Govorili smo s temnopolto Slovenko, ki preko Instagram profila Tabu_pogovori ozavešča Slovence o temnopoltih, primernem obnašanju in razbija tabuje.

Elisa Camara je temnopolta Slovenka, ki se je rodila v Gvineji. Pri petih letih jo je oče, ki je v Sloveniji študiral in kasneje tudi živel, pripeljal s seboj. Sedaj je stara 22 let.

Že zelo zgodaj se je osamosvojila in zaživela na svojem. V rejništvu ima svojo mlajšo sestrico, septembra leta 2019, pa se ji je rodil sin Khalil. V Bežigradu ima svoj frizerski salon, v katerem plete kitke vseh vrst in ureja afro pričeske.

Tabu pogovori 

Pred kratkim je Camara ustvarila Instagram profil Tabu_pogovori. Na profilu objavlja poučne vsebine povezane s temnopoltimi, rasizmom, temnopolto kulturo ...

»V prvi vrsti sem želela Slovencem približati nas temnopolte in našo kulturo. Želela sem prikazati probleme, s katerimi se srečujem kot temnopolta ženska v Sloveniji,« razlaga Elisa.

S posnetki želi pokazati tudi, da problem rasizma v Sloveniji obstaja, vendar se ljudje tega sploh ne zavedajo ali pa si zatiskajo oči ter ne želijo priznati, da problem obstaja: »S posnetki in izobraževanjem želim razbiti zidove, ki so nastali med rasami, saj želim svojim otrokom in tudi drugim temnopoltim otrokom omogočiti lažje in lepše otroštvo v Sloveniji.«

»Odziv na Instagram profil je zelo pozitiven. Upam, da bom v prihodnosti na ta način dosegla čim večji krog ljudi,« še pove.

Slovenci do temnopoltih

»To ne velja za vse, a večina Slovencev se še vedno ne zna obnašati v družbi temnopoltih. Prav zato sem tako vokalna. Imajo nas za tujce, strmijo v nas, nas ogovarjajo v angleščini ... Opisane situacije se pogosto dogajajo,« pove in kot primer navaja, kako za svojo sestrico dobiva komentarje: »'Kako lepo govori slovensko!' »Ja, seveda, saj je rojena v Ljubljani, celo življenje živi v Sloveniji, je Slovenka. Odgovor mnogih Slovencev na to bi pa še vedno bil: 'Aja, no, vseeno bravo, zelo lepo govori Slovensko.'«

»Sama se imam za Slovenko in od malega govorim izključno slovensko. Prav tako večina temnopoltih v Sloveniji,« povzame Elisa in razlaga, da se zaradi strmenja in odgovarjanja v angleščini, mnogokrat počuti »kot tujka v domačem mestu«.

Kaj lahko naredimo drugače?

»Tudi temnopolti smo ljudje. Ni potrebe po tem, da nas izpostavljate,« bralcem svetuje Elisa in nadaljuje: »To pomeni, da oziroma če ogovorite temnopoltega, poskusite najprej v slovenščini. Presenečeni boste, koliko temnopoltih govori slovensko.«

Prav tako je potrebno zavedanje, da v Sloveniji živi vedno več temnopoltih: »Prosila bi vas, da s tem sprijaznite, se ne ozirate, ne strmite in ne kažete s prtom: »Glej črnka!« 

Pomembno je tudi, kako se izražamo: »Zame je beseda črnka žaljiva, edina beseda, ki je zame sprejemljiva, je temnopolta. Kljub temu pa se vprašam, zakaj se je sploh treba ločevati po barvi kože, ali se celo klicati po barvi kože. Zakaj se ne kličemo po imenih?«

Camara opisuje tudi njeno izkušnjo iskanja dela v Sloveniji: »Pred leti sem opravljala več različnih študentskih del. Razgovor je po telefonu, je zmeraj potekal povsem drugače kot v živo. Po telefonu so delodajalce zanimale moje izkušnje in znanja, v živo pa so potrebovali informacije v smislu, od kod prihajam, kako dobro govorim slovensko … Ob tem sem se počutila skrajno neprijetno.«

»Najpomembneje pa je, da nas nehate imeti za tujce, ker v bistvu želimo biti sprejeti in obravnavani tako kot ostali Slovenci,« bralcem še svetuje Elisa.

