Celjski policisti so kazensko ovadili odgovorno osebo zavetišča za male živali v občini Šentjur zaradi ponarejanja listin in kar šestih primerov kaznivih dejanj mučenja živali. V zavetišču se opirajo na mnenje veterinarja, da je muca neozdravljivo bolna.

V Zavetišču Zonzani v bližini Šentjurja, kjer pogodbeno sodelujejo s 24 slovenskimi občinami, ne zanikajo odmevnega primera usmrtitve najdenega mačka v začetku junija, a dodajajo podrobnosti primera. Prejeli so klic o najdenem mačku v Majšperku in tja poslali svojega dežurnega sodelavca. »Ko je prišel na lokacijo in videl muca, je sporočil meni kot vodji zavetišča, da muc izgleda slabo in je v slabem stanju, da bi bilo dobro, če gre na veterino,« pravi vodja Zavetišča Zonzani Matic Lenko.

Obdukcija potrdila, da je bil muc v agoniji in evtanaziran z razlogom

Mačka so nato odpeljali neposredno na veterinarsko postajo v Šentjur, kjer ga je pregledal dežurni veterinar.

»Veterinarji so v svoji veterinarski presoji odločili, da je muc primeren za evtanazijo. Bilo je veliko polemik, da pač ni bil, ampak zdaj smo dobili rezultate obdukcije, ki kažejo na to, da je bil dejansko v agoniji in da je bil evtanaziran z razlogom,« pravi vodja Zavetišča Zonzani.

Domnevne lastnice ni bilo v zavetišče

Ob mačjem aidsu naj bi veterinarji potrdili tudi odpoved ledvic in drugih notranjih organov. Domnevna lastnica, ki naj bi vzpostavila stik z nekaterimi organizacijami za zaščito živali, se v zavetišču ni oglasila, prav tako ne pri veterinarju, ki je odredil usmrtitev. Zavetišče Zonzani so že lani obravnavali šentjurski policisti.

»V lanskem letu smo s strani veterine, torej območne enote Celje, prejeli pisno prijavo zaradi suma večih kaznivih dejanj v zavetišču Zonzani. Dejansko smo pa potem na podlagi prijave začeli zbirati obvestila,« pravi pomočnik komandirja policijske postaje Šentjur Boštjan Kavc.

Neupravičene usmrtitve, neprimerni pogoji bivanja živali in neprimerna oskrba?

V zavetišču so nam potrdili, da so jih obiskali policisti, a ovadb za zdaj ne želijo komentirati. Zoper isto zavetišče je bilo v preteklosti podanih že več prijav. »Prijave so se nanašale konkretno na neupravičene usmrtitve, neprimerne pogoje bivanja živali, na neprimerno veterinarsko in ostalo oskrbo ter preprečitev možnosti pridobitve podatkov, ki spadajo med informacije javnega značaja,« nam je po telefonu povedala vodja celjskega zavetišča Mačja hiša Helena Jovanovič Hacin.

Prijave zaradi boja za občinski denar za nova zavetišča?

V ozadju prijav naj bi bil tudi boj za denar občin namenjen za zapuščene živali. Vsaj dve nevladni organizaciji, ki sta opozarjali na domnevne nepravilnosti v zavetišču Zonzani, namreč tudi sami načrtujeta vzpostavitev lastnega zavetišča. Policija je svoje ugotovitve in ovadbe že predala tožilstvu.

»Dejansko je prišlo do izvršitve 21 kaznivih dejanj posebnih primerov ponarejanja listin in šestih kaznivih dejanj mučenja živali. Celotno zadevo smo, ko smo zaključili preiskavo, odstopili okrožnemu državnemu tožilstvu v Celje,« pravi pomočnik šentjurskega komandirja Boštjan Kavc.

Večinoma naj bi šlo prav za nepravilnosti pri usmrtitvah psov in mačk. Za tovrstna kazniva dejanja pa je zagrožena zaporna kazen od treh do petih let.

