Slika je simbolična.
Pri katerih surovih živilih moramo biti še posebej pozorni?

Tatarski biftek, karpač, bakalar, delikatesne solate ter siri iz surovega mleka so živila, ki jih radi uživamo surova. Pri tem pa se pojavi tveganje, saj predstavljajo večje tveganje za okužbo z listerijo.

Ta bakterija se razvija ter raste tudi pri temperaturi v hladilnikih. V primeru okužbe lahko ta povzroči bolezen, ki pa za zdrave ljudi ni tako resna, ampak vseeno neprijetna. Nevarnost pa se lahko pojavi pri občutljivih skupinah.

Bakterijo listerijo odkrili v petih od desetih testiranih izdelkov

Zveza potrošnikov Slovenije svetuje, da uživanje teh izdelkov odsvetuje nosečnicam, otrokom in drugim ranljivim skupinam, kot so starostniki, kronični bolniki ter imunsko oslabljene osebe. Znaki okužbe z listerijo so podobni znakom gripe.

Zdravi ljudje jo lahko prebolijo v nekah dnevih med tem, ko pa je pri ranljivih skupinah to bolj nevarno in so posledice lahko dolgotrajne ter ogrožajo življenje teh.

Zveza potrošnikov Slovenije je pred kratkim opravila test tatarskih biftekov, na katerem so bakterijo listerijo odkrili v petih od desetih testiranih izdelkov.

Vsebnost te bakterije je bila v trenutku vzorčenja pod zakonsko določeno mejo, a že sama prisotnost listerije v kombinaciji z neprimernim shranjevanjem živil lahko poveča tveganje za razvoj bolezni, predvsem pri občutljivih skupinah. 

Zveza potrošnikov Slovenije dodaja tudi preventivne ukrepe:

  1. Redno čistite svoj hladilnik. Tako listerija ne bo imela prostora za rast in možnosti, da se razširi na druga živila.
  2. Hitro porabite gotove jedi, pripravljene za takojšnje uživanje brez predhodne toplotne obdelave. Po nakupu poskrbite za hladno verigo do domačega hladilnika.
  3. Preverite temperaturo v hladilniku. Nižje temperature upočasnijo rast listerije. V hladilniku bi morala biti temperatura štiri stopinje Celzija ali manj, v zamrzovalniku pa minus 18 stopinj Celzija.
  4. Umijte si roke pred, med in po rokovanju s hrano. Po vsaki uporabi operite pribor, deske za rezanje in vse površine, ki se jih dotika hrana.
  5. Uporabljajte ločene deske za rezanje, krožnike in pribor za surovo meso, perutnino, morsko hrano in jajca. Med nakupovanjem in v hladilniku te izdelke shranjujte ločeno od drugih živil.

Tatarski biftek uživajmo zmerno

Previdnost pri surovi hrani nikoli ni odveč. Tatarski biftek je jed, ki se na prazničnih mizah pojavi zelo pogosto, a redkokdo se priprave loti sam.

Nika Kremič iz Zveze potrošnikov Slovenije opozarja: »Tudi sicer tatarski biftek uživajmo zmerno. Izmed testiranih prav noben ni bil brez aditivov, v povprečju vsebujejo tudi 12 gramov maščobe, od tega le približno dva grama nasičene, za kar izdelkom na testu zasveti rumena luč na prehranskem semaforju. Za vsebnost soli prav vsem zasveti rdeča luč.«

Na Zvezi potrošnikov Slovenije zato poudarjajo, da tatarski biftek hranite na temperaturi do štiri stopinje Celzija.

Če je v izdelku listerija, to sicer ne bo preprečilo njenega razmnoževanja, a ga bo bistveno upočasnilo. Zaradi previdnosti izdelek kupite le takrat, ko ste prepričani, da ga boste zaužili še isti dan, transport od trgovine do hladilnika naj bo čim krajši in v izolirani vrečki.

Pazite, da izdelek ne pride v stik z drugimi živili.

Starejše novice