Komentarji (43)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Lirepojejo (nepreverjen)

Čudovita si! Hvala za prijeten in poučen video. Želim ti veliko uspehov v življenju še naprej!

juanipoje (nepreverjen)

Tako kot vsem, ki delajo in se prezivljajo z lastnim delom, ki so miroljubni, spostujejo drugacno mnenje drugih in ga dopuscajo, ceprav se z njim ne strinjajo.

In reply to by Lirepojejo (nepreverjen)

Ervin5 (nepreverjen)

mene pa zanima ali so ludožerci tudi kje drugje kot v Afriki

In reply to by juanipoje (nepreverjen)

zvodnik milan (nepreverjen)

rad bi pomladil moj kader v bordeli
moji dve stari odsluženi prostitutki
no no
tak veste kak je stara baba

In reply to by Ervin5 (nepreverjen)

rotschild (nepreverjen)

Če že ima frizerski salon je to super za njo, mislim pa da malce Laže glede omenjenega rasizma. Namreč, ne morem jo razumet da v ton časi ona razpravlja o nekem rasizmu ko pa mi vsi ostali imamo težave s temi lockdowni, represijo, miličarska ura, maske pa take... Predstavljam si jo kot privatnico in jo nikakor ne morem razumeti da se ne razburja zaradi te korona natege, katera greni življenje vsakšemi med nami še posebej njo ker po mojen mora tudi ona nekomu plačevat najemnino za svoj frizerski salon, in potem taka pride zaj v ton časi z nekimi rasisti. NE VRVLEN JI NIKA, LAŽE ALI PA TOTALNI FAKE NEWS OD STRANI PRODANIH NOVINARČKOV!

In reply to by Lirepojejo (nepreverjen)

Lonimodino (nepreverjen)

Po mojem so oni tisti keri širijo rasizem. Seveda gledamo za črkami,zakoj pa nebi in to nej zavoljo rasizma. To uni samo tak mislijo.

In reply to by rotschild (nepreverjen)

Bodoči Vardist (nepreverjen)

Če je ona slovenka, kaj pa smo potem mi?

koronaš1 (nepreverjen)

Prekmurci

In reply to by Bodoči Vardist (nepreverjen)

alll.... (nepreverjen)

Vsekakor je najprej drzavljanka Slovenije. Kot ce se slovenec preseli v Egipt, nikoli ne bo Egipcan, ampak samo drzavljan Egipta. Mogoce si naj najprej za zacetek pribliza naso kulturo. Zakaj sploh dela famo iz tega ce si bel si pac belec, ce si crn si pac crnec, ce rdec si rdecekozen, ce si mesanec si mulat. To ni nobena zaljivka, ampak dejstvo. Zame pa je beseda temnopolt zaljivka. In potem smo tam, vsak ima svoje pravice, ki so nad pravicami kulture v drzavi v katero pride.

čarni vrag (nepreverjen)

je vprašala tovarišica v šoli
Zakaj so Američani tako napredni?
In ravno takrat stopi ravnatelj v razred
in glasno reče
ZATO KER SO RDEČE BRATE ŽE PRED 500 LETI V REZERVAT POSLALI!

In reply to by alll.... (nepreverjen)

iz kamnika doma (nepreverjen)

Živel ta ravnatelj

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

verhoil (nepreverjen)

Napredek nima veze z nacinalnostjo, to vidis po drzavah kjer je komunizem in so vsi nazadnjaski, vsi enakopravni, vsi revni, ampak s sistemom, ki cloveka spodbuja k razmisljanju za boljsunjutri. Povej to ravnatelju.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

je vprašala tovarišica v šoli in je rekla
Bila je ena tovarišica trikrat poročena in še vedno nedolžna.- zakaj ?
Ravno takrat stopi ravnatelj v razred
in glasno odgovori
ZATO
Ker prvi mož je bil peder pa jo je samo od pozadi
Ker drugi mož je bil penzionist, ki je tak ni mogel
Ker tretji mož je bil pa komunist, ki ji je samo obljubljal da jo bo
in seveda baba neumna je razmišljala o boljšem jutri
Opomba
Čuj ti verhoil
ali se te mama kaj sramuje
ker si tak fuknjeni

In reply to by verhoil (nepreverjen)

verhoil (nepreverjen)

kako veš
me je zapustila ko sem se rodio
pa so me bolj v poboljševalnicah vzgajali

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

tanja flaškon (nepreverjen)

Pa ta ravnatelj je super
Lahko bi bil predsednik ravnateljef za prvo silo
potem bi pa lahko bil predsednik državnega zbora

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

asalmese (nepreverjen)

Dalati problem tam kjer ga ni. Zakaj uvazati ameriske probleme, navidezne probleme k nam. Zakaj noben kitajc ali jaoponc, ko pride v eu nima teh probelmov s samozavestjo svojega barve koze. Cudno. Kot da je vse nastavljeno.

