V Ljubljani se je odvijal zajtrk s priljubljenim duhovnikom Martinom Golobom.

V Ljubljani, v galeriji založbe Družina na Krekovem trgu, se je danes odvijal zajtrk s priljubljenim katoliškim duhovnikom Martinom Golobom. V sodelovanju založbe Družina in spletnega portala Aleteia.si je novembra izšla knjiga njegovih misli in spodbud z naslovom Na spletni prižnici.

Avtor knjige Lojze Grčman, novinar portala Aleteia, je z Martinom Golobom (1988), sicer duhovnikom župnije Grosuplje, ki je v zadnjih letih zaradi svojih spletnih pridig/vlogov, s katerimi nagovarja tudi mlade, postal pravcati duhovniški vplivnež, opravil za približno trinajst ur pogovorov o različnih tematikah: celibatu, občutljivosti kristjanov, istospolno usmerjenih, družini, odnosih ...

Urejeni materiali so nato postali knjiga, ki podira vse rekorde.

Že v prednaročilu je bilo namreč prodanih 1200 izvodov, prva naklada je pošla v le nekaj dneh po izidu 21. novembra, trenutno pa je v tiskarni sedmi natis, skupno je bilo prodanih neverjetnih 13.500 izvodov.

Kot je povedal direktor založbe družina Tone Rode, gre za eno najbolje prodajanih knjig v Sloveniji po hitrosti prodaje.

Največ izvodov se je prodalo po lastnih kanalih založbe Družina, to so njihove knjigarne in spletna trgovina, je pa knjiga na tretjem mestu najbolje prodajanih tudi v knjigarnah Mladinske knjige po vsej Sloveniji.

Tone Rode meni, da gre uspeh knjige deloma pripisati temu, da ne trži rumenega tiska in novic o znanih osebnostih, ampak govori o Martinovi veri, sreči, vsem, kar nas osrečuje.

Poleg tega so ji dodali dobrodelno noto, kar je bila tudi želja Martina Goloba: od vsake prodane knjige dva evra v sodelovanju s Slovensko Karitas namenijo za pomoč družinam v stiski.

Do zdaj so pomagali že šestim družinam, vsaka je prejela za približno 4000 evrov sredstev. Med njimi so denimo družina, ki ji je požar uničil bivališče, družina, ki je ostala brez očeta, družina z dečkom s cerebralno paralizo in mati samohranilka.

Delovanje in toplina, ki se dotakneta ljudi

Martin Golob je z avtorjem knjige Lojzetom Grčmanom kmalu po izidu knjige odšel na knjižno turnejo. Do zdaj sta skupaj s preostalo ekipo izpeljala že 11 srečanj in skupno nagovorila 2200 obiskovalcev.

Grčman je dejal, da ga zares navdušuje, s kakšnimi občutki ljudje odhajajo iz teh dvoran, kulturnih domov in knjižnic. Nekatera srečanja so bolj resna, druga pa po smehu, ki ga izzovejo Golobovi stavki, spominjajo na stand up nastop. Ljudje so po njegovih besedah izjemno zadovoljni in veseli, ko jim Martin Golob pove kakšno spodbudno besedo, kaj zabavnega, pa tudi globokega.

Poudaril je, da se njegovo delovanje in toplina ljudi dotakneta do te mere, da ga imajo kar po vsej Sloveniji za svojega župnika.

Do velike noči imata z Golobom v načrtu še štiri gostovanja.

»Hej, kva je zdej? Moje ime je Martin Golob, star sem 30 let in sem župnik ...«

S temi besedami je Martin Golob leta 2018 začel svoj prvi vlog. Tedaj še ni vedel, kaj ga čaka, niti ni imel prave predstave o tem, kaj vlog sploh je - gledal je le avtomobilske vloge Cirila Komotarja, saj je sicer velik navdušenec nad avtomobili.

Od takrat se je zgodilo veliko: ogledi in všečki na njegovih vlogih so pričeli strmo rasti, gostoval je v številnih podkastih, na Radiu 1 pri Denisu Avdiću, pri predsedniku države Borutu Pahorju ... skratka, postal je sinonim za 'kul' duhovnika mlajše generacije, ki ga poznajo praktično vsi.

In zdaj še knjiga, za katero je dejal, da je skupaj z vlogi gotovo način približevanja duhovniškega načina življenja in poklica tudi tistim, ki niso del tega.

»Lepo je, ko pridejo ljudje v zupnišče in prosijo za knjigo s posvetilom za mamo, na primer ... na srečanja, kjer predstavljam knjigo, pa pridejo ljudje res različnega kova: nekateri me poznajo prek medijev, drugi gledajo prenose svetih maš, pridejo pa tudi tisti, ki so oddaljeni od cerkve, a jih moje delovanje vseeno zanima, kar me posebej veseli,« je dejal na dogodku. 

Na vprašanje, čemu pripisuje dejstvo, da je knjiga dosegla številke prodaje, ki jih doseže malo slovenskih del, je odvrnil, da gre za božje delo - da ljudje gotovo čutijo, da v ozadju ni le um, pač pa nekaj več, poleg tega gre za knjigo s prijazno noto: ob njej se je nemogoče skregati, ne išče konfliktov, pač pa skupne točke med ljudmi.

Lojze Grčman je omenil še, da so bili pogovori z Martinom zelo malo uredniško obdelani in je zato prebiranje knjige podobno poslušanju njegovih pridig, kar so ljudje verjetno začutili.