Komentarji (28)

malahisa (ni preverjeno)

Ok, ce mislite, da je to problem lepo prosim malo preverite in pobrskajte delovanje Male Hise - edinega zavetisca za male zivali v prekmurju. Tam macke izginjajo na dnevnem redu, ko se jih prinese so maksimalno 2 dni v zavestiscu, kam so sle in kaj se je zgodilo z njimi ne ve nihce. Tudi psi, ki niso dovolj lepi in zanimivi hitro izginejo. V tem zavetiscu je maksimalno 6 zivali, toliko da enemu oskrbniku ni prevec dela. In to v edinem zavetiscu v prekmurju. cudno kajne? med drugin ne delajo nic za promocijo zavetisca, ne iscejo aktivno novih lastnikov. nic od nic

sikowr (ni preverjeno)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Potem pa si jih ti vzami domov in plačuj vse pa bomo videli kako boš glasen

In reply to by malahisa (ni preverjeno)

urko pil (ni preverjeno)

sikowr................ Glede plačila azila za živali Mala hiša se ,denar dobi od vseh občin v pomurju tako ,da ne motaj brezi veze seronja pezde .Ti bodi malo manj glasen grintavec

In reply to by sikowr (ni preverjeno)

2098 (ni preverjeno)

malahisa ............... Točno tak ,kak si napisal .Tisti,ki tam upravlja zavetišče se ima ,kot,da bi bilo tisto njegovo .Tudi aroganten je in nikoli ga skoraj ne najdeš tam .Misli ,da je eden in edini .Tudi tista iz Lendavske se mnogo ,krat ne odzove na telefon ,če se gre kje za kakšno najdeno žival .Kam grejo denarne ,donacije ?

In reply to by malahisa (ni preverjeno)

ehtadrustva (ni preverjeno)

To mene tudi zanima. Kama idejo donacije? Mi smo tudi enkrat najsli macko pa so jo nej sceli zeti nej na Veterini v MS pa nej drustvo za zascito zivali Pomurje, tan mi je neksna zenska se pravla ka iz principa ne zeme macke ka jo naj pelamo v MB. Sicer to bilo ze 10 let nazaj ampak vseeno. Drustvo kero fehtari pejneze kao za zivali te pa jih iz principa nedo gemali. Ce majo oni interne spore to nej stvar vseh drugih. Od te dale od mene pa se marsikoga ne dobijo niti centa vec

In reply to by 2098 (ni preverjeno)

Majci00 (ni preverjeno)

Lahko si močen v besedah ampak v dejanjih....si kdaj posvojil psa?Slučajno komu predlagal naj vzame psa ali mačko iz zavetišča,če si potem bravo ...če ne pa hmmm;)

In reply to by malahisa (ni preverjeno)

opas (ni preverjeno)

KA pa ma veze ce jo je zel ale nej? neje on placani za to. Ce pa nesce pobera od obcin in drzave pejneze za oskrbo bi po ZAKONI mogo skrbeti za te zivali najemenje kak dugo je ZAKONSKO doloceno. Ce nej je to KRAJA denarja! Ti tudi valda za placo neka naredis? Ale samo sidis pa kradnes delodajalci pejneze iz zepa?

In reply to by Majci00 (ni preverjeno)

Pendrek (ni preverjeno)

prijavi jih! meni so tudi sumljivi!

In reply to by malahisa (ni preverjeno)

No..i (ni preverjeno)

SPOŠTUJEM ŽIVALI, AMPAK MISLIM DA PA RES MALO PRETIRAVAMO , V DOSTI MESTIH JE SKRB ZA ŽIVALI NA PRVEM MESTU IN ŠELE POTEM OTROCI IN OSTARELI.

jolanka l. (ni preverjeno)

No..i Saj tisti ki se ukvarjajo z živalmi nimajo se kaj mešati v delo tistih ,ki skrbijo za starejše .Ne motaj brezi veze pomaga se starejšim in pomaga se živalim .

In reply to by No..i (ni preverjeno)

Kerozin (ni preverjeno)

To ti več pove o mamicah kot o lastnikih živali.

In reply to by No..i (ni preverjeno)

weewe (ni preverjeno)

Ka majo zdaj tu veze deca in starejsi? Tisto majo prejk druge institucije. Tudi center za socialno delo ne skrbi za zivali!

