Slika je simbolična.
V gostinsko-turistični panogi številne težave, sezona pa že v polnem zamahu. Primanjkuje tudi do 10.000 osebja, zanimanja za tovrstno delo ni. Kaj je razlog za to in kakšne so možne rešitve?

Številni gostinci se že nekaj časa srečujejo z različnimi težavami. Od polletnega zaprtja med epidemijo pa vse do višjih stroškov, pomanjkanja kadra, preobremenjenosti delavcev. Na Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije smo povprašali, kakšno je trenutno stanje v gostinstvu in turizmu, ter kakšne težave se pojavljajo. 

V turizmu in gostinstvu primanjkuje okrog 10.000 osebja

Kot nam razloži predsednik Upravnega odbora sekcije za gostinstvo in turizem Blaž Cvar, je v panogi gostinstva in turizma trenutno velik primanjkljaj kadra, pojavljajo se številne težave, ki jih na kratki rok ni mogoče rešiti, epidemija pa jih je zgolj poglobila

»Ta covid kriza v zadnjih dveh letih je samo poglobila slabo situacijo na področju kadrov v panogi turizma in gostinstva.

Po naših ocenah se v tem trenutku išče nekje šest do sedem tisoč ljudi. Tukaj so še po tem tisti, ki iščejo zaposlitev brez pomoči zavoda, torej se lahko številka nujno potrebnega kadra v tej panogi giblje tudi pri 10.000 ali več. Kar pomeni, da imamo okrog 25 odstotkov primanjkljaja kadrov,« pojasni Cvar. 

Epidemija pustila vidne posledice 

Epidemija je torej v tej panogi pustila vidne posledice. Ko so se bili lokali in turistične nastanitve primorani zapreti za skoraj eno leto, so se namreč številni zaposleni v tej panogi odločili, da si poiščejo drugo zaposlitev ter, da se preusmerijo v druge panoge.

Veliko gostincev je tako čez noč ostalo brez delavcev. Nekateri lokali pa si na primer od zaprtja sploh niso opomogli. 

»Problem je nastal, ker smo pač ob teh odlokih, ki so nas za devet mesecev ali več prisilili zapreti svoje obrate, začeli iskati rešitve in druge možnosti. Zaposleni so prav tako prejemali nadomestila plač,« razloži Cvar

Ker ni bilo jasno, kdaj bodo gostinski in turistični obrati ponovno odprli svoja vrata, je v celotni državi vladala negotovost. Gostinci niso vedeli kaj narediti, nastalo je ogromno stroškov, pomanjkanja. Delavci pa brez dela in prihodka tudi niso mogli biti. 

»In ravno ta negotovost, slaba situacija v panogi je seveda marsikoga prisilila, da si začne iskati boljše pogoje oziroma delo v drugih panogah. Kar pa je privedlo do tega, da smo nekaj tisoč zaposlenih izgubili na ta račun,« še doda.

Zakaj zanimanja za delo v tej panogi skorajda ni?

Kot se že nekaj časa pritožujejo številni gostinci, zanimanja za delo v gostinstvu in turizmu praktično ni, oziroma je čedalje manj takšnih, ki bi to delo opravljali z veseljem.

Številni tako neprestano pogledujejo za novimi delavci, tako za redno zaposlitev kot tudi študentsko delo, a kandidatov ni. Kaj je razlog za to?

Kot pojasni Cvar, se je v družbi pojavil negativen pridih glede gostinstva in turizma. Skorajda nobeden več tega dela ne ceni, vsi so mnenja, da so v tej panogi slabi pogoji dela. 

»Na splošno ustvarjamo neko negativno sliko glede gostinstva in turizma, ki pa ni realna. Vedno se namreč pojavljajo določeni negativni primeri, ko so delavci preobremenjeni in neprimerno plačani. Ampak se mi zdi, da za večino delodajalcev tega v tej panogi ni moč trditi. Menim, da so pogoji dela vseeno dobri.«

»Vsaka panoga ima sicer negativne in pozitivne lastnosti. Menim pa, da se te negativne lastnosti v gostinstvu še posebej izpostavljajo in potem zasenčijo tisto, kar je resnica in tisto, kar je dobrega,« še doda.