^~~~~ (nepreverjen)

Ona naj samo držij svojo kulturo

34923573489 (nepreverjen)

Sama faušija v komentaraj, ne razmen toga. Get a life.

dejan svinskoglavi (nepreverjen)

boli me kurec

janko špehsvinjski (nepreverjen)

ugrizni i mene
pa grema skupaj k zdravniki

In reply to by dejan svinskoglavi (nepreverjen)

radiobubu (nepreverjen)

Kaj bi si gvinejci mislili od mene ko bi jim jaz hotel vsiliti Slovensko kolturo? verjetno bi ostal brez glave...

iz kamnika doma (nepreverjen)

a si ti kdaj čuo za ludožerce

In reply to by radiobubu (nepreverjen)

tanja flaškon (nepreverjen)

ti si mi tudi en ludožerc

In reply to by iz kamnika doma (nepreverjen)

Ervin5 (nepreverjen)

jaz ne grem v Afriko me leiko kak ludožerc poje

In reply to by tanja flaškon (nepreverjen)

x (nepreverjen)

Lmao people are pressed. Mislin, ka je super, ka ohranja svojo kulturo pa izraža svoje mnenje, ka je se posebej pomembno, če si manjšina negde. In glede na to, kak ozkogledni smo Slovenci, ja saj, komentare kazejo to... Neje tak tesko spostuvati želje pa mnenja drugih lidi, se cilo ci se ide za taksne malenkosti. Neven zakoj pa neka pametuvlete vsi po vrsti.

Pusti budale (nepreverjen)

To zgoraj komentirana večinoma ena in ista oseba, resno motena. Kadar pozabi vzeti tablete, ji remen močno drsi.
Mogoče poznam njenega očeta, ime mu je bilo Camara Nafa in je stanoval v študentskem domu za Bežigradom.

In reply to by x (nepreverjen)

janko špehsvinjski (nepreverjen)

zumba

In reply to by Pusti budale (nepreverjen)

prdni lujza (nepreverjen)

zadnje čase je res težko biti temnopolti vsepovsod si glaven,lahko delaš kaj hočeš noben si ne upa povedati nič.Mi pa še naredimo članek o frizerki,koliko člankov imamo o belih frizerkah pa so isto tako slovenke kot ona.

realnoo (nepreverjen)

IZ DOLGEGA CASA NE VE KAJ BI DELALA:)
SEDAJ PA DELI BULSHIT IN PROVOCIRA NAROD.CE SI CRN SI CRN SO WHAT?!! NI POTREBNO DELATI SCENE

HojSS PRESS (nepreverjen)

Lušna punca.

V sosednji Avstriji, kjer sem preživel veliko časa imam znanca, ki je črnec.

Že nekaj let živi v Avstriji. Zna nemško. Ko koga sreča prvič ga ogovori po angleško.

Midva se pogovarjava nemško.

Je ČLOVEK v pravem pomenu besede. Vedno pripravljen pomagati. Prijazen. Vedno nasmejan, vesel, vedrega obraza. Ne gleda na to, koliko imajo drugi. Nikoli nikomur fauš. Ne zanima ga s čim se kdo preživlja.

On živi od dela svojih rok !!!!!

Nikoli ga nisem slišal, da bi jamral. Srečen je s tem kaj ima in ima dovolj, da normalno živi.

Pri nas težko najdež take pozitivne ljudi.

realnoo (nepreverjen)

Kaj ma ta zenska veze s Pomurjem?
Poznam 3 blogerje (2 pomurje) katere nikoli NISTE OBJAVILI! Zakaj ne, ker niso CRNCI, CIGANI,XY...?

Sobotainfo pobira te osebke iz razloga KLIK CLANKA. Naceloma jim delate krivico v smislu zlorabe za KLIKE:)
STE KOT VODJE KATERI ZLORABLJATE TE OSEBE KOT OPICE V ZIVALSKEM VRTU, IZ NJIH DELATE PREDSTAVO NAM LJUDEM ZA PRIDOBITEV KLIKOV!

