Preverite, kako Slovenci praznujemo pust ter kakšne navade vzpostavljamo ob tem februarskem prazniku.

Na Statističnem uradu Republike Slovenije (SURS) so objavili podatke o letošnjem pustu. Prišli so do številnih zanimivih ugotovitev, med drugim tudi, da se v Sloveniji veliko priimkov navezuje na pust in elemente, povezane z njim.

V Sloveniji je bilo tako lanskega 1. januarja 308 prebivalcev s priimkom Kurent, 354 s priimkom Pust, 36 s priimkom Krof in osem s priimkom Šema. 

Krofi letos cvremo doma

Za osrednjo jed pusta veljajo krofi. Kot smo že poročali, v številnih pekarnah pričakujejo nižjo prodajo pustnih krofov, predvsem zaradi epidemije koronavirusa. Tako so se po podatkih Sursa v številnih gospodinjstvih letos odločili, da bodo krofe raje pripravili doma. Spodnja tabela prikazuje, koliko denarja smo v letu 2020 odšteli za sestavine, ki so potrebne za pripravo krofov.

Uvoz karnevalskih izdelkov

Prav tako so na statističnem uradu pregledali, koliko uvažamo in izvažamo raznih karnevalskih izdelkov, ki so obvezna oprava pustnega časa. Ugotovili so, da je vrednost uvoza karnevalskih in drugih izdelkov za razvedrilo, vključno s čarovniškimi triki in podobnim, v vseh letih od 2000 naprej močno presegala vrednost izvoza.

Ko odide pust, pride post

V sredo po pustnem torku se za kristjane začne 40-dnevni post, ki traja do velike noči. Gre za čas priprave na veliko noč, v katerem se kristjani odpovedujejo predvsem slabim navadam, med drugim pa se omejujejo tudi pri uživanju hrane, zlasti mesa. Statistika sicer kaže, da Slovenci glede na normative zdrave prehrane zaužijemo primerno količino mesa, vendar pa smo premalo pozorni na kakovost in včasih tudi kvantiteto. 

Največ svinjskega, najmanj konjskega mesa

Po podatkih statističnega urada je prebivalec Slovenije v 2019 porabil za prehrano 91 kilogramov mesa, največ od tega svinjskega, najmanj pa konjskega. Stopnja samooskrbe s svežim mesom in predelanimi mesnimi proizvodi je bila v letu 2019 81-odstotna, od leta 2000 do 2019 ni bila nikoli 100-odstotna. Najbolj samooskrbni smo pri konjskem, perutninskem in govejem mesu, omenjene vrste mesa tudi izvažamo, najmanj pa pri svinjskem.

Za kilogram govejega mesa s kostjo smo v 2020 v povprečju odšteli 6,27 evrov, za kilogram svinjskega mesa brez kosti 5,82 evra, za kilogram piščančjega mesa brez kosti pa 7,92 evra.

Starejše novice