»Kar nekaj delovne sile se še vedno ne zaveda, da je to lep in dinamičen poklic«

V družbi se večkrat izpostavlja težava, da je treba v gostinstvu in turizmu delati tudi popoldan, za vikende in praznike. Da se dela tudi takrat, ko so vsi ostali prosti in doma, da so delavci slabo plačani ter, da morajo natakarji, kuharji, turistični delavci ustreči vsem gostom, kar pogosto ni lahko. So pa vseeno tudi v tem poklicu številne prednosti. 

»Kar nekaj delovne sile v tej panogi se še vedno ne zaveda, da je to lep poklic. Zato si želimo delati na tem, da se postavi čim bolj v ozadje te negativne zgodbe, in se predstavi delo v turizmu in gostinstvu kot poklic, ki je lep in dinamičen,« poudari Blaž Cvar. 

Ravno iz navedenih razlogov je morda tudi med mladimi manj zanimanja za tovrsten poklic. Vpisi v gostinske šole so zelo slabi, tudi študentov za poletno delo v lokalih, turizmu ni mogoče dobiti. Mladi se že vnaprej odločijo, da ta poklic ni dober in se raje preusmerijo v druge panoge. 

»Odstotek študentov, ki bi želeli opravljati to delo se je precej zmanjšal. Obstajajo različni razlogi za to. Študenti morda niso več pripravljeni toliko delati ali pa so se zaradi epidemije odločili za druge panoge. Pa tudi pričakovanja glede višine plačila so morda nad zmožnostmi neke panoge,« še razloži Cvar

Pomanjkanje delavcev bo vplivalo tudi na poletno sezono, ki pa je že v polnem zamahu

Poletje se je že dodobra začelo, vročina in dolgi dnevi marsikoga premamijo za kratek oddih ali pa uživanje na sočnih terasah lokalov. Sezona je tako že v polnem zamahu, turistični in gostinski obrati so dobro obiskani, kadra pa ni. Kako gostinci rešujejo te težave?

»Na polno smo že zakorakali v sezono, junij je tukaj. Nemogoče bo pokrpati vse luknje in ta primanjkljaj, ki ga imamo s kadrom. Potrebno se bo prilagajati okoliščinam na različne načine. Nekatere restavracije so na primer prilagodile delovni čas, tudi kakšen dan celo ne poslujejo, da lahko z obstoječimi kadri sploh delajo.

Potem tudi ponudba, bo morda to leto malce okrnjena. Ne želim seveda ustvarjati neke negativne slike. Poskrbeli bomo, da bomo čim bolj zadovoljili potrebe in pričakovanja gostov, tako v turizmu kot tudi v gostinstvu. Bo pa težje, pomanjkanje se bo poznalo vsekakor,« je jasen Cvar. 

Pa možne rešitve?

Predsednika Upravnega odbora sekcije za gostinstvo in turizem smo povprašali tudi o tem, kakšne so možne rešitve glede gostinsko-turistične panoge, torej kako bi se lahko privabilo kader, vzpostavilo več zanimanja za tovrsten poklic in pa tudi rešilo določene obrate. 

Kot pojasni Blaž Cvar, že aktivno delajo na tem. »Zavedamo se, da je potrebno v vsaki panogi poskrbeti za čim boljše pogoje dela. Nismo edina panoga, ki išče delavce, pa tudi ne edina, ki ima pogoje dela takšne, da se dela tudi popoldan ter ob vikendih in praznikih.

Želimo si, oziroma je to tudi nuja, če hočemo sploh nadaljevati s to dejavnostjo, da se ustvari čim boljše pogoje dela. V tem trenutku je to sicer težko, ker so ti obstoječi kadri tudi bolj obremenjeni zaradi pomanjkanja, pa tudi bolj nezadovoljni. Ampak to situacijo bo treba čim prej presekati. Ena izmed možnosti je pokrpati luknje tudi z najemanjem tuje delovne sile, čeprav vsi vemo, da je to izhod v sili.

Iščemo rešitve z različnimi institucijami. Naredili bomo vse, da pač čim bolj rešimo to kritično situacijo,« zaključi Cvar.

