Foto: Bobo (simbolična)
Tjaša Žohar Čretnik, direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje okolje in hrano je predstavila strategijo sledenja novim različicam virusa in koliko so jih do sedaj potrdili pri nas.

Direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje okolje in hrano Tjaša Žohar Čretnik je predstavila nacionalno strategija sledenja znanim in novim različicam koronavirusa, ki so jo pripravili skupaj z institucijami različnih področij.

Tako bodo odkrivali nove seve virusa

Namen spremljanja je hitro zaznavanje novih variant virusa, kar bo dalo uvid v genetske spremembe virusa in pomembno podlago za odločanje o načinu zdravljenja ter izboru cepiva.

Načrt spremljanja zajema pet sklopov:

1. Spremljanje novih variant pri ljudeh, okuženih s koronavirusom s pomočjo sekvenciranja celotnega virusnega genoma, ki bo potekalo kontinuirano z zajemom 5-10 odstotkov PCR pozitivnih vzorcev iz celotne populacije.

2. Prav tako spremljanje novih variant pri ljudeh, a s pomočjo dodatnega testiranja s presejalnimi PCR testi. Tudi za ta namen bodo testirali vsak deseti PCR pozitiven vzorec iz osnovne diagnostike.

3. Sledenje s pomočjo analize odpadnih voda, ki omogoča zajemanje celotne populacije vključno z asimptomatičnimi nosilci, ki niso napoteni na odvzem brisov. Prednost pristopa je, da z njim lahko odkrijejo več morebitnih novih mutacij.

4. Spremljanje variante koronavirusa v bolnišnični odpadni vodi in bolnišničnem okolju in s tem ugotavljanje, ali se v tem okolju pojavljajo nepoznani primeri bolezni.

5. Spremljanje variant koronavirusa v živalskem rezervoarju. Ključna točka za obvladovanje zoonoz je poznavanje mest, ki predstavljajo rezervoarje povzročitelja za okužbe pri človeku.

Z angleškim sevom so se okužili v Sloveniji

V laboratoriju so od 1. januarja do 22. februarja s sekvenciranjem pregledali 1475 vzorcev. Pri 379 vzorcih so pregledovali prisotnost novih različic s sledenjem pomembnih mutacij na manjšem delu genoma, pri 1096 pa smo določili celotne genome.

Angleško različico so do sedaj zaznali pri 6 vzorcih od skupno 1096. En primer so potrdili že januarja pri potniku, ki se je decembra vrnil iz Anglije, pet pa so jih potrdili z nacionalno strategijo sledenja v januarju in februarju.  Dva primera sta iz jugovzhodne regije, en iz savinjske ter dva iz podravske regije. Južnoafriške in brazilske različice niso zaznali. V vzorcih iz diagnostičnih mikrobioloških laboratorijev sicer močno prevladuje različica B 1.258.17, ki v Sloveniji predstavlja 78,5 odstotka vseh sekvenciranih genomov.

"Poleg naših šestih odkritih primerov in enega, ki je bil odkrit že prej, Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo poroča še o dodatnih 28 primerih angleške različice virusa. V Slovenijo tako beležimo 35 potrjenih primerov angleške različice virusa in nobenega primera južnoafriške ali brazilske različice virusa," je potrdila Žohar Čretnikov in dodala, da je večina primerov na območju osrednjeslovenske regije.

Po njenih besedah je še prezgodaj govoriti o tem, kakšen vpliv bodo ti primeri imeli na epidemijo v Sloveniji, a da nosijo potencial, da se situacija poslabša. Od 28 potrjenih primerov je namreč 21 takšnih, ki "nimajo potovalne anamneze". To pomeni, da so se osebe okužile s to različico v Sloveniji. 

S spleta

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Giginija (nepreverjen)

Lažete kradete v pekel spadate!

Cato the Censor

Gorički sev prihaja..vprašanje trenutka

Arabski sev (nepreverjen)
bullshit corona (nepreverjen)

Bla bla bla......

s...j (nepreverjen)

kaj pa balkanska razlicica...

Starejše novice