Foto: Jure Banfi
V Lendavi so danes odprli nogometno akademijo, ki je po besedah slavnostnih govornikov največja v Sloveniji. Z odprtjem akademije so v Lendavi obeležili tudi 120 let igranja nogometa.

Čeprav se je gradnja nogometne akademije Lendava zavlekla, so jo danes naposled le odprli in predali namenu.

Z gradnjo akademije so sicer pričeli 17. julija 2021, ko je bil ob prisotnosti madžarskega zunanjega ministra Petra Szijjartoja položen temeljni kamen, izvedbo del pa so ob koronski krizi ovirali tudi vse višji stroški materiala.

V Lendavi ob današnjem občinskem prazniku obeležujejo tudi 120 let igranja nogometa. Ob tej priložnosti so že dopoldne javnosti predstavili knjigo z naslovom 120 let nogometa v Lendavi in odprli tudi istoimensko razstavo.

Popoldne se je dogajanje preselilo na južni del mesta, v nogometno akademijo Lendava, ki so jo slovesno predali namenu. Zelenico so preizkusile mlajše selekcije Nafte 1903 in ZTE-ja iz Zalaegerszega, zbrano občinstvo pa so nagovorili slovesni govorci.

Na osrednji zelenici Športnega parka Lendava sta prijateljsko tekmo odigrali veteranski ekipi Nafte in Mure.

Zgodovinski dan za Lendavo

Lendavski župan Janez Magyar je poudaril, da gre za zgodovinski in prazničen dan. Ponosen je na izdano knjigo ob nogometnem jubileju, dodal pa je, da se bodo otroci v akademiji kalili v zrele osebe za našo družbo.

Po besedah župana Magyarja je akademija pomembna pridobitev tudi za športni turizem v občini, izrazil pa je tudi upanje, da bo na teh igriščih v prihodnosti zrasel tudi kakšen nogometni reprezentant.

Magyar se je zahvalil predsedniku kluba Gaborju Veghu, da je imel korajžo in upanje, da nadaljuje in nadgrajuje 120-letno tradicijo nogometa v Lendavi.

Besedam lendavskega župana se je pridružil tudi Stanko Glažar. Podpredsednik Nogometne zveze Slovenije je poudarila, da je Nafta klub z bogato tradicijo in izjemnimi rezultati v vseh starostnih kategorijah, ki vsakoletno posodablja svojo infrastrukturo.

Po besedah Glažarja so pri Nogometni zvezi Slovenije ponosni na takšne klube. Zbrane sta ob Gaborju Veghu, predsedniku kluba, nagovorila še predstavnik madžarske nogometne zveze Imre Gellei in Daniel Gyurta, nekdanji plavalec in zdaj član madžarskega olimpijskega komiteja.

Za gradnjo med sedem in osem milijonov evrov

»V akademijo bomo skušali privabiti mlade nogometaše iz Lendave in okoliških vasi, celotnega Pomurja in širše okolice. Akademija je bila osnovana na principu, da bo dala možnost vsem, od selekcije U8 pa do U19.

Zgradbo moramo še opremiti, nato pa bomo pričeli s strokovnim delom. Čakamo na uporabno dovoljenje, proces traja med 30 in 60 dnevi. Srčno upamo, da bodo selekcije z delom pričeli že v začetku prihodnjega leta.

Zdaj bo delo v mlajših selekcijah kluba bistveno lažje, tudi starši svojih otrok ne bodo več vozili v okoliške vasi, ampak bodo treningi potekala v akademiji,« je dejal Gabor Vegh, predsednik kluba.

Celoten projekt je stal med sedem in osem milijonov evrov, financirala pa ga je Madžarska. Vegh je izpostavil, da je slovenski državi pripadel davek na dodano vrednost. Ob tem bodo v akademiji zaposlili kuhinjsko osebje in vrtnarje za vzdrževanje igrišč.

V sklopu akademije se ob dvoetažnem objektu, ki sicer še ni opremljen, a vsebuje prostore za fitnes, sedem slačilnic, 16 dvoposteljnih sob, pisarne in sejne sobe, nahajajo še tri nogometna igrišča.

Dve zelenici sta z naravno travo, medtem ko igrišče z umetno podlago omogoča vadbo tudi v zimskem času.

Komentarji (52)

POPRAVEK - OPR… (ni preverjeno)

V Soboti o tem samo lahko sanjate.

