Na učinkovitost in varnost zdravljenja z zdravili lahko vplivajo številni dejavniki. Pri zdravilih, ki jih zaužijemo, ne smemo spregledati vpliva hrane.

Zaužita hrana in zdravila potujejo po enaki poti, zato so izpostavljena enakim pogojem in lahko součinkujejo. 

V nekaterih primerih je to koristno, v drugih pa lahko medsebojno delovanje hrane in zdravil otežuje učinkovito in varno zdravljenje z zdravili.

Vpliv hrane na zdravila je najpomembnejši pri tistem zdravilu, ki ga zaužijemo skozi usta

Sestavine hrane sicer lahko vplivajo tudi na druge procese, ki jim je v telesu zdravilo podvrženo (potovanje po krvi, presnova in izločanje), a je vpliv hrane najpomembnejši v prebavilih, v katerih potekata sproščanje iz farmacevtske oblike in prehod zdravilne učinkovine v krvni obtok. 

Zato na splošno velja, da je možnost vpliva hrane na zdravilo najpomembnejši pri tistem zdravilu, ki ga zaužijemo skozi usta

Gre torej za farmacevtske oblike, kot so tablete, kapsule, preoralni praški, sirupi in podobno. 

V primeru zdravljenja z zdravili, ki ne gredo skozi prebavila, torej zdravil, ki jih apliciramo na kožo (recimo mazila, kreme, losjoni, obliži), rektalno (na primer svečke), vaginalno (kot so vaginalete), v oči, nos, kapljice; pa tudi na vsa zdravila, ki jih vdihnemo (npr. različni vdihovalniki za zdravljenje astme ali KOPB) sočasno uživanje hrane praktično nima vpliva.

Slika je simbolična.

Vpliv hrane na zdravilo je v prvi vrsti odvisen od kemičnih lastnosti zdravilne učinkovine. Pomemben pa je tudi vpliv na farmacevtsko obliko, v katero je zdravilo vgrajeno. 

Tako recimo navadne tablete z acetilsalicilno kislino ali katerim drugim nesteroidnim antirevmatikom priporočamo zaužiti s hrano ali takoj po jedi.

Ker se učinkovina iz teh tablet sprosti takoj v želodcu, na ta način zmanjšamo draženje želodčne sluznice. V primeru uporabe tablet z gastrorezistentno oblogo pa priporočamo zaužitje tablet vsaj pol ure pred jedjo. 

Odmerjanje zdravila na tak način bo omogočilo, da bo nespremenjena tableta precej hitro prešla želodec in učinkovino sprostila šele v tankem črevesju. V obeh primerih bomo s pravilnim načinom odmerjanja zmanjšali neugodno lokalno delovanje učinkovine na želodčno sluznico.

Pomembno je, da skrbno upoštevamo navodila proizvajalca za jemanje zdravil

Poleg zdravil z gastrorezistentno oblogo moramo biti na to, kako jemati zdravilo glede na hrano še posebno pozorni pri farmacevtskih oblikah s prirejenim sproščanjem

Zdravila, izdelana po sodobnejših tehnologijah, se prilagajo razmeram v telesu in poskušajo doseči optimalnejše učinke ali pa prikriti slabosti. 

Takšna zdravila so še bolj občutljiva za morebitne spremembe razmer pod vplivom hrane, zato moramo še bolj skrbno upoštevati navodila proizvajalca za jemanje, da dosežemo pričakovane učinke. 

Zelo pomembno je, da tovrstnih farmacevtskih oblik ne drobimo ali razpolavljamo, da ne odpiramo kapsul, ker se tako učinki lahko zmanjšajo ali pa so premočni. Pri nekaterih zdravilih to lahko pomeni hude neželene učinke.

Slika je simbolična.

Pri zdravilih, ki jih zaužijemo upoštevamo eno od naslednjih navodil za odmerjanje glede na hrano:

  • Zdravilo vzemite neodvisno od hrane s kozarcem vode. Pri večini zdravil proizvajalec ne navaja bistvenega vpliva hrane na učinkovanje, zato zdravilo odmerjamo neodvisno od obroka hrane.
  • Zdravilo vzemite na tešče. To pomeni zjutraj, vsaj eno uro pred zajtrkom oziroma prvim dnevnim obrokom hrane.
  • Zdravilo vzemite na prazen želodec. To pomeni kadar koli tekom dneva, vsaj eno uro pred jedjo ali najmanj dve uri po njej.
  • Zdravilo vzemite skupaj s hrano. To pomeni tik pred jedjo, med njo ali po njej.
Slika je simbolična.

Pri posameznih zdravilih so navodila za jemanje še bolj natančno določena in opisujejo tudi določena živila, ne le na splošno obrok hrane, na primer: 

  • Bolnike, ki se zdravijo s specifičnimi zdravili za preprečevanje nastanka krvnih strdkov, gre za kumarinske antikoagulante (na primer varfarin) opozorimo naj bo njihova prehrana sestavljena na način, da omogoča enakomeren vnos vitamina K. Na ta način zagotovimo enakomeren učinek zdravila.
  • Bolnikom, ki se zdravijo s specifičnimi zdravili za parkinsonovo bolezen, na primer tablete z L-dopo svetujemo, da jih jemljejo pred obrokom (pol ure) ali vsaj nekaj časa po njem (najmanj eno uro), obenem pa je tudi pomembno, da se ob tem izogibajo visoko proteinski prehrani. Visoka vsebnost proteinov v hrani namreč zmanjšuje obseg absorpcije zaradi tekmovanja aminokislin z L-dopo. Priporoča se, da bolniki podnevi, torej zjutraj in opoldne, uživajo manj beljakovinske hrane. Z beljakovinami bogatejši obrok naj použijejo zvečer, kajti ponoči ne potrebujejo toliko razpoložljive L-dope kot čez dan, ko so aktivni.
  • Bolnikom, ki se zdravijo z nekaterimi specifičnimi zdravili, ki jih uvrščamo v skupino MAO inhibitorji (posebno selektivnimi za MAO-A ali neselektivnimi MAO inhibitorji) odsvetujemo uživanje živil, bogatih s tiraminom (npr. staran sir), saj lahko ob sočasnem zdravljenju nastane hipertenzivna kriza.
  • Pri uporabi nekaterih protimikrobnih zdravil (npr. kinoloni) se izogibamo sočasnemu uživanju mleka in mlečnih izdelkov. Uživanje mleka na delovanje večine ostalih nima vpliva, še več, pri določenih (npr. nitrofurantoin) priporočamo zaužitje z mlekom v primeru, če ga ne moremo zaužiti s hrano.

Sočasno prisotna hrana v želodcu upočasni absorpcijo zdravilnih učinkovin. To dejstvo lahko izkoristimo in paracetamol vzamemo na prazen želodec. S tem si zagotovimo hitrejši nastop učinka, ki si ga pri lajšanju bolečine in nižanju telesne temperature želimo. 

V nasprotju z navedenim pa lahko nesteroidni antirevmatiki, kot so npr. ibuprofen, naproksen, diklofenak, ketoprofen, povzročijo draženje želodca, sploh ob pogostejši uporabi, zato se svetuje uživanje po obroku.

Z natančnimi podatki o jemanju zdravil pacienta seznanijo lekarniški farmacevti, najdete pa jih tudi v navodilih za uporabo, ki so priložena vsakemu zdravilu in jih je priporočeno pred vsako uporabo natančno prebrati. 

Podatke o tem najdemo v poglavju kako jemati zdravilo, kjer so podani podatki, ki so potrebni za pravilno uporabo zdravila. Proizvajalci namreč že pri razvoju proučujejo morebitne vplive hrane na »obnašanje« zdravila v telesu.

Starejše novice