Foto: uporabniki skupine Slowenia kmetijstvo-landwirtschaft
Silovito neurje je po Sloveniji povzročilo pravo razdejanje, a slabega vremena še ni konec. Je posledice moč videti tudi v naši občini?

Po tem, ko je v drugi polovici noči in proti jutru pas neurja z močnimi sunki vetra, nalivi in ponekod tudi točo prešel Slovenijo in posledično povzročil veliko škodo, se vreme ne umirja.

Burna noč je pustila posledice. Čez 50 tisoč uporabnikov je bilo brez elektrike, kmetje so zjutraj svoja polja obiskali obupani, mnogo pridelkov je uničenih. 

Tako so ga skupile poljščine, ki so videti, kot da bi bile požete, bale so namočene, vrtni pridelki so uničeni. Ponekod je klestila toča, drugod je pridelke uničeval močan veter. 

Kmetijsko gozdarski zavod Maribor je izdal navodila za ravnanje po neurjih. Izpostavili so, da je toča z dežjem največja težava, saj skozi mikro ranice na zelenjavi in rastlinah vstopijo bakterije in glivice, ki še dodatno kasneje uničijo to, kar je ostalo. 

In kako ravnati? 

Na zavodu so zapisali, da bi bilo idealno že pred neurjem rastline poškropiti s pripravki, ki vsebujejo aminokisline, izvlečke morskih alg ali rastlinske izvlečke. 

Možno pa je pomagati rastlinam tudi po neurju. Rane, ki so se ustvarile, lahko zaščitite s pripravki na osnovi morskih alg. Pripravkom lahko dodate fungicide, bodite pozorni na to, da so taki, ki preprečujejo tudi gnitje. 

Bakrenih pripravkov ne priporočajo, razen če gre za kapusnice. Pri tem pa velja opozorilo, da tudi v tem primeru ne uporabite bakrenih pripravkov, če se bo zelje rezalo v naslednjih štirih tednih. 

Za sušenje ran drugih vrtnin so ustreznejši pripravki iz morskih alg, ki vplivajo na celjenje ran in jačajo koreninski sistem. Tudi aminokislinski pripravki bodo v redu. 

Natančno si lahko o pripravkih preberete na tej obarvani povezavi.

Komentarji (1)

Dunaj ski (ni preverjeno)

Nika tau ne potrebujete, brez panike prosim, prihajaja sonce in sonce de marsikej zrihto,tako narava funkcionejra!

Starejše novice