Slika je simbolična.
Zbudili smo se v hladno jutro, temperature so bile po skoraj celotni Sloveniji pod lediščem.

Vsi smo že nestrpno čakali na prvi pomladni dan, ki je končno tu. Prvi pomladni sovpada s spomladanskim enakonočjem, dan in noč naj bi bila danes enako dolga.

Meteorološka pomlad se je sicer začela že v začetku meseca, koledarska pomlad pa se je uradno začela šele danes, 20. marca.

Pomlad navadno povezujemo z dvigom temperatur, soncem, cvetnim obdobjem in opravili na vrtu.

Za prvi pomladni dan napovedane temperature pod ničlo

Vremenarji agencije za okolje so za današnji dan napovedali, da bodo najnižje jutranje temperature od minus dve do tri stopinje Celzija.

Rahlemu mrazu naj bi bili najbolj izpostavljeni v Prekmurju in nižinskih krajih severovzhodne Slovenije.

Kako nizke so bile temperature?

Vremenske postaje agencije za okolje so najnižjo temperaturo, ob 7. uri zjutraj, izmerile na Kredarici, kjer je bilo -5,4 stopinje Celzija.

Na Kočevju so izmerili minus štiri stopinje Celzija, tretja najnižja temperatura v Sloveniji pa je bila v Murski Soboti, kjer so izmerili -3,2 stopinje Celzija.

V Slovenj Gradcu so izmerili -2,6, v Celju -2,1, v Mariboru -1,8, v Črnomlju -1,5, v Novem mestu pa -1,1 stopinje Celzija.

V Ljubljani je bila temperatura 1,8 stopinje Celzija nad lediščem.

Marelice že začele cveteti, nevarnost pozebe

Poročali smo, da so na izpostavljenih legah marelice letos začele rasti že tri tedne prej kot lansko leto. Navadno marelice začnejo cveteti v drugi polovici marca, letos pa so začele cveteti že ob vstopu v meteorološko pomlad.

Cvetenje je najbolj kritična razvojna stopnja sadnega drevja.

V letih, ko so zime tople, se navadno zgodi, da sadno drevje začne hitro cveteti. Če v času cvetenja temperature padejo pod ledišče, lahko pestič v cvetu hitro zmrzne.

Pozeba je najhujša, če je zjutraj hladno in vlažno vreme, opazna pa je lahko že pri minus dveh stopinjah Celzija.

Je na sadnih drevesih nastala škoda?

Miran Torič, specialist za vinogradništvo in sadjarstvo na Kmetijsko gozdarskem zavodu Murska Sobota, je za Sobotainfo pojasnil, da se že odpravljajo na teren, da si ogledajo stanje dreves.

»Verjetno so marelice in breskve dobile kaj poškodb, ostalo verjetno ne. Težko je reči, odvisno je od več stvari,« je pojasnil.

Kako bo v prihodnjih dneh?

Jutri bo delno jasno, zjutraj in dopoldne bo na Primorskem nekaj nizke oblačnosti.

Popoldne bo oblačnost naraščala, od severa se bodo začele pojavljati krajevne plohe, ki bodo zvečer prehodno zajele večji del Slovenije

Ponekod bo zapihal severni do severozahodni veter. Jutranje temperature bodo od minus ena do štiri na Primorskem okoli šest, najvišje dnevne od 16 do 22 stopinj Celzija.

V petek bo deloma sončno, več oblačnosti bo predvsem v vzhodni Sloveniji.  V soboto bo sprva sončno, popoldne pa bo oblačnost od zahoda naraščala.

Starejše novice