujeva, tako lahko dobim veliko žog in jih več tudi zaključim. 

Napram prejšnji sezoni sem izboljšal blok in začetni udarec, z igro v letošnji sezoni pa sem zelo zadovoljen. Vem pa, da imam še veliko za izboljšati, upam pa, da bo to še prišlo tekom naslednjih let.

Želim ostati v Panviti Pomgrad, drugje se niti ne vidim, ostal bom zvest temu klubu. Tukaj igram že šesto leto in verjamem, da bom tukaj tudi ostal,« pravi 198 centimetrov visoki odbojkar.

Pričel v domačih Radencih

Z že omenjenim Urošem Pavlovićem, ki je zdaj član Calcita, prve odbojkarske korake pa je storil v rodni Murski Soboti, ga veže še ena podobnost. Oba sta se dokaj pozno preizkusila v odbojki. 

Devet let starejši Pavlović se je v odbojko preselil kot mladinski košarkarski reprezentant, Bedrač pa pred tem, ko se je kot devetošolec prvič resneje spoprijel z odbojko, ni imel prave športne podlage:

»Prve odbojkarske korake sem storil v Radencih, kjer sem igral pol sezone, hitro zatem pa sem se preselil v Mursko Soboto. Prej nisem bil v drugih športih, z odbojko pa sem se pričel ukvarjati v devetem razredu osnovne šole. 

Kako je prišlo do tega, da sem pristal v odbojki? S prijatelji smo se enkrat odločili, da gremo iz radovednosti na trening mlajših selekcij radenskega kluba. Bilo mi je v redu, postalo mi je všeč in potem sem nadaljeval. Tedaj ne bi nikoli pomislil, da bom tukaj, kjer sem zdaj.«

Hitro do mesta v mladinski reprezentanci

»Zagotovo pomaga višina, lahko pa bi rekli, da sem dovolj motoričen. Vesel sem, da sem imel priložnost zaigrati za mladinske reprezentančne selekcije,« se Radenčan spominja igranja za mladinsko reprezentanco.

Je v prihodnosti cilj tudi članska izbrana vrsta, ki v zadnjem desetletju spada med najboljše odbojkarske zasedbe v Evropi? 

Skromno odgovarja, da se tako daleč še ne vidi, si pa v prvi vrsti želi, da s soigralci s tekme v tekmo igra tako dobro kot sedaj in bo z njimi še naprej sodeloval kot ekipa.

Soboški odbojkarji se bodo v lov po nove točke zopet pognali 11. januarja, ko bodo na domačem parketu gostili kranjski Triglav.

Starejše novice