Komentarji (78)

tanja flaškon (ni preverjeno)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Ja ja najbolj me razjezi če mi pasulj prinese na mizo stara pogojno užitna kelnarca
Ja ja
Kje so časi ko so kelnarce bile še brhka dekleta

dejan svinskkoglavi (ni preverjeno)

Mene pa noseča kelnerca
Nekam ne morem piti
Mi ne teče

In reply to by tanja flaškon (ni preverjeno)

Iz Kamnika doma (ni preverjeno)

Potem so pa daj na glavoj
Gasilsko čelado
Boš pil ko krava.

In reply to by dejan svinskkoglavi (ni preverjeno)

. (ni preverjeno)

Ti si zaj tudi stari zavaljeni.

In reply to by tanja flaškon (ni preverjeno)

kanžor

Če gostinci ne bi bili požrešni in bi dali solidne plače ne bi vsak mesec iskali delavcev

Tolpa., (ni preverjeno)

V turizmu in gostinstvu primanjkuje okrog 10.000 osebja
DELA ZMOŽNIM UKINITE SOCIJALKO, PA BO ZADOSTI KELNAROV ITD......

In reply to by kanžor

Tecumseh (ni preverjeno)

Po svoje se strinjam, vendar nekoga siliti v delo v takem poslu... kateri lastnik lokala pa bo zaposlil delavca, kateri slabo dela, grdo gleda goste, se nesramno obnaša?
Za veliko, kateri nočejo delati, kramp v roke, pa lopato in kopat jarke. Hitro se bo našla primerna delovna sila. Meni je potem vseeno, kakšne volje je delavec!
O nekih velikih plačah pa ni možnosti. Ne primerjajmo se z Avstrijo, tam je DBP veliko višji, posledično plače. Pa še manj so obdavčene. Zakaj se ne primerjamo s plačami s Hrvaško, Madžarsko, morda BiH v tem poslu? Potem bi videli, da pri nas vseeno niso ravno najbolj nizke plače, čeprav bi ob primerni nižji obdavčitvi lahko bile višje.
Ampak, veliko vas je glasovalo na volitvah proti svojim interesom, samo da ni Janša... sedaj pa marsikomu grozijo nižje plače zaradi zvišanja davkov oz. dvigom na prejšnjo raven. Zato se mnogi ravno ne bunite, imeti goloba v roki, pa še vrabec vam prostovoljni prileti v drugo roko... pa vi se hecate!

In reply to by Tolpa., (ni preverjeno)

Tudi kolesar (ni preverjeno)

No, prvi "lenuh" je že pripel minus! Še en dokaz, da vas veliko rajši "štrncka" in brska po internetu, kakor, da bi kaj delali!
Delam tokrat popoldan, da ne bo kdo pisal, čemu pa sem jaz tule!

In reply to by Tecumseh (ni preverjeno)

Tecumseh (ni preverjeno)

No, ta ti je pa dobra... Vseeno, pojdi rajši kolesarit! Se bom že sam branil.

In reply to by Tudi kolesar (ni preverjeno)

iuytrr (ni preverjeno)

Ne primerjajmo se z Avstrijo, tam je DBP veliko višji, posledično plače.

povej ti to tvoji na vladi, in v stranki, ko primerjajo obdavcitve in davke v avstriji, ker v sloveniji kao se nimamo takih.

In reply to by Tecumseh (ni preverjeno)

Gasilec Samo 👩‍🚒 (ni preverjeno)

Tecumseh, ti si kot krava, ki da 30 litrov mleka, potem pa brce v kanto in ga razlije!
Prvi del tvojega zapisa je odličen👍🏻, potem pa pa omeniš Janšo… grooooza👎🏻👎🏻👎🏻

In reply to by Tecumseh (ni preverjeno)

tutu (ni preverjeno)

Saj nej, ka se do dolocene mere nebi strinjo. Ampak vseeno vas ne razmin. Zakoj se nebi rajsi pogucavali o ton, ka bi delavec doubo deli primerno placilo? In to za tak naporno delo kak je v gostinstvi, kda delas za petke in svetke, sigurno neje minimalec! Vejpa za 40 vr tezkoga dela na keden biti na pragi revscine je sramota!! Ampak ja, vcasik iti na tiste na socialci. Ce bi bilo placilo clovesko, bi vecina sigurno delala... Zato de se pa probleme resavalo kak 2015: s poceni delovno silo iz vzhoda in juga. Jedro problema (sistem) se s ten samo prikriva

