Vlada je v parlamentarno proceduro že poslala predlog sprememb zakona o pravilih cestnega prometa, poslanci pa bodo o njem odločali v začetku leta.

Predlog zakona, ki ga je pripravilo ministrstvo za infrastrukturo, prinaša kar nekaj sprememb, med drugi tudi za uporabnike električnih skirojev. 
 

Električni skiroji so v zadnjih nekaj letih postali priljubljeno prevozno sredstvo, zakonodaja glede njihove uporabe pa pri nas še vedno ni povsem jasno določena. Korak k dokončni ureditvi predstavlja predlog zakona, ki predvideva tudi to, da bodo električne skiroje po kolesarskem pasu, kolesarski stezi ali kolesarski poti lahko vozili le starejši od 14 let.
 

Kjer teh prometnih površin ni ali niso prevozne, ob dovoljena vožnja ob desnem robu smernega vozišča ceste v naselju, kjer je najvišja dovoljena hitrost vožnje omejena do 50 kilometrov na uro. 

Enako kot invalidske vozičke in vozila na motorni pogon, tudi skiroje štejemo med lahka motorna vozila. Zanje velja, da konstrukcijsko določena hitrost ne presega 25 kilometrov na uro in niso širši od 80 centimetrov. Sem uvrščamo tudi rolke na električni pogon, segwaye in druga prevozna sredstva na električni pogon. Ponoči bodo morala biti vozila spredaj, zadaj in ob straneh označena s svetlobnimi telesi. 

Bo uporaba zaščitne čelade obvezna?

Obvezna uporaba zaščitne kolesarske čelade pri vožnji električnih skirojev je v državah zelo različno urejena in ni enotna. Če je obvezna uporaba kolesarske čelade predpisana za vožnjo kolesa, je v večini primerov enako določeno tudi za vožnjo električnih skirojev. Čeprav so organizacije s področja prometne varnosti predlagale drugače, bo po zakonu čelada obvezna le za mladoletne voznike in potnike na lahkem motornem vozilu. 
 

Vir: GiroMobility.

Komentarji (8)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
. (nepreverjen)

koliko kilometrof je pa dovoljeno na pločniki pelati in kjer se treba pelati v novem centru na cesti ali med klopmi in gostilnami?

vcfbgnhmjiku (nepreverjen)

gda san ge bil mali smo vsi meli motore kak so apn pa avtomatik ka so šli 50 na uro. pa kolesa pa nikdar nejsmo meli nikšne čelade pa si nišče nikdar nej nika napravo. ne ven ka zdaj komplicerajo telko z temi čeladami

Neko (nepreverjen)

Ti živijš v kmice!

In reply to by vcfbgnhmjiku (nepreverjen)

. (nepreverjen)

Mopede, nej motore.

In reply to by vcfbgnhmjiku (nepreverjen)

gehege (nepreverjen)

Kda smo mij male bilij si spadno bil cjele krvave po kaulinaj pa si doma gor daubo eno rundo pa na drujge den vse vrejdi bilau. Gnes den pa dejte sumič pikne pa idejo na urgenco.

In reply to by vcfbgnhmjiku (nepreverjen)

Kardobinog (nepreverjen)

Kak si nisce nika nej napravo,ka motas. Seveda so bile tudi zaradi toga žrtve,pa to z avtomatiko pa apn 6. Ena je bila pred slaščičarno wintwr. Pa ne motaj,ka nej bilo.

In reply to by vcfbgnhmjiku (nepreverjen)

realnoo (nepreverjen)

NASLOV IN VSEBINA CLANKA SI NASPROTUJETA. POPOLNOMA NIC PAMETNEGA NISTE NAPISALI!? KLIK CLANEK...
ZAKAJ JE POD OPECOVO ONEMOGOCENO PISANJE!? DELATE REKLAMO???

Oče Marko in m… (nepreverjen)

Tale Opečka pa redno obvlada scene: trenutno iz kmetijskoga resorja na zdravstveni. Cejla limonada. Nikak pa nikak se ne pozdravi ta vlada. Ka ne bi mi najšli kakšno cepivo?

Starejše novice