Foto: KK Tropovci
Kolesarski klub Tropovci bo v nedeljo v Gradišču izpeljal dirko ciklokrosa, ki bo štela za Pokal Slovenije in Zimsko ligo. Prijavljenih je že več kot 80 kolesarjev.

Sezona cestnih dirk v letu 2023 je končana, a to ne pomeni, da so kolesarji pospravili svoja kolesa. Številni zimske mesece izkoriščajo za tekme ciklokrosa.

Kaj sploh je ciklokros? 

Gre za disciplino, ki jo priznava tudi mednarodna kolesarska zveza UCI in združuje prvine cestnega in gorskega kolesarjenja. Tekmuje se na krožni trasi, na kateri so postavljene različne naravne ali umetne ovire.

Kolesarji običajno te ovire na progi pretečejo s kolesom oprtanim preko rame. Tudi zaradi tega sodi ciklokros med najbolj zahtevne kolesarske panoge, saj zaradi hitrih sprememb ritma praktično ni počitka.

V nedeljo v Gradišču

Ciklokros kolesarji se bodo to nedeljo, 3. decembra, merili v Gradišču. Organizator dirke je Kolesarski klub Tropovci, v času nastajanja prispevka pa je prijavo že oddalo 85 kolesarjev. Tekmovanje bo potekalo v kar 18 različnih kategorijah in dveh tekmovanjih.

Tekmovalci v Pokalu Slovenije v ciklokrosu za nastop potrebujejo CX kolesa po pravilniku in licenco Kolesarske zveze Slovenije, na tekmi Zimske lige v ciklokrosu pa licenca ni potrebna, tekmovalo pa se bo s ciklokros in MTB kolesi.

Tekmovalne kategorije so ob tem razdeljene še glede na spol in starost, vse od najmlajše kategorije dečkov C pa do veteranskega razreda nad 70 let. Iz seznama prijav je razvidno, da sta za zdaj najstarejša prijavljena tekmovalca Andrej Žavbi in Martin Lapuh, ki tekmujeta v kategoriji Masters od 60 do 64 let.

Dirka ciklokrosa bo potekala v bližini naselja Gradišče, ob bližnjih ribnikih, pri ribiškem domu. Krožna proga bo potekala po makadamu, peščenem in travnatem terenu, z naravnimi in umetnimi ovirami.

Prve dirke najmlajših se bodo pričele ob 11. uri, dve uri zatem pa je predviden tudi začetek dirke v članski konkurenci. Razglasitev rezultatov in podelitev medalj bo potekala ob 14:30.

Starejše novice