Slika je simbolična.
Ljudska univerza Murska Sobota že zapolnila prosta mesta.

Na javnem razpisu neformalnih izobraževanj za odrasle, stare 55 let ali več, na področju digitalnih kompetenc za leto 2022, je bilo glede na merila iz razpisa izbranih 29 izvajalcev. Seznam teh je bil objavljen v torek, 2. avgusta 2022.

Nekateri izvajalci so že zapolnili seznam prostih mest, nekateri pa še niso začeli niti z vpisovanjem.

Zanimanje izredno veliko tudi v Murski Soboti

Zanimanje za izobraževanja na področju digitalnih kompetenc je izredno veliko; nekateri izvajalci so že zapolnili prosta mesta, recimo Ljudska univerza Ajdovščina, Ljudska univerza Ptuj, Ljudska univerza Krško, Fundacija Prizma, A. L. P. Peca, Ljudska univerza Murska Sobota, Ljudska univerza Velenje, Zasavska ljudska univerza.

Seznam izbranih izvajalcev izobraževanj in informacija o zapolnitvi prostih mest je objavljena na dnu spletne strani o digitalnem bonu 2022. Zainteresirani upravičenci se lahko prijavijo na izobraževanje tudi v drugi regiji, saj prijava na izobraževanje ni pogojena s krajem prebivališča.

Začetek tečajev je odvisen od terminskega načrta posameznega izvajalca, zaključek pa do 30. oktobra.

Izvajalci morajo ponuditi in izvesti predpisan program izobraževanj, ki opredeljuje učno vsebino in temo, način dela, kompetence, ki naj bi jih udeleženec osvojil in pričakovano dejavnost udeleženca na izobraževanju. Vsak ponudnik mora izvesti osnovno izobraževanje, ki je namenjeno osebam brez digitalnih kompetenc.

Za osebe z osnovnimi digitalnimi kompetencami morajo izvajalci na vsaki lokaciji, kjer izvajajo izobraževanje, izvesti še najmanj tri dodatna izobraževanja iz naslednjega nabora: prizadevno državljanstvo z uporabo digitalnih tehnologij I in II, spletno nakupovanje, spletno bančništvo, napredno urejanje digitalnih fotografij in posnetkov, družbena omrežja in digitalna komunikacijska orodja.

Osnovno izobraževanje bo sestavljeno iz štirih pedagoških srečanj po tri ure ter dveh srečanj na daljavo, ki bosta trajali trideset minut. Dodatna izobraževanja bodo trajala dvakrat po tri pedagoške ure.

Digitalni boni še do 30. novembra

Tisti, ki bodo opravili vsaj devet ur osnovnega izobraževanja ali skupno devet ur izobraževanj v okviru dveh dodatnih izobraževanj, bodo pridobili pravico do digitalnega bona v vrednosti 150 evrov, ki ga bodo lahko izkoristili za nakup računalniške opreme do 30. novembra.

Izvajalci izobraževanj so bili izbrani po merilih in kriterijih, objavljenih 20. maja 2022 v javnem razpisu v Uradnem listu. Trije sklope meril, po katerih so bile ocenjevane prijave: utemeljenost prijave, kakovost zasnove projekta, izvedba in obseg izobraževanj. Podrobnejša razdelitev meril je razvidna iz razpisne dokumentacije. Posamezna vloga je lahko skupaj prejela največ štirideset točk. Med 106 prijavljenimi izvajalci izobraževanj jih je bilo izbranih 29.

Sredstva v višini 750.000 evrov in število prostih mest po posameznih statističnih regijah so bila razdeljena glede na število prebivalcev, starih 55 let ali več, v posamezni regiji po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije.

Izobraževanja in digitalni boni so v prvi vrsti namenjeni osebam brez ali z nizkimi digitalnimi kompetencami, zato v Službi vlade za digitalno preobrazbo apelirajo na druge, da mesta za izobraževanje in s tem digitalne bone prepustijo tistim, ki oboje bolj potrebujejo.

Komentarji (11)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
upokojenec70 (nepreverjen)

Na ljudski univerzi v MS se včeraj, 4.8. ni dalo dobiti telefonske zveze, prijave pa so sprejemali samo po telefonu. Od 9. do 10.10 sem neprestano poskušal dobiti zvezo, ves čas je bilo "zasedeno" (odložena slušalka. Ob 13.30 je telefon zvonil v prazno, nihče se ni oglašal nanj. Izbor prijav je tako pod velikim vprašajem. Na kakšen način in po kakšnem ključu so izbirali tečajnike? Kako je mogoče preveriti njihovo nepristranskost? Tukaj nekaj zelo smrdi.

. (nepreverjen)

Isto tak je ko kličeš zdravnika in one za aparat.

In reply to by upokojenec70 (nepreverjen)

muraš 3 (nepreverjen)

Slika je simbolična.

Ha-ha-ha-ha. 🤣😁😀

fefef (nepreverjen)

kaksno izobraževanje drek. Deca so svoje stare napijzdili naj idejo ka njin te slušalke pa miške pa laptope spokujpijo. Ge te tej stare zanijma tau pa 150€ bauna. Deca kera že vse majo do še več mela.

per (nepreverjen)

Sramota za tako ponudbo in za firmo, ki ne dviguje telefona oz jo je sram se javiti in pogledati resnici v oči

2021 (nepreverjen)

Sedaj lahko vidimo, da je prejšnja vlada delala v korist državljanov in sprejemala dobre zakone. Je pa res, da bo potrebno sedaj dobro pogledati pod prste levičarjem, da sredstva pridejo do starostnikov, ..55.let in več, da nebi kje ....SVOBODNJAKI PLESALI, upravičenci pa ostali praznih rok. GOLOB mora poskrbeti, da res kdo nebi ostal prikrajšan kaj ga pripada. ....BRAVO RES DOBER ZAKON, NSi in SDS.

Marija112 (nepreverjen)

Rejsan je dobro delala za 700.000 prebivalcev ki po starosti spadajo med prejemnike jih bo bone prejelo 5000. Res super zakone je Janševa vlada sprejemala. Res bravo. Ta razpis je nateg prejšnje vlade. O tem že vrabčki čivkajo samo janšisti tega neščete slišati. V Pomurju de od cca. 40.000 prebivalcev do bonov upravičenih 398. Halo. In zdaj jo kdo krif te ka do te tečaje meli ali prejšnja vlada ki je dala ta razpis???? Samo sprašujem pametovalce.

In reply to by 2021 (nepreverjen)

lukčev mesec (nepreverjen)

Kaj si ti vedno tako nor ali samo ob petkih?

In reply to by 2021 (nepreverjen)

FRAP (nepreverjen)

Klici gasilce
Oni tudi se spoznajo na računalništvo
Ker igrajo računalniške igrice
In ti morda dajo potrdilo da si uspešno opravili Tetris
Potem greš s tem potrdilom na CZSD in ti bodo dali kar potrebujete

Marjetaal (nepreverjen)

H vala za pomoč
Urejeno
Še enkrat hvala za pomoč

In reply to by FRAP (nepreverjen)

lukčev mesec (nepreverjen)

Edini, ki imajo korist od teh bonov so trgovine z opremo za računalnike in telefone.

Noben ne bo bolj računalniško pismen.

Otroci so pokupili na tisoče slušalk, mišk, tipkovnic in glej ga zlomka, tudi tiskalnikov !

Starejše novice