Spomladanski klinc (nepreverjen)

Danes sem videl člančič, da je bilo parjenje med sodobnim človekom in neandertalcem prej pravilo kot izjema..., tak da bi se tudi jaz sparil z njo. Nema veze ka ne vej gučati po naše in je nej zlovenka- zgolj rezidentka.

VRANA (nepreverjen)

Točno to se dogaja zdaj po svetu, ka proba zdaj ta glupača še tu v Sloveniji !!! VSAK človek ima toliko in toliko negativnih, manj prijetnih,.. izkušenj v življenju !!! Ta glupača pa zdaj to preoblači v "rasizem" in de una nas neka kao "včila". Ma nemoj, ne seri !!!! V osnovni šoli npr. te zezajo če si malo debel, če si majhen, če si velik, če imaš očala, če imaš rdeče lase, če imaš krive zobe, zobni aparat,........... 1001 razlogov, da te zezajo!!! To seveda ni pomembno, zdaj de una futrala, ka jo opazijo, ka je črnka?? Ja, pa kaj zdaj? Seveda te opazijo, ker pač črncev ni toliko v Sloveniji in kaj zdaj??!! Obrni to sebi v prid !!! Takoj navežeš prijateljstva, imaš družinsko zgodbo,..... Samo nam ne pridigaj, kak smo Slovenci rasisti.... Rasistka si v bistvu ti, ker vse gledaš preko rase!!!
Sem že nekajkrat gledal kakšen dokumentarec, iz Afrike recimo-pa kako otroci gledajo, ker še nikoli niso videli belca (snemalca, voditelja dokumentarca,...) ... Pa kaj zdaj, so oni zdaj rasisti???? Ne seri!! Dejstvo je, da jim je belec zanimiv, ker jih pač ni toliko za videti !!!

Tinka13 (nepreverjen)

Se strinjam s tabo!
Se mi zdi, da igra na “karto sočutja”, kot naša wana be zvezde, znani, oz. udeleženci raznih šovov, ko tarnajo vesoljni Sloveniji, ko so bogi, ker se jim je v otroštvu to in ono zgodilo, ker jih zapustila ljubezen, žalili v šoli, ker ima špegle,ker jebla bla,...vse na noto sočutja in ratajo “znani” vesoljni Sloveniji. Vsi ratajo neki vplivneži, blogerji, vlogerji,... raja pa pada na to

In reply to by VRANA (nepreverjen)

Tinka13 (nepreverjen)

Poleg tega pa se sama izpostavlja in ne drugi,kot jim ona to očita. Očitno rabi več pozornosti, strank v salonu

In reply to by VRANA (nepreverjen)

baba od župana (nepreverjen)

pri meni nima vstopa

In reply to by Tinka13 (nepreverjen)

Hguijhu (nepreverjen)

Naj ide ta ge se skotila nej ka tu neka modruvle prokleta bila keš pička!

prekmurec75 (nepreverjen)

jas sem cistokrven prekmurec sem zivel v tujini ces 50 let in sem prisel med telete ni vec tako kot je bilo pred 50 letih vsi so postali prekmurci neki ovaduhi delomrznezi ziveli bi pac na tuji racun a najvec jih zivi na socialu a kdo jih placuje seveda davkoplacanci imajo v prekmurju najvec mercedesv ter beenvejo od kotjim je ce vecinoma zivijo na socialo isti standard imajo kot siftarji na kosovem a imajo isto tam samo mercedese prosim prekmurci odgovorite od kot vam je taki standard brez dela

edvard kradelj (nepreverjen)

od šverca budalo jedno
ti pa delaj ko konj
če si tup kot dedov kureec

In reply to by prekmurec75 (nepreverjen)

prevarao (nepreverjen)

BLM founder is branded a FRAUD after buying a $1.4 million home.

stari mornar (nepreverjen)

rad bi zamenjal Eliso na motorju
Veste jaz Pišem samostalnike z veliko začetnico

Izoliran (nepreverjen)

Prvo pravilo. Poglej koliko kiča na prstih nosi ženska in ali ima umetne nohte...

6881 (nepreverjen)

Slovenija neje močna globalna država kera bi velko vojsko nucala ker že z to vojsko ne ladamo. Glede vzgoje pa zato so starši ali? Če starši deco dobro vzgojijo nede maminih sinčkov ampak samostojni lidje

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice