Končuje se poletje in pričenjajo nizke temperature: Omogočimo pticam čim varnejšo selitev v toplejše in s hrano bogatejše kraje.

Prvi vikend v oktobru bo na tisoče parov oči zazrtih v nebo, da bi lahko občudovali enega izmed najlepših spektaklov narave – selitev ptic. Tako Društvo za opazovanje in proučevanje ptic ob Evropskem dnevu opazovanja ptic poziva vse, da pomagajo ptica in jim omogočijo čim varnejšo selitveno pot v toplejše in s hrano bogatejše kraje.

Ko se konča poletje in z njim gnezdilna sezona, se na tisoče ptic odpravi na dolgo pot na jug vse do prostranih planjav Afrike. To je seveda odlična priložnost za ornitologe, da lahko opazujejo, štejejo in rišejo migracijske poti ter proučujejo selitveno vedenje.

Ujeta vijeglavka na limanicah (FOTO: CABS)

Za nekatere ptice se pot ne konča v Afriki ...

Vendar se pot za nekatere ptice ne konča v Afriki, kjer bi lahko preživele zimo. Na žalost se pot za mnoge konča v pasteh, mrežah ali limanicah ter nazadnje na krožniku ali pa kot okras na steni. Slovenija je veljala za nekakšno oazo, kjer so ptice selivke varne pred nezakonitim ubijanjem, sploh če se primerjamo s sosednjo Italijo ali balkanskimi državami.

Žrtve nezakonitega lova s strelnim orožjem so pogosto ribojede vrste ptic – največkrat sive čaplje.

»A v zadnjih nekaj mesecih v sklopu projekta »Proti nezakonitemu ubijanju ptic na jadranski selitveni poti« ugotavljamo, da temu žal ni tako. Kriminala nad pticami je v Sloveniji precej več, kot smo verjeli doslej. Predvsem je precej lova na ptice pevke za namene zadrževanja v kletkah in nadaljnje preprodaje na italijanski črni trg, veliko je lova na ujede s pastmi ter nezakonitega streljanja, kjer so žrtve zelo pogosto ribojede vrste ptic. Na osnovi trenutnega poznavanja problematike ocenjujemo, da je v Sloveniji letno nezakonito ulovljenih ali ubitih 8.500 – 46.500 osebkov ptic,« opozarja društvo.

Če ste zaznali sume nezakonitega lova in ubijanja ptic, lahko informacije posredujete na [email protected] ali na telefon 041 712 796.

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
rafael (nepreverjen)

Človek je golazen na tem planeti, Italija italjani ma oni so itak golazni do golazni, narava jih itak že kaznuje naj jih kar trosi

Komentator_ (nepreverjen)

Lovci to delajo. Šepetajo med seboj kako so pobijali to, zdaj ono...

Starejše novice