In reply to by Tolpa., (ni preverjeno)

htas (ni preverjeno)

Zdaj ka se ti sprijaznis ka te izkoriscajo za 700 evrov ne sili druge, ecek

In reply to by Tolpa., (ni preverjeno)

Egocentrik (ni preverjeno)

Če misliš da je bolje biti na socialni kot biti zaposlen,pejt še sam na soco samo tam ni bolniških,regresa,plačanega dopusta,vračila dohodnine..

In reply to by Tolpa., (ni preverjeno)

ena pač (ni preverjeno)

ne samo v tej branži, to se dogaja v vseh branžar....tudi strojnikov ni, ne gradbincev, ne..so pa magistri, doktorji,......

In reply to by kanžor

da da (ni preverjeno)

...magistri, doktorji...., ki jim sklanjatve ne povzročajo težav (... v vseh branžah...).

In reply to by ena pač (ni preverjeno)

ena pač (ni preverjeno)

oprosti, sem se zatipkala

In reply to by da da (ni preverjeno)

da da (ni preverjeno)

Se zgodi. Se mi pa zdi, da v življenju hitreje sodimo kot pa tipkamo. Lep pozdrav.

In reply to by ena pač (ni preverjeno)

fuuul (ni preverjeno)

Vse ka so duze kak 3 mesece na socialni trbej vrcti iz socialne. Gnes den je resan nej problem dobiti sluzbo. Tak ka nvn ka delavke na zavodi sploj premislavajo ka podperajo mlade lidi na socialni

Nnnnnn (ni preverjeno)

Če lahko imigrant sedi in dobi jurja, potem naj tudi naš mladi sedi če mu tak paše. Zakaj bi garal za druge prišleke??

In reply to by fuuul (ni preverjeno)

yttt (ni preverjeno)

Ja ka je se kaj dobroga prislo od toga ka nesce doma sebi. Te pa so nasilja v druzini, alkoholizem, kriminal, psihicne bolezni itd… Zdrav clovek naj dela, nej lezi doma

In reply to by Nnnnnn (ni preverjeno)

Bodoči vardist (ni preverjeno)

Če si čez 50 te nobena firma ne vzeme!

In reply to by fuuul (ni preverjeno)

Hrib (ni preverjeno)

Ne samo v gostinstvu tudi v drugih panogah primankuje delavcev,je pa res da mladi nočejo delati za vikende,praznike,.... marsikatera gostilna se bo morala zapreti,ker nebo dobila kadra.

Ttrrr (ni preverjeno)

Vau, kot da je to katastrofa. Naj zaprejo ali pa sami kelnarijo.

In reply to by Hrib (ni preverjeno)

tutu (ni preverjeno)

Ah, jokati se po medijaj in se te z velkin mercedeson (plod dela natakarov na minimalci) pelati v špar je lažje

In reply to by Ttrrr (ni preverjeno)

Pitaj te se (ni preverjeno)

Najveksi vzrok delodajalci. Delala san pol leta samo odvečera. Vse vikende, šče čistilka coj pa nabavna pa vse ka je trebalo san naredila. Samo pri plačilu pa se je stalno zalomilo.vsaki mesec je trbelo prositi. Nikoli neje bilo penez. Če glij so oni najbause avtoje vozili.

Zastonj (ni preverjeno)

Vsi bi radi vse zastonj. Sami pa Velke šefe špilajo

In reply to by Pitaj te se (ni preverjeno)

Oiuu (ni preverjeno)

Tako je, naj gre sam kelnarit. Sedaj niti studentk več na dobijo za ta denar.

In reply to by Zastonj (ni preverjeno)

asdasd (ni preverjeno)

Kaj bi radi, ko pa je delovna sila tako draga, potrebno jih bo naučiti, da bodo delali zastonj ?!

