Slika je simbolična.
Danes se začenja prva od treh letošnjih nacionalnih preventivnih akcij za večjo varnost voznikov tovornih vozil in avtobusov, ki jo koordinira Agencija za varnost prometa.

Javna agencija Republike Slovenije za varnost prometa je sporočila, da bodo policisti do nedelje izvajali nadzor nad tovornimi vozili na vseh cestah, na avtocestah pa s preusmeritvijo tovornih vozil na kontrolne točke.

Nadzori avtobusov bodo potekali na avtobusnih postajališčih, nadzore prevozov potnikov pa bodo izvajali tudi na avtocestah in hitrih cestah, so sporočili.

Poostren nadzor tovornih vozil in avtobusov

Poostren nadzor nad vozniki tovornih vozil in avtobusov je evropsko usklajen. Pred začetkom akcije pa je agencija za vse policijske uprave zagotovila 2000 pripomočkov za pravilno pritrjevanje tovora, ki jih bodo delili ob nadzoru.

V nadzorih bodo policisti med drugim posebej pozorni na spoštovanje omejitev hitrosti, tehnično brezhibnost vozil, preobremenjenost, psihofizično stanje voznikov ter uporabo mobitela. 

Vozniki avtobusov in tovornih vozil lani udeleženi v več prometnih nesrečah

Agencija je ob začetku preventivne akcije sporočila še, da je policija pri voznikih tovornih vozil v letu 2022 zaznala manj kršitev od predhodnega leta, povzročili pa so več prometnih nesreč.

Lani so bili udeleženi v 2528 prometnih nesrečah, povzročili pa so jih 1627. Skoraj 40 odstotkov več zaznanih kršitev kot poprejšnje leto pa je policija ugotovila pri voznikih avtobusov, ki so bili lani udeleženi v 312 prometnih nesrečah, povzročili pa so jih 92.

Pri voznikih tovornih vozil je policija ugotovila 38.088 kršitev cestnoprometnih predpisov, pri voznikih avtobusov pa 865 kršitev cestnoprometnih predpisov.

Najpogostejše kršitve so povezane s hitrostjo, uporabo mobitela, nepravilnostmi na tovoru, neuporabo varnostnega pasu in neustrezno varnostno razdaljo.

Agencija in policija sta prav tako poudarili, da je pri tovornih vozilih in avtobusih posebej pomembna ustrezna varnostna razdalja, saj je zavorna pot pri njih še daljša.

Pomemben dejavnik predstavlja tudi utrujenost voznika, ki je po podatkih Evropske komisije iz leta 2018 dejavnik v približno 20 odstotkih nesreč, v katerih so udeležena tovorna vozila.

Komentarji (3)

Kooko (ni preverjeno)

upam da ti mujkoji spišejo čim manj kazni, ker si sami najbolj zaslužijo kazni glede na to koliko kiksov delajo,marš!

Kalašnik (ni preverjeno)

To bi morali bolj pogosto kontrolirati,ker se v šoferiji ogromno kiksa na tak ali drugačen način.

pozorni (ni preverjeno)

Sakše den san na relacije Sobota Marebor, pa san ešče nej vido ka be kakšoga šleperaša ale pa "Evro " avtobusara z Romunije preglednjavale. Pa tüde nej tistoga tak opejvanoga tovornjaka s šterin be kontrolejrale razdaljo med tovornjake , pa ka delajo šofere med vožnjo. Sakše den pa vijdin inkaso ekipe za merjenje hitroste.

Starejše novice