Shipthar (ni preverjeno)

In zakoj bi mi v Soboti to nucali? Tudi vi nete nic meli od toga ka de samevalo in na konci propadnolo. Tak ka srecno…

In reply to by POPRAVEK - OPR… (ni preverjeno)

Adijostevi (ni preverjeno)

Bravo Lendava-Lendva👍👍👏👏✌️✌️💪💪. Čefurin z tem nima nič!!! Ker, če bi se ta golazen zraven privlekla, bi to stalo najmanj 20+miljonov!! Bo pa dober za levičarski novi obraz!!! Sobota je v 1 SNL in tega nebo nikoli imela. Bravo res bravo za tako mali kraj kot je Lendava-Lendva👏👏👏

MARJAnak (ni preverjeno)

Koliko pa mislite, da je to stalo. Čez 20 milijonov. Vprašajte Madžare koliko so dali , 3 x 8 milijonov. IN kje je ta denar. Polovico je šel nazaj na Madžarsko, Tajkunom v žep. Na otvoritvi pa so bili samo glavonje brez otrok kateri trenirajo v nogmetni šoli.

In reply to by Adijostevi (ni preverjeno)

laznizlagani (ni preverjeno)

Madjar se zraven lize…cejle slinavi
zgeda ka martinuvle kak je pil in pil na sptejeme

KPK (ni preverjeno)

darla so kupile v magyarovi bolti hungarikum
po eteketah sve jadno ka so povejzani

Prophet (ni preverjeno)

Na tak je…Odali ste še to malenkost dostojanstva ka van ga je ostalo. Upravičite si pa s ten ka v Soboti toga nigdar nemo meli? Na takši način fala bogi ka nej. Saka van čast.

BOG (ni preverjeno)

Lejko je vsega in svačega imeti na tuji grbi, treba pa je tudi priznati da to nič nej vaše ampak je od mađarov! Oni so tisti kateri so vlagali in vložili milijone ne pa lendavčani, to nika nej je lendavsko ker tu se zelo,zelo motite,lendavčani se samo preseravlejo, preveč vsega so več dobili od mađarov, niso pa sposobni tele objekte zdrževati še manj pa biti pošteni in to tudi priznati!

In reply to by Prophet (ni preverjeno)

Lendava-Lendva (ni preverjeno)

Lendavčani so MAĐARI, tak ka je to njihovo. Nema problema...

In reply to by BOG (ni preverjeno)

Api fen (ni preverjeno)

Raje bi odprli akademijo za slovenski jezik, lendavsko gospodarstvo nuca sposobne lidi, kere neka pomnijo pa znajo barneka slovensko..

Vogrski vogrin (ni preverjeno)

To bi trebalo prvič v Soboti, ker večina ne ve slovensko samo prekmursko

In reply to by Api fen (ni preverjeno)

Shipthar (ni preverjeno)

In tak je tudi praf 💪

In reply to by Vogrski vogrin (ni preverjeno)

Lük (ni preverjeno)

Trebalo bi tebi naš ka.. redno ti ženo zmrdati

In reply to by Vogrski vogrin (ni preverjeno)

Lük (ni preverjeno)

Trebalo bi tebi naš ka.. redno ti ženo zmrdati

In reply to by Vogrski vogrin (ni preverjeno)

Vprašam (ni preverjeno)

Kdo je tisti visok mlad mož, oblečen v modro, ob prerezu traku?

Vogrski vogrin (ni preverjeno)

Daniel Gyurta madžarski plavalec, olimpijski prvak v plavanju leta 2012, trenutno pa športni funkcionar v Orbanovi vladi

In reply to by Vprašam (ni preverjeno)

Stari sobočanec (ni preverjeno)

Slovenci do lejko odili po toj travi?

. (ni preverjeno)

Samo do jo lejko lizali.

In reply to by Stari sobočanec (ni preverjeno)

čarni vrag (ni preverjeno)

popolnoma pravilno

In reply to by . (ni preverjeno)

Nuke (ni preverjeno)

Ajde sobočki pojejte se. Hahah . Ka je zaj nej ste pravili ka nede nikdar gotovo? Bi slovenska država zazidala kaj takšoga v prekmurji? NEJ! Komaj se je začalo.. to je še nikaj.. pojejte se!

Shipthar (ni preverjeno)

No ja, ka mas ti osebno od toga ka se tak gor vuzigas? Itak bos samo prek plouta not gledo kak do drugi spilali ali pa pejneze prali. Pa fala bougi ka slovenska drzava ne davle pejneze za takse somarije.

