Z novembrom se bodo delu zaposlenih v javnem sektorju plače znova nekoliko izboljšale.

Gre za drugi del povišanja, o katerem so se vlada in sindikati javnega sektorja dogovorili s stavkovnimi sporazumi in dogovorom o plačah decembra lani. Finančni učinki tokratnega povišanja so na mesečni ravni ocenjeni na 7,6 milijona evrov.

Z omenjenimi sporazumi izpred leta dni so z januarjem 2019 en plačni razred, ki za posameznika pomeni približno štiriodstoten dvig plače, pridobili vsi zaposleni v javnem sektorju z izjemo zdravnikov, funkcionarjev in direktorjev.

S tokratnim, novembrskim povišanjem bo še en plačni razred pridobila večina zaposlenih na delovnih mestih nad 26. plačnim razredom, pa tudi del slabše umeščenih na plačni lestvici, ki v letu 2017 v okviru odprave plačnih anomalij niso bili deležni nikakršnega izboljšanja. Po ocenah ministrstva za javno upravo bo ta dvig proračun obremenil za 7,6 milijona evrov mesečno. Natančnejši podatek bo na voljo šele februarja na podlagi poročanja proračunskih uporabnikov o plačah za november, piše STA.

Prihodnje leto še en plačni razred povišanja

Zaposleni na delovnih mestih, za katera je pogoj znanstveni magisterij, doktorat ali specializacija, pa s septembrom prihodnje leto lahko računajo še na en plačni razred povišanja.

STA še poroča, da se je po prvem povišanju plač z januarjem plačna masa povečala za 3,3 odstotka. Vsaj tako bi lahko sklepali po podatkih s portala plač v javnem sektorju, po katerih je masa za plače v decembru lani znašala 335.273.887 evrov, v januarja letos pa 346.316.537 evrov. 

Na ministrstvu za javno upravo pri tem opozarjajo, da na povečanje sredstev za plače lahko vplivajo tudi drugi razlogi, kot so povišanje števila zaposlenih, premestitve, spremembe sistemizacij delovnih mest in napredovanja.

Komentarji (6)

OTIKA (ni preverjeno)

Namesto, da bi 50 % javnega sektorja (tu mislim državni, javne sl itd) odpustili, ker jih je toliko preveč, blesava država še povečuje plače, sprašujem kdo bo delal za te lenuhe, prezaposliti je v proizvodnjo ali pa na cesto z njimi.

Vijolika (ni preverjeno)

Tako ! Zgleda ka ti kuplonga škalij , kakše kvasiš.
Počakaj na 20. v mescu. Bo bolše.

In reply to by OTIKA (ni preverjeno)

FALAFEL (ni preverjeno)

Ne pljuvaj čez javni sektor, tu so zdravniki, ki te zdravijo in medicinske sestre, ki te bodo starega in nemočnega previjale, tu so gasilci, ki varujejo tvoje premoženje, tu so tudi učitelji, ki učijo tvoje otroke, da ne bodo tako nepismeni, kot si ti!!! Teslo eno, tebi je očitno edino cenjeno delo to, da drgneš rjo v tovarni ali pa da hitlerju jarke koplješ...

In reply to by OTIKA (ni preverjeno)

Neosvincen (ni preverjeno)

Ta javni sektor ni vse povprek za metati v isti koš. Eni ala Ljudska univerza, zavod za šolstvo ipd. si ne zaslužijo tega kar že imajo, medicinske sestre, vojaki, gadilci in še nekateei pa imajo premalo.

Gost 5 (ni preverjeno)

Delu ki si ne zasluži večje plače se pravi javna uprava in tega bi morali razpoloviti (polovico ljudi odpustiti ker so sami sebi namen).

In reply to by Neosvincen (ni preverjeno)

Sobočanec II (ni preverjeno)

Kama bi pa te šou v službo Vanek iz radia ka je bil poslanec, če nej na Ministrstvo.

Starejše novice