Velika noč je tukaj in na mizah je spet polno dobrot: različne potice, šunka, hren, pirhi. Kaj nam o hrani, povezani z veliko nočjo, lahko pove statistika?

Slovenija je lani po začasnih podatkih statističnega urada izvozila za 4,3 milijona evrov jajc, uvozila pa za 1,4 milijona evrov. Največ jih je izvozila na Hrvaško, uvozila pa s Slovaške. Uvoz jajc je izrazito odvisen od sezone, ta sezona pa je praviloma vedno marca ali aprila, torej okoli velike noči.

Prebivalec Slovenije je leta 2019 porabil 12 kilogramov jajc. Povprečna cena za 10 jajc je lani znašala 1,80 evra. Kokoši v Sloveniji so predlani v povprečju znesle 1,2 milijona jajc na dan, so podatke o jajcih, ki so v obliki pirhov ena glavnih sestavin velikonočnega zajtrka, strnili na statističnem uradu.

Potica je tradicionalno pecivo, ki se ga v Sloveniji pripravlja za veliko noč, pa tudi ob številnih drugih praznikih. Lani so njene sestavine v povprečju stale: 10 kokošjih jajc 1,80 evra, kilogram belega sladkorja 0,86 evra, liter polmastnega trajnega mleka 0,77 evra, kilogram pšenične moke 0,72 evra, kilogram rozin 4,15 evra, kilogram masla 8,44 evra in kilogram orehovih jedrc 13,71 evra, so navedli.

Tradicionalna velikonočna jed je hren. Slovenija je lani po začasnih podatkih statističnega urada uvozila 13,2 tone svežega hrena, od tega 85 odstotkov iz Avstrije, izvozila pa ga je 0,6 tone. S tržno pridelavo hrena se je leta 2019 ukvarjalo 73 kmetijskih gospodarstev, pridelovali so ga na 66 hektarjev površine.

Tradicionalna velikonočna jed je tudi šunka. Prebivalec Slovenije je leta 2019 v povprečju porabil 36,6 kilograma svinjine. V Sloveniji so pridelali 40 odstotkov porabljene svinjine. Največ jo država uvozi iz Avstrije, izvozi pa na Hrvaško. Lani je Slovenija vrednostno uvozila 10-krat več svinjine, kot jo je izvozila.

Starejše novice