V poletju pogosto za volan sedemo kar v natikačih ali bosih nog. Pa je takšna obutev primerna za vožnjo? Prepovedana sicer ni, a vseeno bi vas lahko doletela globa.

Vožnja v natikačih ali bosih nog ni izrecna prepovedana, vendar ni varna, opozarjajo na AMZS in pojasnjujejo, v kakšnem primeru bi lahko voznika zaradi obutve doletela globa.

Vožnjo v neprimernem obuvalu bi policisti lahko obravnavali po 35. členu zakona o pravilih cestnega prometa, ki govori o prepovedi uporabe naprav ali opreme, ki zmanjšujejo voznikovo slušno ali vidno zaznavanje ali zmožnost obvladovanja vozila.

Če policist ugotovi, da je zaradi neprimernega obuvala zmanjšala možnost obvladovanja vozila, bi voznika lahko oglobil s 120 evri, pojasnjujejo pri Avto-moto zvezi Slovenije.

»Za varno vožnjo je zelo pomemben tudi oprijem med voznikovo nogo in pedali za plin, zavoro in sklopko. V vsakem trenutku mora biti voznik namreč sposoben s svojo nogo hitro, čvrsto in zanesljivo pritisniti na ustrezen pedal. Če tega oprijema ni, lahko hitro pride do nesreče - še zlasti, če je treba z vso močjo in hitro pohoditi pedal za zavoro,« opozarjajo.

Natikači, čevlji z visoko peto ali debelim podplatom ne morejo zagotoviti oprijema med nogo in pedali, zato ste za vožnjo z njimi lahko oglobljeni.

S spleta

Komentarji (12)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Eden pać (nepreverjen)

Jaz vozim vedno v prešvicanih gumi škornjih in še nikoli mi policija ni zaukazala da jih moram sezuti

Vipko
Truplo

Do sedaj sem sicer mislil, da je v japonkah in podobnih obuvalih prepovedano voziti. Sam se vožnji s temi obuvali izogibam... se mi je pa že zgodilo, vsled sile, da sem se s tem pojavil v avtu. Vendar... po mojem drži, da se veliko lažje vozi s primernimi obuvali!

MILIČAR (nepreverjen)

Ni res lažete, nikjer v zakonu ni napisano kako obut moraš voziti avto. Tak da prosim ne zavajajte ljudstvo z takimi bedarijami. Če pa kdo misli, da lahko slovenska policija dela kar hoče, prosto po presoji se moti.

DF (nepreverjen)

Tako je

In reply to by MILIČAR (nepreverjen)

stric vili (nepreverjen)

Ti na AMZS ne vejo kaj bi radi. Neke hude si izmišljujejo. Sedaj bi naj še obuvala pregledovali, če so usstrezna. Marsikateri natikači še predvsem boljše znamke imajo podplati bistveno boljši oprijem na pedalih, kot nekateri poceni kitajski čevlji, čeprav lepo izgledajo. Zato so take norosti AMZS samo iskanje pozornosti. Tudi kakšni zimski čevlji z zelo debelim podplatom, da sploh ne čutiš stopalk potem tudi niso primerni. Aja, AMZS misli, da bodo sedaj ljudje imeli čevlje za vožnjo avtomobila in se vedno, ko gredo v avto preubuvali. NOROST !!!!!!

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

ko čujem
AMZS
OBČINA
MINISTRSTVO ZA INFRASTRUKTURO
VLADA
LEVE STRANKE
me kar
SRAT PRITISNE
Vam povem nima problema s prebavo, ker lahko kar naprej serjem

In reply to by stric vili (nepreverjen)

MILIČAR (nepreverjen)

Če bi bilo tak kak si ti pametnjakoviči na AMZS in policija po svoje razlagajo, potem mi pa povejte kako lahko vozi vojak v visokih čizmah ali pa policaj in vse službe, ki te velike čizme uporabljajo tudi gasilci itd. Tak da naj norci ne pišejo take bedarije potem pa bi še oni kaznovali 120 € BUTALCI.

Eden pać (nepreverjen)

jaz večkraat vozim v čevljih, ki so narejeni za mrliče

In reply to by MILIČAR (nepreverjen)

teta od šerifa (nepreverjen)

ta je pa dober
tudi moj nečak ,,šerif večkrat vozi v takšnih čevljih za mrliče

In reply to by Eden pać (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Daj ne pametujte. Noben pameten ne bo vozil v natikačih, visokih petah in podobno. A naj zdaj v zakon napišejo: ne smeš voziti v japonkah, natikačih, gojzarjih in podobno.

Eden-pać (nepreverjen)

ti si reisan tele

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

df (nepreverjen)

Jes san pa debil pa mi je vseeno kak vozim zato ka san prizadeti.

In reply to by Eden-pać (nepreverjen)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice