Nova sezona footgolf lige se ne ozira na epidemijo.

Jutri se pričenja letošnja footgolf liga. Na golfišču v Radencih se bo več kot 60 tekmovalcev  iz petih klubov pomerilo v uvodnem srečanju tega relativno novega, a hitro rastočega športa. V Sloveniji se ''nožni golf'' - kot je aktivnost poimenovana pri nas - igra vse od leta 2015, ko so na Ptuju odprli prvo igrišče za ta šport. 

V Sloveniji štiri igrišča

Od takrat so poleg ptujskega na naših tleh zrasla še štiri druga igrišča: v Ljubljani, Olimjah, Bovcu in Radencih. Krono najboljšega na sončni strani Alp pred novo sezono nosi Gaj Rosič - trikratni zaporedni državni prvak iz Bovškega footgolf kluba. Že lansko leto je celotno tekmovanje bilo izvedeno nemoteno, kljub epidemiji. Podobno se pričakuje tudi za letošnjo sezono.

Kombinacija golfa in nogometa 

Pravila igre se veliko bolj kot nogometu, približajo golfu. Okroglo usnje je potrebno s čim manj udarci spraviti v luknjo premera pol metra. Na igrišču veljajo enake zakonitosti, kakor pri konvencionalnem golfu: potrebno je upoštevati teren, veter, vremenske razmere in svetlobo. Šport se lahko igra individualno ali v družbi, a je gotovo primernejši za skupinske podvige. Zaradi svoje narave je primeren za čisto vse generacije, velikokrat pa je odlična zamisel za družinske aktivnosti ali team building.

Radovedneži, ki želite poizkusiti svoje footgolf veščine, na svoj račun pridete že na začetku maja:

»Za vse, ki se želite v zanimivem športu preizkusiti tudi sami, vas po prvomajskih praznikih čaka odprti teden footgolfa. Začetnikom, ki jih aktivnost zanima bo na vseh slovenskih igriščih igra omogočena brezplačno,« sporoča Simon Detellbach predsednik  FG Pomurje iz Radenec.

 

Radenski uvod v ligo

Za najboljše ''nožne golfiste'' se sezona pričenja v Pomurju. Radensko igrišče, trasirano leta 2019, je ugodnejše za igralce z močnim začetnim udarcem, saj so razdalje med luknjami najdaljše v Sloveniji - nekatere luknje so od odbijališča oddaljene tudi 250 metrov. Na igrišču, kjer je par 72 (dobri footgolfisti 18 lukenj odigrajo s 72 udarci) bodo bolj tehnično podkovani igralci trpeli. 

Zaradi dolgih udarcev, širokega in ravnega igrišča, natančnost na nekaterih luknjah popolnoma izgubi pomen, a druge luknje (predvsem peta in osma) kompenzirata s tehnično zahtevnostjo. Na radenskem igrišču je le devet lukenj, zato bosta odigrana dva kroga.

 

Lani ekipno najboljši FG Pomurje Radenci

Tudi letos je glavni favorit za naslov državnega prvaka Gaj Rosič (Bovec), ki mu že tri leta v Sloveniji ni para. V drugih kategorijah pa so karte nekoliko bolj premešane. Letos bo imel kar močno konkurenco, zna pa se zgoditi, da ga bo izostanek na prvi tekmi kasneje drago stal. Nekdanji slovenski futsal reprezentant se namreč te dni mudi na Portugalskem.

Lani so v pokalnem tekmovanju navdušili Ptujčani, saj so s trojno zmago slovensko konkurenco pokorili Uroš Krajnc, Ian Emeršič, Dejan Novak.

V ženski konkurenci je lansko leto  dominirala Nika Gerbec, članica Posočja Bovec, saj je slavila tako v ligaškem kakor tudi v pokalnem tekmovanju. Tretje mesto v pokalu je zasedla  Sara Wajs, članica FG Pomurje iz Radencev. Po lanski senzaciji in presenetljivi zmagi Pomurja v ekipnem tekmovanju, je ta kategorija še manj predvidljiva od ostalih.

Na Madžarsko po uspeh

Slovensko moštvo je aktivno tudi na mednarodni ravni. Od svetovnega prvenstva v Maroku, do evropskega v Angliji. Angleži in Francozi premorejo trenutno najboljši moštvi footgolfa, Slovenci pa še čakamo na ''zlato generacijo''. Čeprav rezultati zaenkrat še niso odmevni se po besedah Simona Detellbacha za letošnje evropsko prvenstvo na Madžarskem sestavlja izredno konkurenčna ekipa.

»Treba je biti pozitiven, tudi do sedaj Slovenija ni bila eksot na takšnih tekmovanjih. V Madžarski Bük bomo po mojem mnenju skušali poslati najboljše, kar premoremo«, je povedal Detellbach.

Britanska športa povezala Nizozemca

Kdo bi si mislil, da bosta dva izrazito britanska športa povezala Nizozemeca. Michael Jansen in Bas Korsten sta leta 2008 spisala osnovna pravila igre in organizirala prvi footgolf turnir. Povezava se zdi logična: igrišče lahko ostane enako, le luknjam in žogi moramo povečati dimenzije, namesto palice pa uporabljamo lastno nogo.

Iz družbenega vidika pa je sožitje teh športov nekoliko bolj čudno. Na eni strani šport angleških ulic 19. stoletja, na drugi vzvišena aktivnost premožnih. Idejo o nožnem golfu sta Michael in Bas pobrala iz Basovega brata, Willema Korstena, ki je s soigralci londonskega nogometnega velikana Tottenham Hotspur na treningih večkrat izvajal podobne vragolije z žogo, le da cilj takrat ni bila luknja v travi ampak slačilnica.

Komentarji (2)

tanja flaškon (ni preverjeno)

to bi bilo nekaj za NK Mura

Bootgolf (ni preverjeno)

To je za tiste luzerje, katerim se pri nogometu ni nikoli dalo tect za žogo, tukaj te žoga počaka, hehe.

Starejše novice