V Srbiji je zaradi ošpic umrl tudi dveletni otrok, na Hrvaškem pa sta po poročanju medijev umrla že dva otroka.

V Sloveniji so se že pojavili prvi primeri ošpic. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje so prejeli obvestilo o pojavu ošpic pri predšolskem otroku, ki se je vrnil iz Srbije, nedavno pa so odkrili ošpice tudi pri odrasli osebi.

Ošpice zelo nalezljive, prenašajo se s kašljem

Ošpice so zelo nalezljiva virusna okužba, zboli kar devet od desetih ljudi, ki pridejo v stik z virusom. Prenašajo se s kužnimi kapljicami, ki so lahko v zraku, kjer se je zadrževal bolnik, obstojne še dve uri, opozarja Nacionalni inštitut za javno zdravje. Po njihovih podatkih okužbo v Slovenijo ljudje prinesejo iz tujine, zanjo pa v 91 odstotkih zbolijo tisti, ki proti ošpicam niso cepljeni.

Po inkubacijski dobi, ki lahko traja tudi 21 dni, se pojavijo visoka temperatura, kašelj, izcedek iz nosu, nato pa po od treh do petih dneh še izpuščaj. Ta se najprej pojavi za ušesi, nato pa po celotnem telesu.

Kako prepoznati ošpice?

Glavne značilnosti so vročina, vnetje očesnih veznic, nahod, kašelj in zlivajoč značilen izpuščaj, ki je rdečkast in je dvignjen nad nivojem kože). Inkubacijska doba lahko traja tudi do 21 dni.

Po vsem svetu za ošpicami letno zboli 36 oseb na milijon prebivalcev, umre  pa okoli 134.200 obolelih.

NIJZ svetuje, kako ukrepati

Če ste se vrnili iz potovanja, je pomembno, da ošpice pravočasno prepoznate. Če se pri otroku ali odraslemu po potovanju pojavijo značilni bolezenski znaki, o tem po telefonu takoj obvestite izbranega osebnega zdravnika in ostanite doma. Ne hodite v čakalnico in ne širite bolezni. Glede nadaljnjega ukrepanja je potrebno upoštevati navodila zdravnika.

V kolikor ste bili v stiku z osebo, ki je zbolela z ošpicami, se takoj javite na območni enoti NIJZ zaradi nadaljnje obravnave. Cepljenje lahko z veliko verjetnostjo prepreči ošpice, če se izvede v do 72 urah po stiku osebe z bolnikom z ošpicami, seveda pa je smiselno cepljenje opraviti tudi kasneje.

Komentarji (4)

?? (ni preverjeno)

ne hodite v čakalnico? aha, domnevam da bo dotični zdravnik pacienta potem obiskal na domu.....

Tujec 2 - pijancek (ni preverjeno)

Pred čakalnico je izolacijska soba ! Nimaš otrok, da bi to vedel ?

In reply to by ?? (ni preverjeno)

čarni vrag (ni preverjeno)

Ošpice so otroška bolezen, vsi rojeni pred letom 1960 smo jih preboleli. Nihče ni delal panike, nikoli nisem slišal da bi kdo umrl.

Starejše novice