V Slovenijo je danes prispelo 9750 odmerkov cepiva proti covidu-19, v nekaj dneh bo prispela še ena pošiljka. Cepljenje se bo začelo jutri, ko bodo cepljeni najranljivejši oskrbovanci domov za starejše po Sloveniji.

Na današnji izredni vladni novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 so spregovorili državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne, predstojnik Centra za nalezljive bolezni Nacionalnega inštituta za javno zdravje Mario Fafangel ter vladni govorec Jelko Kacin.

Kacin je predstavil nove podatke obolelosti z novim koronavirusom. V zadnjem dnevu smo ob 1461 testih potrdili 365 novih okužb, delež pozitivnih je pri tem 25-odstoten. V bolnišnicah je zaradi koronavirusa trenutno hospitaliziranih 1165 pacientov, 209 jih je na intenzivni enoti. Iz bolnišnice je bilo včeraj odpuščenih 39 oseb, 25 oseb pa je zaradi bolezni umrlo.

V domovih za starejše je na novo ozdravljenih 227 oskrbovancev in 107 zaposlenih, od tega 64 zdravstvenih delavcev. V zadnjem dnevu se je v domovih za starejše na novo okužil 201 stanovalec in 42 zaposlenih, od tega 26 zdravstvenih delavcev.

V petih socialnovarstvenih zavodih je trenutno 211 okuženih uporabnikov, 12 več kot dan prej in 128 zaposlenih, od tega štirje novi.

Cepljenje se začne jutri z oskrbovanci domov za starejše

Cepivo ameriškega Pfizerja in nemškega BioNTecha proti novemu koronavirusu je že pred četrto uro zjutraj vstopilo v Slovenijo in s spremstvom slovenske policije varno prispelo v Ljubljano. V Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana so prvo pošiljko cepiva, gre za 9750 odmerkov, prevzeli, razložili in pregledali, v nadaljevanju pa prepeljali na Nacionalni inštitut z javno zdravje.

Cepljenje se bo, tako kot je bilo načrtovano, začelo jutri, ko bodo cepljeni oskrbovanci domov za starejše, ki virusa še niso preboleli. Jutri bi naj cepljenje potekalo v vseh zdravstvenih domovih, ki so povezani s posameznimi domovi za starejše. Kdo bo čisto prva oseba, ki bo cepljena v Sloveniji, pa v tem trenutku ni znano.

»Gre za gotovo prelomen trenutek v boju proti pandemiji, ki nam je nekako krojila in nam še kroji življenje v tem letu. Smo šele pri začetku konca,« pravi državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne. Pri tem dodaja, da je cepivo pomembno, vendar je še pomembnejše odločitev, da se cepimo.

Cepivo je varno in predvsem učinkovito

Cepivo bo jutri razposlano zdravstvenim domovom, ki bodo poskrbeli za cepljenje v domovih za starejše občane. Poleg stanovalcev v domovih bodo cepljenji tudi zdravstveni delavci, ki delajo neposredno z najbolj ranljivo populacijo in tudi zelo izpostavljeni zdravstveni delavci v bolnišnicah.

Takoj za najranljivejšimi bodo naslednja prioritetna skupina bolniki in starejše osebe, ki živijo izven institucij, ter kritična infrastruktura. Pri tem Magajnova poudarja, da bo zatem upoštevana prednostna lista, ki so jo uvedli na ministrstvu za zdravje.

Pred koncem leta bo Slovenija prejela še nekaj cepiva, skupno s prvo pošiljko, bo prejela 16.575 odmerkov. Enaka količina odmerkov se pričakuje vsak teden v naslednjem letu. Po treh tednih bodo pristojni začeli cepiti tudi z drugim odmerkom cepiva, da se zagotovi večja zaščita vseh teh, ki so cepljeni.

Predstojnik Centra za nalezljive bolezni Nacionalnega inštituta za javno zdravje Mario Fafangel pri tem poudarja, da gre za varno in učinkovito cepivo, pri katerem »se niso rezali ovinki, da bi prišlo prej«. Tako Fafangel dodaja, da bo samo cepljenje tisto, ki bo rešilo življenja, ne cepivo oziroma cepiva. 

S spleta

Komentarji (12)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Hmmmmmm (nepreverjen)

Do zdaj se je cepilo približno milijon lidij. Od toga je 10 lidij dobilo alergijsko reakcijo. Celih 10 lidij. To je 0.001%. In gučimo o alergijski reakciji, štero so vsi preboleli. Smrti še neje bilo V Sloveniji je do zdaj uradno potrjenih 114k okužb z viruson, mrlo je 2500 lidij, kar je 2.2%. Ka o ton, ka lejko maš dolgotrajne posledice zaradi okužbe, za štere je verjetnost lejko tudi več 10%, nemo. Ne razmin, ka enin verjetnostni račun malo škripa in se rajši ne cepijo in tvegajo po tisočkrat in desettisočkrat večjo verjetnost za smrt zaradi virusa kak pa za alergijsko reakcijo zaradi cepiva..

falkoreal (nepreverjen)

točno telko, kelkin ta "virus" škodi.

In reply to by Hmmmmmm (nepreverjen)

Himmler (nepreverjen)

Ja, res je! Edino cepivo bo rešilo življenje, zato sem tud jaz za sebe napravil cepivo, brez farmamafije, cepivo se imenuje j*bem vam mamico!

truploo (nepreverjen)
buldožer9 (nepreverjen)

Što se sce naj se cepi, što se nešče pa naj se nej. Nej pa prepričavati druge v nasprotno, pa zakoj je eno dobro pa zakoj drugo....

realnoo (nepreverjen)

se strinjam!
Ge se naprimer v prvi fazi nemo cejpo ( niti nemren, ker imajo drugi prednost).
Kasneje pa mo vido.

In reply to by buldožer9 (nepreverjen)

Falko (nepreverjen)

Sto se nesce, ga naj se par let pistijo, ka vijdimo reakcije na poskusnih zajckih!

falkoreal (nepreverjen)

iaz imam vročino in drisko
kaj miislite da je to virusno
ali sem samo kaj takega pojedel

tanja flaškon (nepreverjen)

Ne NE ,,,, to ni virusno
samo si kaj takega pojedel

In reply to by falkoreal (nepreverjen)

Parsifal (nepreverjen)

s tebov je vse vredi....edino v glavi nej...za tou nega zdravila...niti cepijva...budalo

In reply to by falkoreal (nepreverjen)

Vir.... (nepreverjen)

Najprej so navrsti koronisti in sorodniki !!!

Ras Ul' Ghul (nepreverjen)

Vuplen ka de EU čimprlej dala direktivo kase nede smelo prečkate mejo brez predložene izkaznice ka se ceplene. Se prave brez predložene potrjene kartice ka se ceplene polete na granice nema rib pa zečiča. Te pa začaj brodite ale pa se tak lepou naraje jebe..

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice