Slika je simbolična.
Kripto prevare, phishing, škodljive priponke, lažne spletne trgovine ... Število prevar vztrajno raste.

Nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost SI-CERT je objavil svoje poročilo o kibernetski varnosti Slovencev v letu 2023. 

Številke so alarmantne.

Kaj pravijo številke?

SI-CERT poroča, da so v letu 2023 skupno obravnavali 4280 incidentov, kar predstavlja štiriodstotno rast v primerjavi z letom 2022. 

Prejeli so več kot 1600 prijav phishinga - gre za obliko spletnega napada, pri kateri poskušajo napadalci pridobiti občutljive informacije, kot so gesla, uporabniška imena, številke kreditnih kartic in druge osebne podatke, na način, da se pretvarjajo, da predstavljajo zaupanja vredno organizacijo. Napadalci običajno uporabljajo lažna sporočila, e-pošto, spletne strani ali druge komunikacijske kanale, da žrtve prepričajo, da so legitimne. 

Temu je potrebno dodati še preko 150 kripto-investicijskih prevar.

Število obravnavanih investicijskih prevar po letih (vir: SI-CERT).
Obravnavani incidenti na SI-CERT skozi leta (vir: SI-CERT).

Žrtve napadov z izsiljevalskim virusom sicer pogosto recimo ne želijo razkriti višine zahtevane odkupnine za podatke in ali so odkupnino plačale. 

Ker tako SI-CERT ne razpolaga z vsemi oškodovanji (kot je to pri prijavi suma kaznivega dejanja policiji), teh podatkov ne moremo vedno jemati kot statistično relevantne. Vseeno pa podajo uvid v razpon oškodovanj pri določenih incidentih.

Višina finančnega oškodovanja pri določenih vrstah incidentov (vir: SI-CERT).

Največji porast je bil zabeležen v kategoriji kriptoprevar. Gre za prevaro, ki je po pojasnilih centra izstopala tako po številčnosti kot tudi po višini oškodovanja, saj je najvišja sporočena škoda znašala 140.000 evrov, povprečna pa 40.000 evrov.

Starejše novice