*Fotografija je simbolična
Mlada slovenka Tea je bila ena izmed prvih, ki je javno spregovorila o svojih izkušnjah pri boju z okužbo koronavirusa, sedaj je zaradi zapletov prisala v bolnišnici in opozarja, da virus ni prizanesljiv niti do mlajše populacije.

Kot piše študentka Tea na svojem blogu, je prve simptome dobila v četrtek, 12. marca, pojavili so se suho grlo, kašelj in glavobol. Takoj je poklicala zdravnico, ki ji je zapovedala samoizolacijo in jo naročila na testiranje za dva dni. Že naslednji dan se je njeno stanje poslabšalo, dobila je vročino, bolele so jo kosti, ponoči pa jo je trosila mrzlica. V soboto je vendarle prišla na vrsto za testiranje na koronavirus, kjer so ji odvzeli bris. 

"V vrsti stojiš na razdalji parih metrov, kličejo enega in po enega. Ko si na vrsti, te pričaka par ljudi, zavitih od stopal pa do zadnjega laska na glavi (seveda popolnoma razumljivo in pravilno). Se spomnite možicev iz Monsters Inc, ki so zadolženi za uničenje človeških predmetov, ki pridejo v njihov svet? No, njim so bili podobi," opisuje svojo izkušnjo testiranja.

Klic, ki je spremenil življenje

Zvečer ob desetih je dobila telefonski klic in pozitiven rezultat je bil potrjen. V Ljubljano so po njo starši prišli z dvema avtoma, doma pa je nato sledila takojšnja reorganizacija življenja, da bi povsem onemogočila možnost prenosa okužbe na svoje bližnje. Od pranja perila, higiene in prehranjevanja, vse je potekalo brez stikov z drugimi in z vnetim razkuževanjem. 

"V vsakem primeru je težko živeti na tak način, a je doma funkcioniranje dosti lažje, kot v študentskem stanovanju v Ljubljani," piše na svojem blogu.
 

Tea s preostalo Slovenijo vneto deli nasvete in navodila, ki jih dobiva od svoje zdravnice, od uporabe ločenega pribora in skodelic, do prezračevanja, nošenja zaščitnih rokavic in maske, higiene in pranja perila na 60 stopinj. Zdravnica ji je odredila 14-dnevno karanteno, ampak ji odsvetovala takojšnje druženje z rizičnimi skupinami po tem obdobju, saj še ne morejo zagotovo potrditi, kdaj se virus dokončno uniči. 

Blagi simptomi so se stopnjevali

Njeno zdravstveno stanje je po potrditvi okužbe nihalo, ampak so bili simptomi večinoma blagi, zato hospitalizacija ni bila potrebna. Vse se je pa spremenilo v ponedeljek, 16. marca, ko se ji je zvečer stanje začelo slabšati. Ob vročini, bolečinah in težkem dihanju se je pojavila tudi slabost in vroče oči, je opisala svoje občutke na blogu.

 

"Do danes tudi nisem točno vedela, kaj so mislili tisti, ki so opisovali občutek, da ti pljuča zaliva voda. Zdaj to na žalost vem."

Pristala v bolnišnici

Njene težave z dihanjem so se tako poslabšale, da je kontaktirala zdravnico in so jo odpeljali v UKC Maribor na infekcijski oddelek. Tam so ji najprej izmerili vitalne znake in vzeli kri ter pojasnili, da si morajo pacienti v nadaljevanju to delati sami, da so zdravniki čim manj izpostavljeni možnosti okužbe. 

"Ko so zdravniki zapustili sobo si enostavno nisem mogla več pomagati in po licih so pritekle prve solze. Dobro vem, da je komu drugemu huje. In tudi jaz bi rada čimprej odstopila posteljo nekomu, ki jo bolj potrebuje," iskreno opisuje svojo zgodbo.

Pomembno sporočilo za vse

Po prvi preživeti noči v bolnišnici se je znova javila na svojem blogu in sporočila, da bolezen pri njej vendarle ne sodi med lažje oblike, jo pa prenaša razmeroma dobro. Razlog tega pa je njena mladost in dejstvo, da nima drugih bolezni, ki so nevarne v kombinaciji s koronavirusom. 

Z mariborske bolnišnice pa Tea pošilja še naslednje opozorilo: "Vsem tistim, ki še vedno skačete okoli po nepotrebnih opravkih, OSTANITE DOMA!"

Komentarji (3)

VRABEC (ni preverjeno)

Medtem ko preostalih 95% okuženih zgolj smrka.

Drugače pa vsaka čast punci. V enem tednu se je pomlajšala z 28 na 23 let. Ob zalivanju pljuč z vodo še najde čas in moč za bloganje.

. (ni preverjeno)

Drži se Tea.

Ne verjamem (ni preverjeno)

Kdo bolan, z vročino in možnostjo pljučnice...bo začel s pisanjem vsakodnevnega bloga!?!?

Starejše novice