In reply to by Nuke (ni preverjeno)

Lendva hires város (ni preverjeno)

Saj sem si mislil, da ni prekmurskega porekla, ker Prekmurci tako čédnih, postavnih (po prekmursko
vö zraščenih) moških tako ali tako ne premorete. Samo neke D. Fuknjence, kot tukaj lahko berem po-
gosto o njih.

Franc S. (ni preverjeno)

Slovenija, kak praviš, Debeli fuknjenec za takšne stvari, ka je ti za somarije maš,
zdavle za lejne somare, kak si tau tij .

Nevoščljivi P. (ni preverjeno)

Nevoščljivi Prekmurci boste to nogometno akademijo lahko gledali samo na posnetkih
Jureta Banfija.

Vprašam (ni preverjeno)

Nevoščljivi Prekmurci boste to nogometno akademijo lahko gledali samo na posnetkih
Jureta Banfija.

Stroka (ni preverjeno)

Čestitke za to pridobitev, ki veliko pomeni za celotno Prekmurje. Da ne omenjam, kaj to pomeni za turizem.
Mladi nogometaši bodo imeli fantastične pogoje za delo. Na travi ne piše kdo je to plačal.
Še enkrat čestitke.

Foto hejdu (ni preverjeno)

Ge pa si kda vido da bi se to pisalo na travo? Človek božji rejsan da puno toga nemamo, imamo pa redno hudo retard bolane ljudi v ton smrdljivoj prekmurji in to nažalost glih na teh večjih funkcijah ge so se barabe z ritoliznim načinom prebili do raznih smrdljivih riti !

In reply to by Stroka (ni preverjeno)

Uhura (ni preverjeno)

Smilite se mi lendavcari keri se s ten zdaj preseravate kak da bi van odprli 200 dobro placanih delovnih mest in nekaj drkate za brezveze sobocance, in pa sobocanci se mi tudi smilite ka nasedate te lendavskin primitivnin komentatoron.

Pimpmajrajd (ni preverjeno)

Seveda zaradi toga ne bo 200 (dobro plačanih) delovnih mest. Je pa vsaka pridobitev pozitivna stvar.

Mene bolj skrbi, da bo v MS po vsej verjetnosti vrata zaprla ena večjih firm, kjer bo spet cel kup brezposelnih. In ti je zaskrbljujoče ...

In reply to by Uhura (ni preverjeno)

Foto hejdu (ni preverjeno)

To spet žal ne drži ko praviš da je vsaka pridobitev pozitiva, pozabil si na nekaj aktov pa da vse te pridobitve treba vzdrževati, ti mogoče lejko blebetaš tu gori ker po tvojem de tudi vsa zdrževanja mađarska prevzela, ti in tebi podobni vidite le samo pozitivno v ton da za šenki lejko odete ta srati in se delati pametne.

In reply to by Pimpmajrajd (ni preverjeno)

Pimpmjrajd (ni preverjeno)

Saj pa znan ka san van malo dosaden, morete pa znati da smo kratek čas na ton svejti, mi ljudje boma vsi enkrat tan negde spodaj, zato pa me boli đon za vse te lažne fake materialne stvari kot je tale zgradba,pa tisti muzej,pa tista trgovina ...itd. ,brigaj se za sebe in naj te ne povleče materialne stvari ker ti ga nedeš preživel objekti pa de stali ...

In reply to by Foto hejdu (ni preverjeno)

Uhura, df (ni preverjeno)

Fuknjenec, ti je sfaliljo, ali šče maš ka za laprdati, siromak smečeni nevoščeni?

čarni vrag (ni preverjeno)

a je tebi bik v glavo prdnil da si tak fuknjeni

In reply to by Uhura, df (ni preverjeno)

Haukovski (ni preverjeno)

Vadnina bo pa nesramno visoka in starši si ne bodo mogli privoščit otroka dat v to šolo če že na daleč zgleda vse luksuz..Mi v Sobote tega ne nucamo,zadosti je že to,da v Murino šolo pridejo samo taki ki so blizu NŠ Mura..pač realnost

Jaj jaj (ni preverjeno)

Naj bi pomagali občanom lendave
Ne pa da gres prositi za pomoc na obcino imajo non stop izgovore da nimanjo sredstev za take bedarije pa imajo naj bi se gospod zupan malo sedel v avto in en dan sel malo po vaseh obcine lendave in videl kako eni zivijo da bi jim lahko pomagali moje misljenje lp

Vogrski vogrin (ni preverjeno)

Idi delat pa ti ne bo trebalo iti na občino za pomoč! Vsi samo pričakujejo, da jih bo občina pa država vzdrževala, delal pa ne bi nihče nič! Od kod pa bo imela država denar, če nihče ne bo delal in ne bo plačal davke?!