In reply to by Oiuu (ni preverjeno)

Glavni32 (ni preverjeno)

Ob vseh zahtevah ki jih majo šefovje se včasih počutim kak šmrkla.. Pa san v ton poklici 25 let. Je pa vsako leto slabše od odnosov do plačila.majo pa oni še vsega v izobilju za delavca pa resan zagnje drobtine.. Komaj komaj dajjo

In reply to by Pitaj te se (ni preverjeno)

FRAP (ni preverjeno)

Pravice delavcev, so v naši demokraciji že dolgo preteklost. Ko postane plačilo zgolj dobra volja kapitalista-pokvarjenega delodajalca, postaneš pač žrtev, nimaš se kam obrniti, nihče ti ne pomaga.

In reply to by Glavni32 (ni preverjeno)

Ghjj (ni preverjeno)

Spet jokanje da bi dobili od vlade kvote za uvoz nizkocenovne delovne sile iz balkana. Samo da ohranijo nizke plače. Najbolj me razjezi ce streže nakdo ki je brezvolje in ne obvlada slovensko ali vsaj prekmursko.

881111 (ni preverjeno)

Največji kaos je v M. Toplicah .- Terme/SAVA: pol gostinskih objektov po termah je že zaprtih, ker ni kadra. SAMA ŽALOST

Delok (ni preverjeno)

Očitno jim kljub temu še vedno posel cveti in imajo dobiček, zakaj bi se ti sekiral, če se oni ne.

In reply to by 881111 (ni preverjeno)

. (ni preverjeno)

Plačajte bar 8 Evro na uro neto pa de kadra kelko ščejš.

Wsaartt (ni preverjeno)

V LJ v enem baru že nekaj mesecev iscejo dekle za delo v strežbi 8 eur na uro in ni kandidatke. Pustimo, da je ta oglas spolna diskriminacija, ampak ocitno tudi urnik dela veliko pomeni in da nimaš opravka z bedaki, pijanci.

In reply to by . (ni preverjeno)

Hshsh (ni preverjeno)

Te pa prides gejst pa obregasti personal...z dobro placo... Neje vseposedi slaba placa... Samo ti bi sedo pa 2 jurja vleko...

In reply to by . (ni preverjeno)

DAJTE PRIMERNE PLAČE (ni preverjeno)

DAJTE PRIMERNE PLAČE, ALI PA SAMI KELNARITE. Zastonj vam nihče ne bo delal, vi pa vikende in jahte po jadranski obali E TOVARIŠIJA NE BO ŠLO VEČ TAKO.

heeeh (ni preverjeno)

Kak bos pa zivo iz socialne? Tudi tezko. Ale bos odpro svojo firmo pa dal fcase zaposlenomi 2000€?

In reply to by DAJTE PRIMERNE PLAČE (ni preverjeno)

Glavni32 (ni preverjeno)

Če nemas s Ken delavca plačati. Ne odpiraj firme

In reply to by heeeh (ni preverjeno)

prepma (ni preverjeno)

Ja ka neksna veska mala gostilna,frizerak ale bauta lejko zasluze telko ka delavci placa 3000€ place. Nejso vsi Xal pa Hofer pa nvn ka. eno je mali s.p. ge sef tudi san dela, drugo pa ogromne firme

In reply to by Glavni32 (ni preverjeno)

. (ni preverjeno)

Jokbrate odpade!

In reply to by DAJTE PRIMERNE PLAČE (ni preverjeno)

midwwe. (ni preverjeno)

Uživat je lepše.

smrkci (ni preverjeno)

Kriva je zakonodaja glede zaposlovanja,nekateri ,ki imajo invalidnost tretje kategorije bi radi delali pa jim zakonodaja ne dovoli ker zpiz in delodajalec ta na dveh bregovih delavni invalid je pa med njima in ne ve kam naj gre.

zvodnik milan (ni preverjeno)

Še nisem videl kelnarce z leseno nogo

In reply to by smrkci (ni preverjeno)

wueueuue (ni preverjeno)

ko odgovite na vprasanje, dragi gostinci, Zakaj v sosednji avstriji nimajo problema v tej gostinski dejavnosti z delavci, se vec, veliko slovencev tam dela? potem boste imeli tudi vi kadre.

lllllp (ni preverjeno)

majo, zato pa slovence zaposljujejo. tan svaba tudi nede delo :) tak kak nej v leder fabriki, pa nej v xali pa tak dale

In reply to by wueueuue (ni preverjeno)

Hshsh (ni preverjeno)

Sto de pa delo v gostinstve? Ce pa se prvo zapera... Kredit naj s kamni s kamesnice placan? Naj se pijtajo vodilni... Samo njin je vseeno... Uni dobijo kavico... Za druge jih pa briga... Za tiste ka pisete placo naj dajo... Poznan ges dosta manjakov... Ka bi meli 2 jurja pa delali nika...

