FOTO: Mediaspeed
Kljub okoliščinam, ki jih piše koronavirus, bo Univerza v Mariboru tudi v novem študijskem letu izvajalka programa Erasmus+ in tako gostila okoli 200 tujih študentov.

Univerza v Mariboru ni priljubljena samo med slovenskimi študenti, kar dokazuje Erasmus+, program Evropske unije za sodelovanje na področju izobraževanja, usposabljanja, mladine in športa, ki vsako leto gosti tuje študente iz različnih držav sveta.

Kljub epidemiji koronavirusa bo program namreč potekal tudi v novem študijskem letu.

»Izvajanje programa Erasmus se ni prekinilo, predavanja za tuje študente na izmenjavi bodo potekala na enak način kot za redne študente. Zaznati je le upad števila tujih študentov na mobilnosti, kar pa je bilo tudi pričakovano. Posledično zaradi tega omejitev števila mest zaradi pandemije covid-19 ni bilo potrebno sprejemati,« v pogovoru pove Alenka Ribič, samostojna svetovalka za promocijo Univerze v Mariboru.

Na Univerzi v Mariboru tuje študente redno obveščajo o aktualnem dogajanju in možnostih izvedbe študijskega procesa.

»Ker se bo moral vsaj del študijskega procesa izvajati v predavalnicah in laboratorijih, je prihod tujih študentov ob začetku semestra nujen, da bodo lahko tuji študenti uspešno izvedli vse obveznosti,« pravi Ribičeva.

Tuji študenti bodo večinoma bivali v zasebnih namestitvah

Študij se bo letos za tuje študente začel nekoliko kasneje kot za slovenske. »Za Erasmus študente načrtujemo manjši zamik začetka predavanj, da bodo lahko vsi tuji študenti zaključili s karantenami pred začetkom predavanja,« razlaga Ribičeva.

Tujim študentom glede na navodila in priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje ni potrebno opraviti testiranja na koronavirus, je pa študentom, ki prihajajo iz rizičnih držav, na podlagi vladnega odloka odrejena 10-dnevna karantena.

Letošnje leto bo za tuje študente drugačno tudi zaradi možnosti namestitve, saj Študentski domovi Univerze v Mariboru ne omogočajo izvajanja karantenskih odločb. 

»Zaradi neustreznih pogojev za izvajanje karantenskih odloča, bo letos v Študentskih domovih Univerze v Mariboru nastanjen le majhen delež tujih študentov, tem smo namreč v času karantene uredili namestitev pri zasebnih ponudnikih namestitev v Mariboru. Velika večina študentov bo tako bivala pri zasebnih ponudnikih namestitev, kateri pa letos zaradi občutnega padca števila tujih študentov  razpolagajo z dovolj prostimi kapacitetami za izvajanje karantenskih odločb,« pravijo na Univerzi v Mariboru.

Univerza bo letos gostila veliko manj tujih študentov

Tuji študenti, ki se v prvem semestru udeležujejo mobilnosti na Univerzi v Mariboru, prihajajo iz večine držav Evropske unije, poleg tega pa tudi iz Srbije, Makedonije, Ukrajine, Egipta, Rusije ter Turčije.

Največ jih bo letos prišlo iz Španije, Portugalske, Češke, Turčije in Poljske.

Na Univerzi v Mariboru bodo v prvem semestru gostili okrog 200 tujih študentov, načrtovano število tujih študentov predstavlja okrog polovico števila tujih študentov glede na prejšnja leta.

Tuje študente bodo gostile vse fakultete oziroma članice Univerze v Mariboru z izjemo Medicinske fakultete in Fakultete za zdravstvene vede, kjer tuji študenti praviloma opravljajo klinične vaje in prakso v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor in Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca Maribor, kjer pa so vse aktivnosti za tuje študente do nadaljnjega odpovedane.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
tuncika

Evo, "Neuvrščeni" svet s titekom …………...

Starejše novice