Foto: Peter Dominko
V soboto smo bili po letu 2019 znova priča prekmurskemu derbiju v namiznoteniškem prvenstvu. Mitja Horvat in Damjan Zelko sta za Sobotainfo spregovorila o ambicijah Sobočanov in Pucončanov v letošnji sezoni.

Namiznoteniški klub Mura Sobota je v sobotnem večeru dobil prekmurski derbi z Namiznoteniškim klubom Kema Murexin Puconci.

Kot smo že poročali, je bil lokalni obračun pred okrog 50 gledalci odločen po štirih dvobojih. Po spopadu dvojic se je zdelo, da bi lahko spremljali maratonski namiznoteniški večer, a so Sobočani po nekaj uvodnih težavah potrdili status favorita.

Uvodni dvoboj dvojic se je po dobrem odporu Tomaža Pelcarja in Damjana Zelka zavlekel v peti niz, ki pa sta ga dobila Gregor Zafoštnik in Mitja Horvat ter Sobočane popeljala do zanesljive zmage, druge v letošnji sezoni.

Po prekmurskem derbiju sta pred mikrofon Sobotainfo stopila Damjan Zelko in Mitja Horvat.

Zelko si je želel boljšega odpora

»S Tomažem sva odigrala precej v redu partijo, potek katere je bil precej čuden. V prvem nizu sva gladko najprej gladko zmagala midva, nato sta gladko povedla Gregor in Mitja. V dvojicah se nikoli ne ve, v katero stran se rezultat obrne, tokrat se je na soboško,« je po derbiju dejal Damjan Zelko.

Petindvajsetletnik je priznal, da so se pri Namiznoteniškem klubu Kema Murexin Puconci že pred tekmo zavedali, da so izkušenejši in okrepljeni Sobočani favoriti lokalnega spopada.

Kljub vsemu so tudi Pucončani pričakovali boljši odpor in tesnejši rezultat, Sobočanom pa je čestital za zmago. Zelko se je po obračunu dvojic dobro zoperstavil tudi Gregorju Zafoštniku:

»Z Gregorjem največ trenirava skupaj, dobro se poznava in razumeva. V prejšnjem tednu sem ga dokaj gladko premagal v finalu odprtega prvenstva, zdaj je dobil 'revanšo'. Komaj čakam na naslednjo tekmo z njim.«

V Murski Soboti dobil odprti turnir

»V tej sezoni ne ciljamo ravno na uvrstitev v končnico, čeprav pogledujemo proti njej. Če se ne bo izšlo, pa tudi ne bomo pretirano razočarani,« Zelko pravi o letošnjih ambicijah puconskega moštva.

Pucončani so minulo sezono državnega prvenstva zaključili na četrtem mestu, letos pa je konkurenca še nekoliko močnejša tudi na račun poletnih prestopov. Pri Kemi Murexin so zadržali enako zasedbo.

Je pa Zelko pred dnevi, ko so v Murski Soboti gostili odprti turnir Republike Slovenije, dokazal, da lahko preseneti in premaga tudi izkušenejše namiznosteniške mojstre. V finalu je bil boljši od že omenjenega Gregorja Zafoštnika:

»Treniram in se trudim, če vztrajaš, pa pride tudi rezultat. Menim, da sem presenetil, čeprav sta manjkala dva obetavna igralca. Vseeno pa je to lepa zmaga v Murski Soboti.«

Horvat vesel tudi dobrega obiska

»Lokalno rivalstvo zagotovo da nekaj dodatnega naboja. Igralci se med sabo dobro poznamo, velikokrat smo skupaj trenirali. Morda smo mi malce starejši in nekoliko izkušenejši, Kema ima mlajšo ekipo. 

Damjan je na odprtem turnirju pred enim tednom prikazal odlično igro, tako kot tudi danes. Kot pa sem že dejal, po dvoboju dvojic niso več uspeli parirati naši ekipi,« je po zmagi dejal Mitja Horvat.

Član Namiznoteniškega kluba Mura Sobota je izrazil veselje, da je Prekmurje znova dobilo prvoligaški derbi, še bolj zadovoljen pa je bil, da je lahko v tretjem krogu prvenstva prvič to sezono odigral brez zdravstvenih ali drugih težav. 

Priznal je, da je v dvoboju dvojic kazalo na pravi derbi, saj je bilo precej negotovosti in se do zadnjega ni vedelo, kdo bo slavil. Izkušenejši par je v zadnjem nizu pri rezultatu 5:7 prišel do preobrata in nato je okrog 50 gledalcev v dvorani SPTŠ Murska Sobota videlo še tri zmage Sobočanov: 

»Pred leti sem prav v tej dvorani tudi sam pričel trenirati namizni tenis. Tukaj je vadilo ogromno igralcev, bila je zibelka namiznega tenisa v Sloveniji. Veseli nas, da so se gledalci vrnili, vse skupaj pa bomo skušali nadgraditi še z rezultati.«

Sobočani želijo najvišje

Petinštiridesetletni Horvat je zadnjih sedem let igral za ravenski Fužinar, ob soboški vrnitvi med prvoligaše pa se je poslovil od Koroške in se vrnil v staro jato.

»Vzrokov za vrnitev v Mursko Soboto je več. Naša ekipa je konkurenčna, poskušali bomo biti prvi ob koncu sezone. To je nekaj, kar ekipi Sobote še ni uspelo. Odigrati moramo tekmo po tekmo in se najbolje pripraviti za izločilne dvoboje,« napoveduje izkušeni Sobočan, ki zdaj živi v Puconcih.

Namiznoteniški klub Mura Sobota, ki bo v letu 2024 obeležil stoletnico igranja tega športa v Murski Soboti in Sloveniji, ob Novomeščanih in branilcih naslova Mariborčanih spada med osrednje favorite letošnjega prvenstva.

Deset prvoligašev bo najprej odigralo tekme rednega dela državnega prvenstva, po 18 krogih pa sledi končnica.

Starejše novice