Dokolenko (ni preverjeno)

Vsi s prston kazete na delodajalce. Ja. So slabi delodajalci pa so tudi ODLICNI. Na drzavo pa nisce ne pokaze. Poglednite, kelko van drzava trga od place raznih prispevkov, pa pride davek vsako leto. Ce bi drzava naredla menso razliko med bruto placo pa neto placo (beri: zmanjsala prispevke), pa malo delodajalci, bi vcasi meli 1100 neto minimalno. Saksi dvig place s strani delodajalca, tao za njega pomeni vecji strosek. Neje vse tak enostransko. Pa premala razlika je med placo in socialno podporo... Podpora bi mogla biti za nujne stroske... Ka si nej lacen pa ka si na toplon. Za drugi luksuz IDI DELAT.

Bodoči vardist (ni preverjeno)

Glej, ti si to golazen volil! To je še le začetek, samo tak naprej levičarji! Slovenca je treba sleči, da boste lahko nahranili vašo volilno telo. To mi delaj!

In reply to by Dokolenko (ni preverjeno)

eesjee (ni preverjeno)

Tocno tak. Ce delodajalec da zaposlenomi minimalca ga delavec vseeno kosta 1500€ na mesec, ker ostalo ide drzavi. Saki bi raje dal zaposlenomi pejneze… Ampak to nisce ne premislavle. Kriva je drzava za male place, delodajalec itak masno placa

In reply to by Dokolenko (ni preverjeno)

Antivaxxer (ni preverjeno)

Ukinit socialo. Vse to pod to Vlado tega nemo vidli ka tej še do zdignoli socialo in obdavčili tiste keri delamo. Lenuharstva bo še več kot smo ga imeli. Eti jes vidin v naši ulici je najmenje 17 takših od 24-30 let starih vsi doma pri starših telefone štrnckajo, kavica tu pa tam, jebe se jin za celi svet. Socialo dobi in to njemi folga.

A resno (ni preverjeno)

Vsen vse ukiniti jeli. Pa naj za te bogataše zastonj delajo. Ka do se ovi lejko bole v metali z avtojami pa dopustami.

In reply to by Antivaxxer (ni preverjeno)

Antivaxxer (ni preverjeno)

Imamo svobodo in ustanovi firmo pa boš tudi lejko se vo metal z avtojon, če je to tak enostavno. Jamranje, faušarija in sociala nikamor ne pelje.

In reply to by A resno (ni preverjeno)

Malo citaj (ni preverjeno)

Jamrajo delodajalci ka njin nisce nešče delati.

In reply to by Antivaxxer (ni preverjeno)

jaan (ni preverjeno)

To gli pravin skos, ka ustanovis firmo mas vse sanse, niti ne nucas jake sole. Saki ma isto sanso. Idi pa zacaj z gostilno, gradbenistvom itd. Samo to je nej tak kak si vecina misli. Meni svojo firm(ico) je delo od jutra do vecera, svetke in vikende. Poleg toga ka nekome das placo, mores se placati vse ostale prispevke za delavca, firmo, najemnine, stroji pa tak dale dale dale. Ampak ja, odprite firme VSi ka de nan bdp sao gor! Ka te te vsi bogatasi 🤣

In reply to by Antivaxxer (ni preverjeno)

brezvezen-komentar (ni preverjeno)

Man eno odkačeno idejo: ka pa če bi kelnaron pa küjaron dali primerno plačo?? nej miimalca? Pa še ena bole drzna misel: ka če bi jih nej svinjsko izkoriščali? pa ka ne bi delali brezplačnih nadur vsaki praznik in se jin ne bi tej nadure brisale?

fdasd (ni preverjeno)

Itak so delavci krivi, tudi sami delavci v svojo lastni mizeriji krivijo druge delavce, zatau ka si ne vupajo niti v senjaj postaviti proti drugi strani - izkoriscevalskin delodajalcon.

