V zdravniških krogih poteka razprava o uvedbi splošnega obveznega cepljenja proti novemu koronavirusu v Sloveniji. Za koga bi ga prvo uvedli in kakšne so napovedi pristojnih?

Cepljenje je ključno v boju z epidemijo covida-19, so poudarili na novinarski konferenci Slovenske medicinske akademije. Spregovorili so o strokovnih, etičnih in pravnih vidikih preventivnih ukrepov v boju z epidemijo.

Ob tako velikem številu cepljenih po svetu smo lahko že zelo prepričani o varnosti cepiv, je poudarila predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Bojana Beović. Za izboljšanje precepljenosti v Sloveniji, kjer cepljenje napreduje počasneje kot v drugih evropskih državah, imajo po njenih besedah ogromno vlogo mediji, pri čemer gre za spodbujanje cepljenja, pa tudi informiranje o cepljenju, saj bo informirana oseba težje verjela vsem proticepilnim idejam.

Pomembno je tudi šolstvo, ki sicer običajno deluje na dolgi rok, in bi moralo te vsebine ta hip nujno obravnavati na vseh ravneh izobraževanja, je dejala Beovićeva in dodala, da je pomembno tudi, da je cepljenje enostavno dostopno.

Nas čaka uvedba obveznega cepljenja za starejše od 50 let?

Za zaposlene, ki so poklicno v stiku z ranljivimi skupinami prebivalstva, v zdravstvu, socialnem varstvu, tudi šolstvu, bi po njenih besedah moralo biti cepljenje obvezno. Ne iz naslova zakonodaje, ampak iz ocene tveganja na delovnem mestu, je pojasnila. Tudi cepljen zdravstveni delavec sicer lahko okuži bolnika, a je pri necepljenem zdravstvenem delavcu ta verjetnost nekajkrat večja. Zato morajo zdravstveni delavci in organizacije skrbeti za to, da storijo vse, da je delovno okolje varno.

Po besedah Beovićeve v zdravniških krogih poteka tudi razprava, ali bi bilo glede na kritičnost situacije vendarle pametno predlagati, da se uvede splošno obvezno cepljenje proti covidu-19, in sicer za rizično skupino starejših od 50 let. Pri tem je Beovićeva pojasnila, da v Sloveniji že poznamo obvezno cepljenje za otroke za določene bolezni in da je tudi ustavno sodišče, ko je o tem presojalo, menilo, da ima država dolžnost, da zaščiti državljane pred tveganji, ki jih predstavljajo določene infekcijske bolezni.

O uvedbi testiranja za cepljenje ne razmišljajo

Uvedba testiranja za cepljene po njenih besedah trenutno ni potrebna, glede poživitvenega odmerka za že cepljenje pa po njenih besedah razprava znotraj posvetovalne skupine za cepljenje še poteka, je Beovićeva povedala pred sestankom. Po sestanku pa je v izjavi za medije povedala, da bo končna odločitev zapisana v zapisniku sestanka, ki bo po njenih besedah pripravljen do petka.

Končna priporočila naj bi bila sicer podobna kot v sosednjih državah. Beovićeva je povedala, da bodo tretji odmerek najverjetneje priporočili starejšim v določenih starostih skupinah, nato pa kroničnim bolnikom. Sledila bi splošna populacija, kjer pa se skupina še ni povsem uskladila, če bo tretji odmerek priporočila.

»Najbrž bi bilo v luči tega, kar se dogaja, težko dobesedno prepovedati cepljenje nekomu, ki razmišlja o tretjem odmerku,« je pojasnila Beovićeva. Posvetovalna skupina bo določila tudi časovni okvir, v katerem bodo priporočali cepljenje s tretjim odmerkom.

»Kako se lahko širi toliko lažnih novic?«

Predsednik Slovenske medicinske akademije Pavel Poredoš je poudaril, da stroka lahko gasi le požar, pomaga tistim, ki hudo zbolijo. Nadaljnja usoda epidemije pa je odvisna od vsakega posameznika. V rokah imamo učinkovita orodja, da zajezimo epidemijo, je dejal Poredoš in dodal, da lahko s cepljenjem preprečimo številne smrti.

»Ne morem razumeti, kako se lahko širi toliko lažnih novic, ob tem, da so strokovna sporočila in ugotovitve raznih raziskav jasna,« je dejal Poredoš.

Po njegovem mnenju bi morda morali tudi predstavniki stroke bolj odločno nastopiti proti takšnim lažnim sporočilom. Medijski prostor pa bi moral paziti na sporočila, ki jih pošilja v eter, saj se zdi, da je v nekaterih medijih veliko dvomov, veliko negativnih sporočil o sami epidemiji in cepljenju.

Vsak od nas bo prišel v stik z eno obliko virusa

Po besedah predstojnika katedre za mikrobiologijo in imunologijo ter rednega profesorja na ljubljanski medicinski fakulteti Alojza Ihana smo trenutno v fazi epidemije, ko lahko rečemo, da se epidemija bliža koncu v smislu, da bomo v prihajajoči zimi kot populacija vzpostavili nov odnos z novim virusom.

Ker je trenutno v porastu hitro nalezljiva različica koronavirusa, t. i. različica delta, bomo vsi, ne glede na odstotek precepljenosti prebivalstva, prišli v stik z eno obliko virusa. Bolj varno pa je, če v stik z virusom pridemo preko cepiva, saj na ta način v telesu nastanejo protitelesa, s čimer telo vzpostavi imunski sistem, posledično pa je ob okužbi potek bolezni blažji. »Cepljen človek je epidemiološko bolj varen,« je poudaril Ihan.

»Vsak dan znova dokazuje, da cepljenje varuje. Necepljenost pa najbolj ogroža necepljene, ki jih je največ med hospitaliziranimi s hudim potekom bolezni,« opozarja tudi komisija Republike Slovenije za medicinsko etiko. »Namesto nasprotovanj, spletnih prepirov, groženj, sovražnosti potrebujemo enovit skupen nastop,« je komisija zapisala v mnenju, ki ga je prebral predsednik Slovenskega zdravniškega društva Radko Komadina.

Zmanjšana dostopnost bolnišnične oskrbe za druge bolnike

Komadina je opozoril tudi, da se ob velikem prilivu bolnikov zaradi covida-19 v bolnišnice zmanjšuje dostopnost za bolnike z drugimi boleznimi. Tako po njegovih besedah kolegi nekaterih kirurških strok beležijo večji priliv bolnikov z novo odkritimi karcinomskimi boleznimi z metastazami kot pred epidemijo. Pod rastočimi pritiski pa je tudi zdravstveno osebje.

Temeljno pravno vprašanje, ki se zastavlja z epidemijo, pa je bo besedah pravnika, zaslužnega profesorja ljubljanske in mariborske pravne fakultete Janeza Kranjca, kako najti »pravno korektno možnost omejevanja tistih dejavnosti, ki pomenijo temeljno tveganje za širjenje oziroma poglabljanje bolezni«. Pri tem gre za tehtanje med posameznimi temeljnimi človekovimi pravicami in ugotovitvami stroke, ki terjajo določena ravnanja, ki po svoji vsebini pomenijo omejevanje teh pravic, je pojasnil Kranjc.

Razveljavitev oziroma omejitev teh pravic pa lahko nastopi začasno, in sicer ko to zahtevajo pravice drugih oziroma ko po besedah Kranjca to zahteva interes skupnosti. »Ko govorimo o pandemiji, pa lahko rečemo, da je interes celotne skupnosti, da se najde pot, ki bo te glavne posledice epidemije zmanjšala oziroma preprečila.« Slovenska ustava takšno omejevanje pravic tudi dopušča, in sicer v primeru izrednih razmer in skladno z zakonom.

Komentarji (34)

droneer (ni preverjeno)

No pa smo tan. Pred leton pa pou nas je ta ista stroka kera zdaj načrtuje obvezno cepljenje označevala za teoretike zarote, tiste ka smo na to opozarjali že dugo nazaj. In vse to zaradi nekšoga virusa, keri je dejansko več nikomi nej nevaren.

Tisti (ni preverjeno)

Kako si upaš reči da virus ni nevaren?
Saj pa je vendar v prejšnjem tednu umrlo pet bolehnih 80 letnikov!

In reply to by droneer (ni preverjeno)

SEKERSE (ni preverjeno)

ZMIŠLAVLEJO SE OBVEZNO CEPLJENE KERO NIKA NE HASNI SAMO ŠKODI NEPLODNOSTI ALI PA ZA POSPEŠEVANJE BOLEZNI VČASIH TUDI SMRT! NOBENE NEVARNOSTI NI GRE SE ZA SVETOVNI NATEG IN PREVARO! STOP LAŽNI EPIDEMIJI TAKOJ ZDAJ! Z VSEMI SODELUJOČIMI PRI TEM GENOCIDU PA V DOŽIVLJENSKI ZAPOR KER DRUGO SI ENOSTAVNO NE ZASLUŽITE POHABLJENCI NIČ VREDNI!

nneede (ni preverjeno)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Mislis ka se starejsi od 50 mislijo razmnozevati? Sicer pa decko, prosim navedi vire za svoje trditve. Strokovne vire, nej facebook pa youtube ok. de slo? ale nede?

