Slika je simbolična.
Od polnoči še dodatna pocenitev dizelskega goriva in kurilnega olja, bencin ostaja na podobni ravni.

Poročali smo o napovedih pocenitve dizla in bencina. Kot je poročal portal N1, naj bi se po napovedih izrazita sprememba obetala pri dizelskem gorivu, kjer se bi naj cena spustila z 1,683 evra na 1,585 evra. Precej manjša pocenitev pa je bila napovedana pri 95-oktanskem neosvinčenem motornem bencinu. Njegova trenutna cena je 1,354 evra za liter, od polnoči pa naj bi se po napovedih cena spustila za pol centa na 1,35 evra.

Kakšne bodo torej uradne cene?

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je pred nekaj minutami izdalo uradne cene goriva, ki bodo veljale od polnoči naprej. 

Najvišji dovoljeni drobnoprodajni ceni dizla in 95-oktanskega neosvinčenega motornega bencina (NMB-95) izven avtocestnega križa bosta v naslednjem 14-dnevnem obdobju, torej od jutri, 27. septembra, do vključno ponedeljka, 10. oktobra 2022, znašali 1,603 evra za liter dizelskega goriva in 1,353 evra za liter NMB-95.

Dizelsko gorivo bo tako cenejše za 8 centov, NMB-95 pa ostaja na približno isti ravni glede na preteklo 14-dnevno obdobje. Najvišja dovoljena drobnoprodajna cena kurilnega olja bo znašala 1,287 evra na liter, kar je za slabih 8 centov manj, kot v preteklem 14-dnevnem obdobju.

Marže trgovcev so v skladu z vladno uredbo o oblikovanju cen naftnih derivatov izven območja avtocest in hitrih cest omejene in lahko znašajo največ 0,0983 evra za liter dizelskega goriva in 0,0994 evra za liter NMB-95. Vlada pa je s 13. septembrom omejila tudi najvišjo dovoljeno višino marže za kurilno olje na 0,08 evra za liter.

Cene pogonskih goriv na avtocestnem križu se oblikujejo prosto, katere ceste so avtoceste in hitre ceste pa določa Uredba o kategorizaciji državnih cest.

Ceni omenjenih pogonskih goriv se bosta tudi v prihodnje izračunavali na podlagi metodologije, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu (vir: PLATT'S European Marketscan) in gibanju tečaja ameriški dolar - evro. Modelske cene se izračunavajo na podlagi 14-dnevnih povprečij cen mineralnih naftnih derivatov. Za naftne derivate se štejejo 95-oktanski neosvinčeni motorni bencin, dizelsko gorivo brez dodatkov in kurilno olje.

Komentarji (3)

Sebok dominik (ni preverjeno)

Ges tankan v avsteije tak ka ki je seeno

helmut (ni preverjeno)

ta ka ti je vseeno ka za Super 95 plačaš 1,625 € ?

In reply to by Sebok dominik (ni preverjeno)

halelujen (ni preverjeno)

Ti pa si butalec… mater si prizadeti s taksno izjavo… 20centov vec tanko na liter na neksi Diskont tankstelli a?
do 3 nevejs presteti.. verjetno odis okna pucat v avstrijo a?

In reply to by Sebok dominik (ni preverjeno)

Starejše novice