Da bi umirila razmere na trgu pogonskih goriv, je vlada danes določila najvišje maloprodajne cene goriv.

Za liter neosvinčenega 95-oktanskega bencina bo treba od torka odšteti 1,503 evra, za liter dizla pa 1,541 evra, je povedal gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Ukrep bo veljal 30 dni.

Ceno so izračunali na podlagi sedemdnevnega reprezentativnega povprečja cen, ki ga ministrstvo za infrastrukturo pošilja Evropski komisiji, je pojasnil minister.

Počivalšek: Goriva v Sloveniji je dovolj

»Cilj je, da umirimo stanje na trgu pogonskih goriv,« je v izjavi novinarjem pojasnil Počivalšek. Zatrdil je, da je goriva v Sloveniji dovolj, ter da se potrošnikom ni treba bati pomanjkanja.

Cene v svetu rastejo iz več razlogov. Povpraševanje po energentih in s tem po pogonskih gorivih se je namreč povečalo, poleg tega jih potiska navzgor vojna v Ukrajini. »Nekateri naši dobavitelji oziroma trgovci so bili preveč in predlogo vezani samo na rusko nafto,« je dejal Počivalšek.

Pričakovati je, je dodal, da se bodo (nabavne) cene v odvisnosti od te krize povišale, mogoče tudi znižale; stanje bodo v teh 30 dneh spremljali in se po potrebi odzvali.

»V nobenem primeru ne želimo zaščititi samo ene strani. Poskrbeti moramo tudi za dobavitelje oziroma naftne trgovce. Naš interes ni, da pridemo do tega, da bo v Sloveniji ostal samo en dobavitelj pogonskih goriv, zato bomo v skladu s situacijo v naslednjih 30 dneh po potrebi reagirali,« je napovedal.

Po njegovih besedah je več vzvodov, s katerimi lahko uravnotežijo dobaviteljski in prodajni pol. Potrebe po sprostitvi rezerv naftnih derivatov trenutno ni, je dodal.

Omejitev količin goriva zaenkrat ne bo

Vlada tudi zaenkrat ne bo sprejela nobenega ukrepa v zvezi z morebitno omejitvijo količin goriva, ki jih lahko na črpalkah v Sloveniji natočijo tujci.

»Dejstvo je, da so cene podobne, kot smo jih imeli doslej, mogoče malo nižje. Cene v Avstriji in na Hrvaškem so trenutno malo nad slovenskimi, na Madžarskem dosti pod slovenskimi, v Italiji pa precej nad slovenskimi. V skladu z dogodki na meji bomo sprejemali nadaljnje ukrepe,« je povedal minister.

Vlada bo odlok, po katerem bodo določene najvišje maloprodajne cene goriv, predvidoma sprejela danes, po objavi v uradnem listu pa bo začel veljati v torek, je še povedal Počivalšek.

Regulacijo maloprodajnih cen naftnih derivatov je danes v DZ napovedal premier Janez Janša. Spomnil je na paniko, kot smo jo lahko opazovali prejšnji teden, ko so si nekateri v pričakovanju zvišanja cen delali zaloge, ter dejal, da vlada špekulacij na trgu naftnih derivatov ne bo dopustila.

Komentarji (17)

767564542342red2 (ni preverjeno)

Pa vi ste res neumni ce verjamete jj kriminalcu v rusiji je 0,44centa liter goriva tak da ga nasi s prevozom dobijo naši za 0,30 centov nategujejo nas vsepovprek na suho da se kadi! Nobenega pomanjkanja ni to vas samo ustrahujejo da ste se bolj ovce in vas lahko se bolj stisnejo v kot..Volite nove ljudi te prisklednike kateri ze 30 let kradejo lazejo perejo denar pa strpati v doživljenski zapor kakor edino sodijo!

slavaukrajini (ni preverjeno)

fčasi za Madžari imamo najfalejše gorivo -italija 2.3e,,hrv 1,9e, avst 2e

In reply to by 767564542342red2 (ni preverjeno)

bali63 (ni preverjeno)

tij odiš v rusijo tankat???

In reply to by 767564542342red2 (ni preverjeno)

Df. (ni preverjeno)

Pusti norca
A ne vidis da je peder

In reply to by bali63 (ni preverjeno)

luigi90 (ni preverjeno)

daj ne modruvli pa ne bluzi za vsako stvar z nikšimi teorijami zarote.. človik začni živeti

In reply to by 767564542342red2 (ni preverjeno)

Ka, (ni preverjeno)

si bil v Rusiji zadnje čase , aja ti si že po defaultu norček geli , tak od rojstva verjetno.

prekmurec75 (ni preverjeno)

norcek si ti nevem kateri norcek je je naredil

In reply to by Ka, (ni preverjeno)

Ukrajinskinate… (ni preverjeno)

Hja trebelo de plačat dvoletno plandemijo.In evo tu je rešitev,dvig benzina in vsega ostaloga da de klausek lejko dale jebal vs ovčji svet🖕

In reply to by prekmurec75 (ni preverjeno)

4eeww (ni preverjeno)

Velja samo 30 dni, to je do 15 aprila, 29 so volitve. Vse jasno.

Gost24482 (ni preverjeno)

Ka de pa te od 15.4-29.4 vmejs?
Neka si še zmisli pametnjakovič

In reply to by 4eeww (ni preverjeno)

Babicc (ni preverjeno)

Kak koli, štenkaši. To je vlada dobro napravila.

Ihkbnjdt (ni preverjeno)

Ti si pa resan prava ovca najprle so ti fejst zdignole zda pa malo spujstele pa njin ze ploskas resan kak lejko tak razmišljaš kak ena zlata ribica brez možganov.

In reply to by Babicc (ni preverjeno)

lopovi... (ni preverjeno)

Cena za sodček nafte je pod 100USD in je v zadnjon tedni spadnila za 25%.
Torej... zakoj se ropa narod s takšnimi viskimi cenami goriva? In to še glede na to ka nan zdaj to gorivo, kero se trenutno prodaja na naših črpalkaj, vozijo iz skaldišč in rezervarov v kere so to gorivo natankali že dugo pred vojno in so ga nabavili po dosti nižjih cenah. Med korono so nas nategovali in nan kradnoli, zdaj pa se palik to nadaljuje z izgovoron na nekšo vojno.... narod pa dale glup pa naseda politikon, keri prej delajo za narodov blagor. My ass....

Gost24482 (ni preverjeno)

Daj link ge si to prešto? 140e je za lagev
Ti si še na windows95?

In reply to by lopovi... (ni preverjeno)

narod je čuda (ni preverjeno)

Rejsan ste čudni eni, nika je nej vredi ka se napravi. Damned if you, damned if you don't.

afta he (ni preverjeno)

Cene dizla in bencina so zamrznili in znižali, lepo. Kaj pa kurilno olje. Tu pa podražitev. Pri petrolu so ceno iz 1,018 EUR dvignili na 1,264 EUR in to od danes. V posmeh vsem, bodo pač tu služili.

Johannn (ni preverjeno)

Bravo vlada!

Starejše novice