December je mesec, ko denarnice odpremo najbolj na široko. V zadnjem mesecu leta namreč z nakupovanju po trgovinah porabimo več denarja kot v katerem koli drugem mesecu.

Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije je bila decembra lani prodaja v trgovini na drobno za 15,3 odstotka višja od povprečne mesečne prodaje v letu 2018. Višja je bila tudi od vrednosti prodaje v decembru 2017 - za 1,4 odstotka.

Vir: Statistični urad Republike Slovenije

V prednovoletnem času se najbolj poveča prodaja elektronskih in gospodinjskih naprav. Lani je bila decembrska prodaja tovrstnih izdelkov kar za 37,4 odstotka višja od povprečne mesečne prodaje v letu 2018.

V trgovinah z živili se je lani decembra prodaja povečala za 19 odstotkov, v trgovinah s kozmetiko pa za 16,3 odstotka - v primerjavi s povprečno mesečno prodajo v letu 2018.

V decembru se poveča tudi prodaja blaga prek interneta in po pošti. V decembru 2018 je bila ta od povprečne mesečne prodaje v tem letu višja za 35,4 odstotka.

Vir: Statistični urad Republike Slovenije

V primerjavi z drugimi Evropejci smo pri prazničnih nakupih preudarnejši

Čeprav decembra res porabimo občutno več denarja kot sicer, smo pri prednovoletnih nakupih v primerjavi z drugimi državami Evropske unije bolj preudarni.

V Združenem kraljestvu, denimo, so se nakupi neživil v decembru glede na mesečno povprečje povečali trikrat več kot v Sloveniji.

Pri živilih je bila prodaja v decembru glede na povprečno mesečno prodajo v Sloveniji nekoliko višja in je presegala evropsko povprečje. Povečanje nakupov živil v decembru glede na mesečno povprečje je bilo večje kot v Sloveniji le v Litvi, na Madžarskem, Portugalskem ter v Franciji in Luksemburgu.

Vir: Statistični urad Republike Slovenije

Pred prazniki se najbolj poveča uvoz igrač

Mesec december zaznamuje tudi poveča uvoz izdelkov, primernih za darila. Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije so še vedno najbolj priljubljena klasična darila. Tudi lani se je, tako kot v preteklih letih v prednovoletnem času, vrednostno najbolj povečal uvoz igrač.

V zadnji tretjini lanskega leta je Slovenija uvozila za 55 milijonov evrov igrač, za 24,5 milijona evrov čokolade in čokoladnih bombonov, za 10 milijonov evrov parfumov, za 4 milijone evrov nogavic ter za nekaj manj kot pol milijona evrov čestitk in poštnih razglednic.

Vir: Statistični urad Republike Slovenije

V prazničnih dnevih pred novim letom porabimo več denarja kot v drugih mesecih tudi z obiski v gostinskih obratih. Lani decembra smo za hrano in pijačo v gostinskih lokalih porabili za 9,5 odstotka več denarja kot povprečno v celotnem letu.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Bedno (nepreverjen)

Ja, prodaja. To je bistvo "prazničnoga časa". Šteri je razvlečeni na pol novembra in celi december. pardon, nej praznični čas ampak prodaja.

Starejše novice