Zadnje okužbe, ki so bile odkrite pri športnikih v Sloveniji, so dvignile precej prahu. Razlog je predvsem mačehovski odnos države do športa, ki pravega posluha za normalen potek tekmovanj, preprosto nima.

Nino Kouter je ostal brez nastopa v članski reprezentanci Slovenije, kar je močno obžaloval tudi selektor Matjaž Kek. Tudi ta je med vrsticami namignil na nesmiselno odrejanje karanten tudi tistim nogometašem, katerih testi so bili negativni.

Zaradi ukrepov NIJZ, ki v primeru enega okuženega športnika v karanteno pošljejo celotno ekipo, je bila tudi ljubljanska Olimpija primorana "predati" tekmo, saj je zaradi odgovornih v Sloveniji niso smeli odigrati. 

V zadnjih dneh so se vrstili pozivi oblastem, naj preneha škodi športu in v kolikor mu že ne želi pomagati, naj ga vsaj pri svojem delu ne ovira.  Velja poudariti tudi, da ima šport številne recipročne učinke na družbo in gospodarstvo, s športom je povezanih tudi veliko delovnih mest in navsezadnje gre za posel, v katerem se obrača veliko denarja. Sami smo preverili, kakšna je situacija v drugih državah, kjer se mudijo naši športniki ali športni delavci.

Nik Lorbek je za Muro igral od leta 2017 do 2019, ko je prestopil v Belgijo.

V belgijskem nogometnem klubu Royale Union Saint-Gilloise, ki trenutno nastopa v tamkajšnji drugi ligi, igra tudi nekdanji Muraš Nik Lorbek, v klubu pa je zaposlen tudi Rok Grilec. Slednji nam je opisal razmere, ki trenutno vladajo v Belgiji.

"Okužbe rastejo, povečalo se je tudi število hospitalizacij. Kar se tiče športa, oziroma nogometa je stanje takšno, da smo zadnje tri prvenstven tekme odigrali pred gledalci. Kapaciteta stadiona je osem tisoč ljudi, zbralo se jih je lahko 1600. Pred tem smo igrali pred praznimi tribunami, zdaj se navijači počasi vračajo," pravi Grilec.

Oblasti imajo več posluha za šport

Kot pravi, je sredi priprav v provinci Antwerpen močno naraslo število okuženih, guvernerka pa je takoj prepovedala treninge vseh ekip, tudi profesionalnih. Tri ekipe iz prve lige in njihov klub, so morali teden dni trenirati izven province, potem so ta ukrep odpravili. Kar se tiče pozitivnih testov nogometašev in odrejanja karanten, ki so v zadnjih dneh v Sloveniji dvignile nemalo prahu, pa pravi:

"V primeru pozitivnega testa, gre v karanteno samo okuženi član ekipe, nas potem dodatno testirajo. Imajo pa vsi klubi v prvi in drugi ligi redne tedenske teste, včeraj smo tako naredili mislim da že osemnajsti test. V primeru, če je okuženih več kot sedem igralcev, ekipa ne sme več trenirati. To se je za zdaj zgodilo samo enkrat v naši ligi," zaključi Grilec.

Luka Šušnjara je tik pred začetkom sezone prestopil v francosko drugo ligo.

Poudarek na testiranju

Podobna je tudi situacija v Franciji, tam v drugi ligi igra do nedavnega član Mure Luka Šušnjara. Kot nam je dejal, se situacija pri njih zaostruje, maske bodo obvezne tudi na prostem, a tudi tam imajo oblasti za šport več posluha.

"Vsak teden se testiramo. V ponedeljek imamo testiranje, v sredo dobimo rezultate in v kolikor je kdo pozitiven, mora v karanteno, negativni lahko igrajo naprej in nato za vikend odigrajo tekmo," pravi Šušnjara.

Tudi pri sosedih in v najmočnejših ligah podobni protokoli

V Italiji po pritisku nogometne zveze velja tako imenovana "mehka karantena", v karanteno mora zgolj pozitivna oseba v klubu, negativni pa ne, enako pravilo velja tudi v angleški Premier League. Tudi pri naših drugih sosedih, v Madžarski, Avstriji in na Hrvaškem, se tekme odigrajo, če klubi zagotovijo dovoljšno število zdravih nogometašev, ob tem pa morajo moštva vsak teden pred tekmami prestati obvezna testiranja, da se lahko v primeru okužbe nemudoma ukrepa. 