Pa nadaljevanje? Seveda bi marsikdo rad videl, da bi knjiga dobila še drugi del, a Golob je v smehu dejal, da mora pred tem še malo poskrbeti za svoje farane, da mu ne bo kdo očital, da samo hodi naokoli po turnejah.

»Konec koncev smo vsi ljudje pod istim soncem«

Za Sobotainfo je Martin Golob povedal, da njegovi 'ljudskost' in popularnost najverjetneje izvirata iz njegove želje, da seže v človeka. To mu je bilo položeno v zibelko, že od malega ga je za vsakega človeka, ki je prišel k njim na obisk, zanimalo, kako živi, s čim se ukvarja, kaj ga osrečuje.

»Konec koncev smo vsi ljudje pod istim soncem in tudi če sem duhovnik, to ne pomeni, da bom ostal znotraj nekega cerkvenega obzidja, ampak se želim srečevati. V življenju srečujem ljudi, ki so takšni in drugačni. In vsak mi ogromno da. Blizu so mi življenjske zgodbe, ohranjati želim človeški pristop do vsakega.«

Ob zaključku pogovora je duhovnik smeje dejal, da se čuti povezanega tudi z Ljubljano, nenazadnje njegova župnija upravlja tudi podružnico Lipoglav, ki je del Mestne občine Ljubljana.

Sicer pa je v prestolnici kot študent preživel pet let, pred tem, ko je bil še dijak, pa se je vozil v Ljubljano v šolo.

»Želim si, da bi Ljubljana ostala taka lepa prestolnica, kot je sedaj, z mirnimi večeri, ker se je ob večerih izjemno prijetno sprehajati po njej. Pa da bi ljudje čim bolj držali skupaj,« pravi.

Komentarji (18)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
vižmarje (nepreverjen)

pisateljski župnik - novi trend - vsakemu Bog pokaže pot...

.....80 (nepreverjen)

Knjigo mu je napisal en drug, tako da nima nic s pisateljstvom. Najemes pisatelja in ti napise knjigo.

In reply to by vižmarje (nepreverjen)

G.Golob premier (nepreverjen)

Ko sem priletel z Helikopterjem v prekmurje so prekmurci mislili,da je priletel bog na križu in leta po prekmurju.

In reply to by vižmarje (nepreverjen)

black panter

Tele

In reply to by G.Golob premier (nepreverjen)

n8 (nepreverjen)

Kar dosti Slovenskih duhovnikov je bilo v zgodovini slovenskega naroda, pisateljev.

In reply to by vižmarje (nepreverjen)

Eeh (nepreverjen)

Ka ti more biti ka ides prostovolno v celibat in v zivljenje odrekanj?! In zakoj? Za iluzijo, pravljice…

Ahhh (nepreverjen)

Ali pa prostovoljno na ukrajinsko fronto??

In reply to by Eeh (nepreverjen)

Za bogato cerkev (nepreverjen)

youtube.com/watch?v=wgK5hqm8sVk
youtube.com/watch?v=7fiNXvhm83o

In reply to by Eeh (nepreverjen)

. (nepreverjen)

In kaj ima to skupnega z uspešno prodajo knjige!?

In reply to by Eeh (nepreverjen)

TiknuKar (nepreverjen)

Hopka on redno...
V imenu "onega"

Hmmm (nepreverjen)

Krtovinjeke?

In reply to by TiknuKar (nepreverjen)

Manjka javni d… (nepreverjen)

24ur/novice/slovenija/sindikati-o-vladnih-izhodiscih-za-pogajanja-prislo-je-do-nepopolnega-preobrata
rtvslo/bs-bruto-zunanji-dolg-slovenije-decembra-lani-dosegel-50-8-milijarde
Cerkev kradla vernikom in izbrisamim, kradla zemljo z nezakonitimi prepisi

Šumar (nepreverjen)

Cerkev krade že stoletja... Pa še zakoni so napisani v prid tem pedofilom...

In reply to by Manjka javni d… (nepreverjen)

45 (nepreverjen)

Odkar obstaja človeški rod, se krade drug drugemu, neglede na versko, politično, rasno in narodno pripadnost ljudi. Tudi vam pedofilom izven cerkve, so ti zakoni v prid.

In reply to by Šumar (nepreverjen)

Šumar (nepreverjen)

Če si ti pedofil ne piši drugim...
Župnikov je pa dokazano kar velik procent... Ja krade se že iz zgodovine... Ampak njih ščiti zakon...
Za spolne prestopke oz. posilstva pa skoraj nikoli nihče ne odgovarja... Malo se zamolči... Malo se ga v drugo faro premesti... Pa on lahko dela dalje.. to kar pač dela (svinjarije)...

In reply to by 45 (nepreverjen)

69 (nepreverjen)

Ste to kar ste napisali prebrali v tej knjigi, ali gre le za neumni zlonamerni preblisk?Običajno so dobre knjige namenjene tistim, ki razumejo kaj v njih piše.

In reply to by Šumar (nepreverjen)

Šumar (nepreverjen)

Še en župnik ki mu je na prvem mestu denar! Zaslužkarji... Žalostno...

. (nepreverjen)

Primitivci niste razumeli tega članka. Je pač prezahtevno. Res žalostno.

In reply to by Šumar (nepreverjen)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice