Slika je simbolična.
Stopnja tveganja revščine je bila lani 12,1-odstotna in se je v primerjavi z letom prej zvišala za 0,4 odstotne točke.

Z dohodkom, nižjim od praga tveganja revščine, je živelo približno 251.000 prebivalcev Slovenije oziroma 8000 več kot leto prej, je sporočil državni statistični urad.

Prag tveganja revščine je za enočlansko gospodinjstvo znašal 827 evrov na mesec oziroma je bil 56 evrov višji kot leto prej. V absolutnem znesku je bilo to najvišje povečanje tega praga po letu 2005, navajajo na uradu.

Za štiričlansko družino, ki jo sestavljata dva odrasla in dva otroka, mlajša od 14 let, je prag znašal 1737 evrov, za dvočlansko gospodinjstvo brez otrok pa 1241 evrov na mesec.

Stopnja tveganja socialne izključenosti je bila 13,3-odstotna in se je v primerjavi z letom 2021 zvišala za 0,1 odstotne točke. Tveganju socialne izključenosti je bilo izpostavljenih približno 276.000 prebivalcev oziroma 1000 več kot leto prej.

Resno socialno prikrajšanih 29 tisoč ljudi

Delež oseb, ki so bile sočasno izpostavljene vsem trem oblikam socialne izključenosti, torej tveganju revščine, tveganju resne materialne in socialne prikrajšanosti in zelo nizki delovni intenzivnosti, je ostal enak. Teh najranljivejših oseb je bilo 0,3 odstotka.

Stopnja dolgotrajnega tveganja revščine je lani znašala 5,4 odstotka in se je v primerjavi z letom prej znižala za 1,4 odstotne točke. Dalj časa, torej vsaj v treh od zadnjih štirih let, je pod pragom tveganja revščine živelo približno 100.000 prebivalcev oz. 23.000 manj kot leto prej.

Stopnja resne materialne in socialne prikrajšanosti je znašala 1,4 odstotka, kar pomeni približno 29.000 ljudi. To je 0,4 odstotne točke manj kot leto prej. Stopnja zelo nizke delovne intenzivnosti v starosti od 0 do 64 let pa je znašala 3,8 odstotka, kar pomeni približno 57.000 ljudi. To je 0,2 odstotne točke več kot leto prej.

Stopnja tveganja revščine pred socialnimi transferji je brez upoštevanja pokojnin znašala 21,2 odstotka, kar je toliko kot leto prej, vključno s pokojninami pa 40 odstotkov, kar je 0,3 odstotne točke manj kot leto prej.

Komentarji (15)

Hmmmm (ni preverjeno)

Ja ok, ze, ze. Ampak vkljucite tudi v statistiko kelko od teh je mladih lidi, 20-45 let stari, delovno sposobni, ampak so ze leta in leta na zavodi. Vecina je, taksnih ka majo probleme z alkoholon, eni z drogami, tretji so doma na vaseh in nemajo izpita, preci pa je taksnih ka nemajo dokoncano niti osnovno solo in taksnih normalno ka nede nisce zel delat, vmes pa se kaksni hipohondri. In nisce izmed teh ne naredi nic, ka bi spremeno svojo situacijo. Raje zivijo doma in zivotarijo s 400€ na mesec, enkratno socialno 2x na leto + otroskimi, ker to pa je skoraj obvezno ka se taksni redno plodijo.

kakić (ni preverjeno)

Se strinjam! kakšni prag revščine? poznam vse te socijalaša in podobne lenivce, daleč naokrog, Vozijo se z avtoji, tudi brez izpitov, pušijo malboro, majo piknike, oblečeni v najdrakši gvant itd..., delati? a to pa ne 1000 zdravstvenih in ostalih problemov imajo, samo no arbeit! medtem ko ostali ki plačujejo to drhal s svojimi prispevki pač morajo delati. To je te zdaj prag, ja, revščine.

In reply to by Hmmmm (ni preverjeno)

asdasad (ni preverjeno)

mater i zmesane ka ma to v glavi

Uioppp (ni preverjeno)

Vsi revni, vsi enakopravni. Geslo socialisticnih idealistov.

69 (ni preverjeno)

Vsi bogati, vsi grabežljivi in pohlepni! Geslo kapitalističnih "glodalistov".

In reply to by Uioppp (ni preverjeno)

asdasd (ni preverjeno)

Število revnih se je v Sloveniji povečalo, naj kdo je pravi da pri nas ni rasti, vsaj v eni sferi, glede na sistem se državne uprave se povečuje tudi "lumpen" proletariat, če veste kaj je to !

čarni vrag (ni preverjeno)

Nej je važno ka je več revnih, glavno je da nemamo korone.

. (ni preverjeno)

Krona še vedno uhaja iz Trstenjakovi.

In reply to by čarni vrag (ni preverjeno)

. (ni preverjeno)

Če bo kdaj zopet JJ na vladi, bomo imeli zopet korono.

In reply to by čarni vrag (ni preverjeno)

Opazovalka (ni preverjeno)

Normalno, vse se drazi, place v gospodarstvi pa nikan 😳😳

asdasd (ni preverjeno)

Ko pa je tako draga delovna sila !

In reply to by Opazovalka (ni preverjeno)

3a (ni preverjeno)

Najbolj draga za Državo je nedelovna sila!

In reply to by asdasd (ni preverjeno)

Marija!PaFego (ni preverjeno)

Bravo GOLOBB BRAVOOOO 🤯🤯🤯 idiotizem kretenskih komunajz

. (ni preverjeno)

To bolj velja za JJ!

In reply to by Marija!PaFego (ni preverjeno)

Gehäusehälften (ni preverjeno)

To se lejko samo zahvalite vašoj janković- golobnjak vladi štera vas krade in nas vodijo v propad. Edina naloga vlade je da ne dovolijo revščino svojim državljanom,oni pa glij uživlejo v ton ko vam unićujejo eksistenco za življenja, zaj baren znamo kak de jankovićon odpisali dolgove🖕

Starejše novice