Slika je simbolična.
Štajersko društvo Humanitarček bo tudi letos polepšal božične praznike starostnikom v stiski. Skušali jim bodo pričarati nepozabno božično večerjo, četudi iz škatle, in pri tem izpolniti še kakšno željo.

V društvu Humanitarček bodo tudi letos božično večerjo za svoje uporabnike izvedli nekoliko drugače. V njihov projekt Vida je trenutno namreč vključenih 1459 uporabnikov, četudi v društvu poudarjajo, da živi na pragu revščine okoli 90 tisoč starostnikov.

Zaradi že dolgo trajajoče epidemije so se v Humanitarčku že prejšnje leto odločili, da bodo božično večerjo, predvsem zaradi varnosti uporabnikov, izpeljali nekoliko drugače.

»Lanska epidemija in 'lockdown' sta nas naučila, da moramo včasih razmišljati izven okvirjev, včasih pa 'v škatli',« pravijo v društvu Humanitarček.

Preprosta škatla, a polna dobrot

V društvu so se zato odločili, da bodo tudi letos izvedli akcijo 'škatlirane božične večerje', pri čemer pa potrebujejo pomoč ljudi. A kako bo akcija sploh potekala?

Zainteresirani, ki bi želeli starostnikom pričarati nepozabno božično večerjo in praznike, se preko spletnega obrazca prijavijo med prijavljence. »Brez skrbi, ne boste kuhali, morda boste lahko pekli. Nikakor pa ne bo zelo zahtevno,« razlagajo v Humanitarčku.

Kmalu bodo prijavljeni posamezniki na elektronski naslov prejeli specifiko starostnika. »Nekateri imajo sladkorno bolezen, eni so alergični na sezam, tretji ne marajo lešnikov,« dodajajo v društvu.

Nato bodo prijavljeni pripravili škatlo, ki jo bodo lepo okrasili, vanjo pa bodo zložili stvari, ki bodo služile za božično večerjo. 

»To pomeni, da bodo v škatli vse drugo kot osnovne stvari. Osnovni paket namreč prejmejo po redni poti. V škatli bodo tako stvari za 'pocrkljat', na primer suha mesnina, morda majoneza, ki si jo je dejansko zaželel eden od starostnikov, ali pa bodo to lepi prtički ali dišeča svečka,« razlagajo v Humanitarčku.

»To ni in ne bo škatla preživetja, ampak škatla za dušo«

Ko bo škatla pripravljena, jo bodo, po besedah Humanitarčka, prevzeli palčki pomagalčki. Z drugimi besedami, DPD Slovenija, ki bodo škatlo prevzeli na naslovu prijavljencev, in jo nato odnesli na naslov starostnika, ki mu je namenjena. 

»Namen je torej preprost. To ni in ne bo škatla preživetja, ampak bo škatla za dušo. Stvari, ki so jim nedosegljive, ki si jih želijo. In čeprav se trudimo upoštevati njihove želje in specifike, nam pri takšnem številu in dejstvu, da smo prostovoljci, v resnici ne uspe vedno,« zaključujejo v Humanutarčku.

Komentarji (10)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Muraa pfuj (nepreverjen)

Sramota da se lahko kaj v sloveniji sploh dogaja se celi pa starejsim ljudjem ki san podkovali pot,katero jo z sramoto z jansem na celu tolcejo ić vić in nasi super politicarji z barabo od barab na celu janso

Muraa pfuj (nepreverjen)

Ki so nam”

In reply to by Muraa pfuj (nepreverjen)

BEDAKKKKKKK (nepreverjen)

POTISNI SI POLITIKO IN JANŠO NEKAM - BOLNIK.

In reply to by Muraa pfuj (nepreverjen)

Pooiu (nepreverjen)

Vsak ilegalni prislek je boljse preskrbljen iz proracuna kot starostniki, ki so placevali celo zivljenje tej drzavi. Sramota.

p3p (nepreverjen)

Vsi ki so si prilastili premoženje od starostnikov in svojih staršev in jih zdaj pošiljajo, da prosijo za pomoč otroci se pa preseravajo z dragimi avtomobili in nepremičninami, ki so jih prepisali na svojce zdaj pa humanitarna pomoč, tu se naj pokaže socialni zavod in razišče to svinjarijo.

Alphonso (nepreverjen)

ten na zavodi se ne da enga papera sprinati nej ka do raziskuvali tej specialci kaj

In reply to by p3p (nepreverjen)

AL (nepreverjen)

Marsikateri od teh starostnikov ima svojce, ki pa so nanj pozabili! Meni se zdi ta akcija nekaj lepega, če lahko z majhno pozornostjo koga osrečim.

reparrr (nepreverjen)

Tu se zdaj kaže cela žalost naše države... pa naj so eni ali drugi na oblasti.... za orožje, provizije in milijarde za povezane se najde takoj, za stare lidij pa za zdravljenje dece se pa okoli žica prebivalce, ka naj pomagamo. Niti en politik bi se v toj državi nej smeo hvaliti s kakšnin drugin dosežkon, dokeč se tej stvari nebi uredile. Gda do se van stranke na naslednjih volitvah hvalile s nekin ka so kao oni napravili, se spomnite na takšne članke in na članke ge se žica keš za zdravljenje male dece.

necepec (nepreverjen)

Mene je tudi sram in zelo mi je žal, da živim v državi, kjer si en starostnik želi majonezo!!!!
Katastrofa!!

In reply to by reparrr (nepreverjen)

mezga (nepreverjen)

otroci so predebeli, starejši so lačni....že pa začnete s takimi prispevki, samo ka se vzbuja nezaupanje.
Minimalna penzija je 600 eur, socialno službo imamo, Rdeči križ in karitas tudi, zdaj še zakon za dolgotrajno oskrbo in vsak, keri hoče komu kaj dati, lahko to brez oglasne deske tudi opravi.
Tej podobna humanitarna društva iščejo svojih pet minut pod soncem?

Starejše novice