Nazadnje so tako bili recimo v ekipi Red Bull Salzburg odkriti trije pozitivni primeri, ki so morali v samoizolacijo, negativnim nogometašem pa je bilo dovoljeno gibanje po načelu dom-trening-tekma.

Obsežen protokol in priporočila so v veljavi tudi v nemški Bundesligi in v španski Primeri, cilj pa je hitro odkrivanje okužb znotraj klubov z masovnim in pogostim testiranjem. V primeru pozitivnih posameznikov so slednji izolirani od ekipe, odločitev glede karantene pa je v Nemčiji celo v pristojnosti posameznih zveznih dežel.

Tako je na primer zaradi dveh okužb morala v karantena celotna ekipa Dynama Dresdna, na drugi strani pa moštva Borussie iz Mochengladbacha po pozitivnih testih ni doletela enaka usoda.

Radenko Mijatotivć, predsednik NZS, Aleksander Čeferin, predsednik UEFA in Martin Koželj, generalni sekretar NZS. (FOTO: Mediaspeed)

Kako je s testiranjem v slovenskem nogometu?

Za primer, v Prvi ligi Telekom Slovenije so morali klubi prestati testiranje zgolj pred pričetkom sezone, v nižjih rangih klubskega tekmovanja, pa še to ne. Bi lahko morda spremembe v tej smeri nekoliko zmanjšale možnost paničnih reakcij ob pojavu okužb? Škodilo verjetno ne bi, čeprav tudi testiranja predstavljajo znaten finančen zalogaj. Belgijsko ligo bo na primer tedensko testiranje, ki bo v veljavi vsaj do decembra, stalo čez 650.000 evrov.

Generalni sekretar NZS Martin Koželj je sicer za Delo povedal, da se v krovni nogometni organizaciji zavzemajo za možnost osebne obravnave tistih, ki so negativni na testih in to podkrepil s tem, da negativen test tudi prekine karanteno v primeru vstopa v državo iz rdečih držav, zato bi morala enaka pravila veljati tudi pri športnikih.

 »Država bi lahko prevzela tudi strošek testa, ki ga ima mikrobiološki institut, športne organizacije bi doplačale razliko, ki gre izvajalcem testiranj. Testiranje bi postalo bolj dostopno in bi ga športni klubi lahko izvajali bolj pogosto,« je še pozval pristojne. 

Tudi predsednik Sindikata športnikov Slovenije Dejan Stefanović je pozval NIJZ k spremembi protokola za karanteno in obenem podprl pobudo Olimpijskega komiteja Slovenije glede brezplačnega testiranja za športnike.

Smiljan Kuhar, Rok Šavel

S spleta

Komentarji (9)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Sijo1972 (nepreverjen)

JJ, Počivalšek in company nimajo posluha za nogomet saj to niso njihovi volilci, niti pri tem ne morejo pristaviti svojega piskrčka, zato pa javno tudi šinfajo Čeferina, samo karma je kurba...

Bonge (nepreverjen)

nogometaši so tak bolj malo pismeni
kaj oni vedo kaj je korona
Intelegentni športniki so tenisači , košarkaši in skijaši

In reply to by Sijo1972 (nepreverjen)

korona pa pou (nepreverjen)

tenisa đokovič je že puno kazni doubo in zrihto turnir ke so se te okužili gledalci..haha
košarkaši na tvite in na parketu talajo nestrpnost in skijaši najbolj sebični samovšečni asi

In reply to by Bonge (nepreverjen)

nikson (nepreverjen)

jezos jezos, vsaki clanek korona.
Pa rejsan ste gotovi sobotainfo!

če ge va ra (nepreverjen)

Počasi bo teh norosti te vlade in NIJZ dovolj !!!!
Športniki so komaj malo zadihali že sem jim spet zateguje.
Še malo in se bo ljudem odpeljalo in bodo vlado nesli na smetišče zgodovine !!!!

SMRT FAŠIZMU - SVOBODA NARODU

Jojzf (nepreverjen)

Bravo pravilno razmišljanje

In reply to by če ge va ra (nepreverjen)

Bonge (nepreverjen)

kaj si ti vedno tak fuknjeni
ali samo takrat ko ti pride strićek
iz Velike Nedelje na obisk
in ti potem zvečer po risanki vtakne v usteca BANANOOOOOOOOOOOOOOOO

In reply to by če ge va ra (nepreverjen)

ĐejĐejOkoča (nepreverjen)

Janša je velik sovražnik slovenskega športa!

blaudek (nepreverjen)

Či pa se eni na sobotainfo bojijo lastne sence, kak bi se pa te korone nej.

Starejše novice