Svoje kurceve profite, dragi delodajalci, te mogli pac zmensati in dati fer placilo svojin delavcon. Tau je tau. Pa lejko GZS pa Pipistrel pa kapitalske vlacuge v parlametni (tj. Jansa, Tonin in ostala gamad) tulijo kelko scejo. Nisce van nede vec delo za te izkoriscevalske placice.

Šizofrenik (ni preverjeno)

Kako je lahko poklic lep? To trdi predsednik trgovcev...
.lepa je lahko le zrihtana natakarca.

anton77 (ni preverjeno)

Si se samo na plače vejsite.... Očitno malo ali pa nišče od vas nej delo s strankami.... Egocentrična, neizobražena in neumna goveda.... Čiduže več in več je takši, pa nej samo v gostinstvi, še zdaleč nej.... Tudi v trgovinaj, na šalteraj v bankaj pa na poštaj... Lidgej, ka si nemajo kaj začnoti težijo s svojimi "problemi", sprepiti žalijo se poprejk, svoji položnic ne plačuvlejo, pa zatou krivijo zaposlene na bankaj, komunali, elektroji..... Spoštovanje do nekoga, ka dela????? Toga več nega....

turk

Dokler bo država tako radodarna za tiste ki jim ni za delo še dobro da sploh še kdo hodi delat.

lukčev mesec (ni preverjeno)

Ehhhhh, CVar ne bluzi !!!!!!
Poklic je res lep in dinamičen.
Problem je, ker so gostinski delavci preslabo plačani !!!!!!!!
Že leta in leta ni nekega navala na gostinsko šolo !!!!
Še nedolgo nazaj so imeli minimalca v višini nekaj malo nad 500 EUR !!!!
In kdo bi se za ta denar izobraževal za dobrega natakarja ??????
Za v bife še dobiš kakšne študentke, ki strežejo pivo in kuhajo kavo.
Tam, kjer se treže dobra hrana pa rabiš šolanega in usposobljenega natakarja, ki ve svoj posel.
Nekoč je bila gostinska šola v Radencih zibelka tega poklica. Iz nje so izhajali kadri ,ki so potem delali tudi na Gorenjskem, v Primorju in še kje.
Sedaj je vse skupaj samo bleda senca tega .
Pa saj natakar ni neumen. Sam vidi koliko kasira in potem ti lastnik na čez mesec nameni nek drobiž namesto poštene plače !!!!!
Cvar, delaj si sam !!
Ko boste plačevali, kot se spodobi in pošteno, bo gostinska šola spet polna dijakov !!!!!!!!

Gost777 (ni preverjeno)

Gostinci igrajo velike kapitaliste, ne upoštevajo pa tržnega gospodarstva. Vozijo se v prestižnih avtomobilih, delavci pa naj delajo Svetek in petek za minimalna. Ko poslušaš tega Cvara, bi najrajši zamenjal poklic in se zaposlil kot natakar. Ogromno gostincev je odšlo prek meje, kjer jih spoštujejo in dobro plačajo. Moja nečakinja je bila na praksi v enem hotelu pri nad, kjer so se tako obnašali do nje, da je šla po končani šoli rajši v tovarno delat in je rekla, da nikoli več ne bo delala kot kuharica. Sicer so pa v Avstriji gostilne kot družinska podjetja in dela vsa družina. Pa naj bo še pri nas tako ali pa naj tisti zaprejo, ki nimajo delavcev.

smrkci (ni preverjeno)

Ljudje so idioti,zavistni,kritični do drugih in vsak dan je hujše največji virus današnjega časa,pohlep,malikovanje,človek za denar naredi vse mogoče ampak se ne zaveda da je denar od hudiča in ko se človek bliža smrti takrat ve da ga ni denar osrečil da bi raje imel zdravje,človek zdravje,delo in ljubezen krepi človeka ne pa denar,zavedaj se tega.