In reply to by No..i (ni preverjeno)

Bučkoe (ni preverjeno)

Raje se brigajte za obnemogle in starejše ljudi, n

tlakk (ni preverjeno)

ka te delas na neti? Idi v dom rakican pa se tan ukvarjaj z njimi nej ka zapravlas cas za pisanje bedarij

In reply to by Bučkoe (ni preverjeno)

vodka (ni preverjeno)

Pa kaj norite s temi mački pa psi kot, da so velč vredni kot človek. Ti veliki ljubitelji živali zapuščajo mačke in pse, ker se jih navolijo potem pa naj se cel svet briga za njihovo zapuščino. Dejansko so mučiztelji živali nekateri samozvani ljubitelji živali ne drugi.

Bučkoe (ni preverjeno)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Policisti kazensko ovadili pristojne. Zakaj pa kazensko ne ovadijo tistih, ki pred parlamentom napadajo poslance koalicije. Mar so mačke več vredne kot ljudje? Samo vprašam.

bobekom (ni preverjeno)

mačke oz. živali ne delajo celotnemu narodu toliko hudega kot poslanci. vse poslance bi trebalo evtanazirati, o ja!

In reply to by Bučkoe (ni preverjeno)

Linaaaa (ni preverjeno)

JA, več so vredni kakor naši poslanci!!!!

In reply to by Bučkoe (ni preverjeno)

Uhjjjj (ni preverjeno)

Usmrtite bi trbelo vse politike in vse zaposlene v medijaj ker lažejo non stop in zavedno sodelujejo pri pobijanju ljudi.

hjaop (ni preverjeno)

Taksne negativne komentare na temo zivali najdes samo na sobotainfo. Nindre drugje toga nema. Ocitno so prekmurci zivalomrznezi oz. mrznezi vsega okole sebe. Ampak kak pravijo, tisto sto ne spostuje zivali nemre spostovati niti sebe.

tortura (ni preverjeno)

"Ampak kak pravijo, tisto sto ne spostuje zivali nemre spostovati niti sebe."
To je glih tak primitivna in bola trditev kak tista ka tisti ka nema rad živali nema rad ljudi. Bolani ste živaloljubci, redno bolani. To ka vi delate je isto kak gda vegani agresivno napadajo tiste ka jejo meso. Isti ste.

In reply to by hjaop (ni preverjeno)

wienn (ni preverjeno)

Groza ka ma nesce nekoga rad nej? Pa ka njemi je nej vseeno. Pa naj se ide za zivali ale ka kole drugoga. Bokse se je samo pizditi pa biti proti vsemi pa vsen! Pa vse mrziti, pa se z vsemi stukati! In to brez razloga! Te si komaj “dober” clovek nej tak

In reply to by tortura (ni preverjeno)

Kojihje... (ni preverjeno)

Ne enači Prekmurcov s tistimi nekaj motenimi luzeri, ka se tu gor izživljajo (na žalost jin je to omogočeno) in popluvajo vse in sakšoga. Najboukše je ignorejrati takše zgubidane.

In reply to by hjaop (ni preverjeno)

tortura (ni preverjeno)

Ges bi vse tiste ka mate živali v blokovskih stanovanjih in tiste ka vozite pse na sprehod na vrvici prijavo za mučenje živali. Kak bi se vi počutili, če bi vas meo nešče celi čas negi not zaprejtoga pa bi vas dvakrat na den pelo za pou ure na zrak in še to prikljenjenoga na vrvico. In tisti ka to delajo se majo za najvekše živaloljubce in so najbole glasni v primerih mučenja živali. Prekprokleti dvoličneži!

g.bistrica (ni preverjeno)

tortura.............. Te pa tebe ,dati tudi na povodec

In reply to by tortura (ni preverjeno)

Bučkoe (ni preverjeno)

Ka to čarajo na sobota info? Pritisneš plus ali minus vedno prištejejo dve točki k minusu je to posteno?

bonjen (ni preverjeno)

pa tudi društvo za zaščito živali pomurja ni tako fajno društvo kot se to kažejo. obstaja forum kjer o njih pišejo grozne stvari.

He,he,he, (ni preverjeno)

Kakšen direndaj zaradi ene mačketine , na desetine potepuških jih hodi po Soboti so what?

Starejše novice