In reply to by SEKERSE (ni preverjeno)

Jack0000 (ni preverjeno)

ja in, zakaj se ne bi mogli razmoževati? Glej samo moža od Tanje Žagar, recimo

In reply to by nneede (ni preverjeno)

opaaa (ni preverjeno)

Zato ka si deca zasluzijo meti pokretne starse malo vec kak samo 18 let

In reply to by Jack0000 (ni preverjeno)

VRANA (ni preverjeno)

Tou sicer nej tvoja briga, čeglih je zrno resnice prisotno!!! Tij maš deco? Zakoj? Vejpa deca si zaslužijo inteligentnoga starša!

In reply to by opaaa (ni preverjeno)

mhhh (ni preverjeno)

Pogovor med teoretikom zarote in "ne-teoretikom"..:
- Dežuje...
- Si meteorolog?
- Nisem... saj se vidi s prostim očesom, da dežuje.
- Od kje ti to? Si našel na Googlu?
- Oprosti... saj vidiš dež, ki pada. Ni to dovolj?
- Obstaja kaka raziskava, ki podpira tvojo trditev?
- Kakšna raziskava? Kaj ne vidiš, da imam vsa oblačila mokra?
- Ja že, samo to ne pomeni, da dejansko dežuje... Na katere vire se sklicuješ?
- Na kakšne vire??
- Jaz imam prijatelja, ki je zaposlen na meteorološkem zavodu, ki mi je povedal, da danes ne bo dežja.
- Ja kaj, očitno se je zmotil... nič takega.
- Seveda... sedaj veš več o dežju, kot on, ki je 10 let preučeval vremenske pojave...To govoriš zato, ker si proti meteorologom.
- Pa dobro... kaj govoriš? Kaj ne vidiš sivega neba in dež, ki sedaj pada na zemljo?
- Saj sem vedel... še en teoretik zarote...

In reply to by nneede (ni preverjeno)

uyy (ni preverjeno)

torej s prostim ocesom vidis virus? ale kak
ga vidis-cutis-zaznas? Pa znas ka de ce gli si ga nej mel? Se en neuspeli poskus teoretikov zarote kak bi bokse v spadnoli :) Primerjati dez z viruson…

In reply to by mhhh (ni preverjeno)

VRANA (ni preverjeno)

uyy

Se pa lepo vidi, kak si zabiti. Vse čitaš in jemlješ dobesedno. Nobene poante ne razbereš?
Hahaha, v bistvu si točno tak, kot je tale butl v vicu

In reply to by uyy (ni preverjeno)

Gregijj (ni preverjeno)

Rajši ti navedi dokaze, ka so cepiva relevantna in ka rešujejo mnoga življenja. Nemreš, ker jih nega, če pa že pa obstaja samo ena raziskava ka je pokazala ka so cepiva sicer res učinkovita za zmanjšanje smrti pri covid19 AMPAK SO ZMANJŠALA SMRNOST ZA MANJ KOT 1%!! Če je smrtnost 1% in ga zmanjšaš na 0,8% nemreš trditi ka he učinkovito!! Ka ti tu nej jasno?

Če štejemo kelko težav povzroča samo cepljenje in ka VSAK TEDEN ODKRIJEJO NOVE STRANSKE UČINKE IN SKRIVNOSTNE SESTAVINE... Se ne splača.

In reply to by nneede (ni preverjeno)

Cov (ni preverjeno)

Cepljen,necepljen virus prenašaš.. mislim na vse viruse..

lukma (ni preverjeno)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

končno ste se zmigali, obvezno ceplenje za vse, nujno!

. (ni preverjeno)

Naj se cepi što se ščej,nej ka silijo v nekoj. Žalostno koma smo to prišle v naše države.

In reply to by lukma (ni preverjeno)

Ojojoj (ni preverjeno)

Kumi te lagali. Ka lidij z drujgij mest vozite se v Soboto na covid oddelke, keri so nej covid bolniki ampak keri majo druge bolezni. Samo ka se postelje napunijo. Lažnivci eni, pfujj, kak vas je nej sran.

Laci (ni preverjeno)

Obvezno cepljenje? To je volja vsakega posameznika ne pa volja države in tako najprej. Testiranje cepljenih seveda da ker so potencialni prenašalci virusa in hitreje okužijo druge ker se jim ni treba testitar.

ištvanek (ni preverjeno)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

kakšna volja posameznika, obvezno cepit vse po vrsti, ker se neodgovorno obnašate, zato treba po kitajsko, mus!

