Slovenija je imela 1. aprila 2.097.195 prebivalcev oziroma 12.894 več kot eno leto prej, kažejo podatki Statističnega urada RS (Surs). V prvem četrtletju se je število slovenskih državljanov zmanjšalo, povečalo pa se je število tujih državljanov.

V prvem četrtletju letošnjega leta se je število prebivalcev Slovenije v primerjavi z zadnjim četrtletjem lani povečalo za 1334, kažejo podatki Sursa. Število državljanov Slovenije se je medtem zmanjšalo za približno 1900 oziroma za 0,1 odstotka. Po drugi strani se je število tujih državljanov povečalo za 3200 oziroma 2,1 odstotka. 1. aprila letos je tako 159.582 tujcev predstavljalo 7,6 odstotka vseh prebivalcev Slovenije.

Prebivalstvo Slovenije je na začetku letošnjega aprila sestavljalo 1.052.649 moških in 1.044.546 žensk. Delež žensk med državljani Slovenije je znašal 51,2 odstotka. Na Sursu pri tem opozarjajo, da ta delež počasi upada že vrsto let. Med tujimi državljani je bil delež žensk 33,4-odstoten. Ta delež se je po večletni rasti od začetka leta 2018 znižal za 1,9 odstotne točke, še izpostavljajo.

Po podatkih Sursa se v prvem četrtletju letošnjega leta v Slovenijo preselilo dva odstotka manj prebivalcev kot v istem obdobju lani. Tako se je priselilo 7622 prebivalcev, medtem ko se jih je odselilo 4941 ali 66 odstotkov več kot v istem obdobju leta 2019. Število odseljenih državljanov Slovenije (1599) je bilo nižje od števila odseljenih tujih državljanov (3342).

V tem obdobju je bilo sicer registriranih 29.227 notranjih selitev, kar je 38 odstotkov več kot v prvem četrtletju leta 2019.

Podatki Sursa kažejo tudi, da se je v Sloveniji v prvih treh mesecih letošnjega leta rodilo 4364, umrlo pa je 5711 prebivalcev. V primerjavi z lanskim letom se je tako rodil 201 prebivalec manj, umrlo pa je tudi 269 manj ljudi. Negativna vrednost naravnega prirasta na tisoč prebivalcev se je v enem letu spremenila z minus 2,8 na minus 2,6, navaja Surs.

V prvem četrtletju je bilo tudi sklenjenih 90 zakonskih zvez manj kot lani. Zakonsko zvezo je sklenilo 619 parov, medtem ko se je v istem obdobju razvezalo 462 parov, kar je 140 manj kot v prvih treh mesecih leta 2019, še kažejo podatki Sursa.

Komentarji (11)

Slovencem čast (ni preverjeno)

Levičarska politika: Tujci na prvem mestu, Slovenci pa lahko crknemo!
Komunistična Sobota Jebi se !

Simonkukac (ni preverjeno)

Kaj cakas drugega ce nam vlado vodi kosovski albanec? Zato pa se cedalje vec albancev seli sem! Pa noce zapreti meje kot je obljubljal!

In reply to by Slovencem čast (ni preverjeno)

Totebuje (ni preverjeno)

Biti SLOVENEC ali slovenski državljan je ogromna razlika, tako da bomo mogli nekaj ukrepati.

Jjjjjjjj (ni preverjeno)

Čefurji raus!!!

goostt (ni preverjeno)

Čefurji raus!!!
Narobe, dobrodošli,
drugače bo Sloveniji zmanjkalo prebivalcev in posledično bo potrebno Slovenijo ukiniti, kot je že marsikatera škofija ukinjena !!

In reply to by Jjjjjjjj (ni preverjeno)

Jjjjjjjj (ni preverjeno)

Te pa praviš čimveč sladoledarov pa Srbov v Slo? Tak nam že vodijo državo.

In reply to by goostt (ni preverjeno)

Bonge (ni preverjeno)

Če mo tak nadaljevali , nede zmanjkalo prebivalcev, ker vi rdejče rejdno uvažate balkanske manjake. Zmanjkalo de Delavcev , ker do se delavni Slovenci odselili v Nemčijo , Avstrijo , Švico......skratka v kapitalistične države.

In reply to by goostt (ni preverjeno)

Trgo (ni preverjeno)

Saj tan nucajo delavce ka cistijo wcje in smeti zato ti samo idi k ten kapitaliston ka mo normalni v miru ziveli nej pa poslusali primitivce

In reply to by Bonge (ni preverjeno)

Bonge (ni preverjeno)

Tij bumbar brez tej kapitalistof bi tij še z lesenof žlicof đo. Se vijde ka se finančno totalno neizobražene ka ne vejš kak je naše gospodarstvo odvisno od nemškoga.

In reply to by Trgo (ni preverjeno)

rudi,k (ni preverjeno)

Zdaj so krivi priseljenci in tujci vej pa po Gorckon je puno praznih kuč pa če vam tej tujci ne pašejo se skrijte v te kuče v gozdu pa lisice majo luknje tan te sami s sebof, pa par rudnikov je še nej zasipanih ali na mesec tan te srečni in sami s sebof nihče vas nede maoto tak ka ne jočte so rešitve.

Rosenkrantz (ni preverjeno)

Izbeglice v prazne Goricke hise..Goricanke pod mus samskim Sobocancem..macke mackonom..psice psom in bakterijo virusu in resen problem

Starejše novice