FRAP (ni preverjeno)

Naj se dobro delo dobro plača, pa ne bo težav. Čeprav smo že dolgo v EU, se še nismo naučili kakšna mora biti relacija med delodajalcem in zaposlenim. Pri tem je kot prvo, treba izpostaviti poštenost in korektnost človeka. Problem je ureditev plačnega sistema. Dokler ta ne bo rešen, bodo mladi različnih branž še naprej iskali zaposlitev preko meje. Tako je tudi pomanjkanje gostinskih delavcev logična posledica.

Senčnik (ni preverjeno)

Mijslin,ka bi bilo pametno,kelnaron lepo plačevati popoldanske, nočne,sobote in nedelje pa do rajši delali..nej pa,ka jin povejo, plača je takšna pa takšna,delajo pa vsaksno soboto pa nedeljo..lepo naj se zna..tou je med tednom,tou v soboto,to pa v nedeljo.. delovnik naj bou 40 ur na teden, če se zgodi kakšna nadura se lepo plača, več kot 8 ur na teden nesmi biti nadur,pa se bodo ljudje odločali iti tudi v gostinstvo .. samo gostinci se z tem nebi strinjali in se krog počasi vrti..pogoji morajo biti in problem rešen!

emmmja (ni preverjeno)

De zadosti hitro kriza, do zadosti hitro propadale firme, pa de zadosti hitro primanjkovalo sluzb, tak kak je to bilo 10 let nazaj…. Te pa mo vidli ka de. Dokler pa kelnarji vozijo Porscheje pa VWje so place ocitno nej tak mizerne .) Ampak trbej biti prijazen, nasmijani ka dobis tisto napitnino. Kreteni zatezenome je iz principa ne dan

fgd (ni preverjeno)

Kelnari vozijo porscheje? :D Iz napitnin placane? :DDD Ka si nori, skoci v muro pa se odplakni v pm

In reply to by emmmja (ni preverjeno)

heheh (ni preverjeno)

ocitno ne odis po soboti pa nemas pojma. se zna sto pa beli porsche v ms, kelnar pa trgovka :)

In reply to by fgd (ni preverjeno)

anton77 (ni preverjeno)

Ajtek pa mamica data dinarčke....

In reply to by heheh (ni preverjeno)

. (ni preverjeno)

Dokler deca zapravlajo. Gostiln služijo.

In reply to by emmmja (ni preverjeno)

TexRex (ni preverjeno)

Ne samo v gostinstvu, delavcev ni tudi npr. V TRGOVINI! Osnovna plača za poln delovni čas je okrog 500 EUR (Ja drži! To je osnova za penzijo in prispevek delodajalca!), država "doplača" slabih 200 € (kao razlika do minimalne plače), prištejemo malico in prevozne stroške, tako da delavec z vsem naštetim skupaj dobi slabih 900 € !!! In kdo je tu nor?! Študentarija bi pa mela 10 €/uro! Kapitalisti pa štejejo dobiček ....! DRŽAVA (DURS, ZPIZ) pa vse to ve, IN,...?!

Pax (ni preverjeno)

Če delodajalec ni sposoben izplačati minimalne plače, je potrebno takoj blokirati račune in v stečaj. Seveda pred odprtjem nove firme poravnati vse dolgove in obveznosti firme v stečaju!
Kakšno doplačilo države???

In reply to by TexRex (ni preverjeno)

takjeto (ni preverjeno)

Tak so vse place v Panviti, pa na obcinaj za obcinske delavce. Ge ti zives? Tudi Xal je mel ale ma? tak delavce

In reply to by Pax (ni preverjeno)

Pax (ni preverjeno)

Prepoved študentskega dela je edina rešitev za dostojno plačilo in redne zaposlitve!

TexRex (ni preverjeno)

V Tušu vem da je tako, pa še marsikje,...

carni vrag . (ni preverjeno)

Jebi jebi dok si mlad
Dok ti hoče kurec stat
Kadar kurec bi i moč
Reči picki lahko noč

. (ni preverjeno)

Kdo bo pa prenašo prepametne nezadovoljne goste za minimalno plačilo, ko so fsi fraj, kelnari pa delajo.

Starejše novice