In reply to by Laci (ni preverjeno)

necepić (ni preverjeno)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

daj Janša odlok, keri se nečejo cepit, obvezno v glavo pičit, ker majo trdo, da malo zraka prijde not

Alphonso (ni preverjeno)

More dati odlok ka takše kak si ti pred zid pa metek v čelo

In reply to by necepić (ni preverjeno)

Luster (ni preverjeno)

Tudi cepljen zdravstveni delavec sicer lahko okuži bolnika, a je pri necepljenem zdravstvenem delavcu ta verjetnost nekajkrat večja. MA NEMOJ? ZATO PA NECEPLJENI MOREJO SAKI TEDEN NA TEST ODITE VACI NESMIJO DELATI, CEPLENI PA KOMOT DELAJO PA TE LEJKO OKUŽI. SRAMOTA!

dengec (ni preverjeno)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

V nekaterih državah ostaneš brez dela, če se ne cepiš.

edsnb (ni preverjeno)

pri nas tudi če si cepljen, vsaj tukaj ni razlike,

In reply to by dengec (ni preverjeno)

Tinka13 (ni preverjeno)

Obvezno naj se cepi tisti, ki cepivu verjame:politiki, zdravstvo, žurerji,..., ostalim pa pustite,da se sami odločimo!

brez maske (ni preverjeno)

V bolnicaj je skoraj ena tretjina pacientov, keri so dvakrat cepleni. Tisti, ka so ednouk cepleni štejo med neceplene. Vse teorije kak cepivo ščiti, pa te ščiti pred hujšin potekon pa podobna nakladanja so propadnole.

čarni vrag (ni preverjeno)

Po besedah Beovićeve v zdravniških krogih poteka tudi razprava, ali bi bilo glede na kritičnost situacije vendarle pametno predlagati, da se uvede splošno obvezno cepljenje proti covidu-19, in sicer za rizično skupino starejših od 50 let.

Očitno bi gospodje doktorji radi končali na Dobu. Cepivo je v fazi preiskušanja, ki traja še leto in pol. Zato se to cepljenje šteje za preiskus na ljudeh. To je možno le z informiranim pristankom. Zato doktorji pamet v roke, preden škrtnejo lisice. Razen tega so obljube doktorjev cepljenim lažne. Poglejte stanje v Izraelu. Vsi cepljeni, stanje pa katastrofa.

Gregijj (ni preverjeno)

Zanimivo je ka dvomljivci ne dobijo odgovorov, če gli sprašujejo in se jih trudijo najti. Še sama zdravniška zbornica je v ponedeljk priznala ka nemajo pojma ka je v cepivih in ka nejso preverjena!! SEVEDA NEGA MEDIJA, KA BI MEL JAJCA O TON PISATI.
Pro-cepljenje fašisti pa nejso niti sposobni razmiti ka CEPLJENJE NEJE REŠITEV.

jp (ni preverjeno)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

drugo več ne pomaga, samo še obvezno ceplenje

Poni (ni preverjeno)

Tebe pa Ormož pomaga še samo

In reply to by jp (ni preverjeno)

za sra(t) (ni preverjeno)

Kakšna epidemija, saj pa ni razglašena; eno je koliko je pozitivnih in koliko je sploh dejansko bolanih.Bolezni so vedno bile in bodo del človeštva. Žal eni umirajo, to je bilo že od negdaj. Če ne umreš od nesreč, umreš od bolezni, starosti. Že od negdaj je zdravstvo bilo "znano" da sprejema bolne ljudi v bolnišnice. Ne vem zakaj bi zdravi hodili naokrog po zdr.ustanovah. Nič nimam proti necepljenim, niti tem ki so se cepili, vsak dela in odgovarja za sebe. Problem je v tem, da nas ljudi z to "metodo" kao cepljeni, necepleni, razdvajajo, dajajo mešane občutke strpnosti do sočloveka. Mečejo nas na dva bregova. Ljudje se sploh ne zavedamo, kaj politiki s takšnimi metodami oz.prijemi hočejo narediti. Tega bistva se bodo eni začeli zavedali šele ko bo prepozno. Žal, politika oz.ljudje z takšnimi metodami uničujejo naš planet.

apša (ni preverjeno)

Od kdaj so pa v tudi šolstvu rizičen skupine?
Starejši od 50 let, potem pa 90 letan babica preživi korono brez problemov. A ne bi vi rajši cepili rizične ljudi in tiste ki nimajo protiteles, ne ka vse počez.

alida (ni preverjeno)

cepite se midva z možem sva imela zelo hud covid. Mož je na vozičku in v plenicah.

micikaaa (ni preverjeno)

CEPITE SE .....ZAŠČITITE starejše.....da boste še dolgo koristili njihove pokojnine....

čači mači (ni preverjeno)

Samo mrtvoga ali v nezavesti me lehko cepite, ovak pa nigdar. Ka vas briga če jes merjen, vij vcepleni v pleče pa v glavi boute te ostali.

Cvap (ni preverjeno)

Čez 3 leta do mrli pa te se naj tan zgoraj cepijo

In reply to by čači mači (ni preverjeno)

Starejše novice