In reply to by Jaj jaj (ni preverjeno)

Mađaru (ni preverjeno)

Ne preseravlite se brez veze v lendavi če van država naša nebe 30 let punila rijte be gele še zdaj z rokami...
Vogrsko Ogledalo so vejse prek meje... 1950 - rusija razen center pešte...
Gda orban spadne te pa pa prosilo SLO državo naj pomaga to zdržavati

Nuke (ni preverjeno)

Dokler orban spadne de v lendavi in okolici neka napravleno in ostalo de tan. Nede nihce vec toga pdpelau. Problem je ka so edni nevoščljivi in so vupali ka to nede nikdar napravleno. Takse pogoje nema niti ena ekipa v sloveniji. To je za slovensko,madzarsko in hrvaško deco. In mij v lendavi smo nikdar nej meli problema z ten.

Goriške steroidi (ni preverjeno)

Spet samo lažeš in nakladaš! To v prvi vrsti ni napravljeno za slo.,mađ.,in hrvaške otroke, to je napravljeno da mlade talentirane otroke pritegnejo sem in jih prodajo drago prodati.Za njih se gre samo za denar in nej za otroke! Še hvala bogu imajo nesposobne trenerje šteri de se bavili s temi več talentirani otroki, ker od totih kvazi trenerov otrok nede mogel dale se razvijati prej bojo med temi trenerji postali antitalenti, to van jaz že zdaj garantiram !

In reply to by Nuke (ni preverjeno)

Foto hejdu (ni preverjeno)

Čista resnica! Tisti ka je res v Lendavi kaj veljal je odišel ven, nesposobni pa so prišli na funkcije in edino ka obvladajo je še vedno prosjačenje in nika drugo, zato ker sami niso sposobni za čisto nič edino še krasti znajo, samo tu bo tudi enkrat konec vsega!

. (ni preverjeno)

Mađari so nej glij neki velki žogobrcari

čarni vrag (ni preverjeno)

slovenci pa so OUT MIGECI
to so manjvredni dečki ki iščejo žoge izven igrišča in jih prinašajo nazaj v igrišče

In reply to by . (ni preverjeno)

Sobočki idiotizem (ni preverjeno)

Kaj tebe briga, soboški idiot, kaj imamo in česa nimamo v Lendavi?
Pobrigaj se za sebe, da državi ne bo treba skrbeti zate.

Gospod slovenec (ni preverjeno)

Glede na branje komentarov in prisotne slovenscine... Lendavcane razumes... A bogami vas sobocancov ni sam bog ne razmi... Ce se mate vi za slovence... Hjao

Trulko (ni preverjeno)

Sramota, da so uporabili angleški izraz namesto madžarskega; nespoštovanje do tujega oz. v tem primeru kar domačega jezika.

jan.ban (ni preverjeno)

prekmurci so neki mix med ruskimi soldati in slovenskimi kurami
ki so nastavljale tam 45 leta

Štefo (ni preverjeno)

Nestrpnost ne pozna meja... Predvsem pri nekaterih se to izrazito izraža. Vidimo po svetu kam vodi skrajni nacionalizem. V lendavi se od nekdaj prepleta več nacionalnosti in vedno so živeli v sožitju. hrvati,madžari in slovenci. Ljudje se nebi smeli deliti na nacionalni in verski osnovi. Deli se samo na dobre in slabe. Lp

jan.ban (ni preverjeno)

deliti bi se morali samo na školovane
in neškolovane

In reply to by Štefo (ni preverjeno)

Niko i ništa (ni preverjeno)

Zna se kdo je teral nestrpnost in zaradi katere je bilo toliko morije v 2. s.v.
Pa se somišljeniki tu na veliko oglašajo...

Zdrahar Defuk (ni preverjeno)

Prvi komentar pod nickname POPRAVEK - OPR. ... je nakraco D.fuk., pa tou z namenon
povečanja sovražne napetosti med Prekmurci pa Lendavo, kao da se ti norčujejo iz pr-
vij, ka eti nikdar nedo meli etakšnoga športnega objekta. Gnoj, fsega je zmožen napraviti
v interesi sovražnosti in nemirof med lidmi pa državljani.

čarni vrag (ni preverjeno)

Gnoj
ti
je
majkača

In reply to by Zdrahar Defuk (ni preverjeno)

bumefekt (ni preverjeno)

čestitke in veliko uspeha

Starejše novice