Slika je simbolična.
Na označenih parkirnih mestih bodo lahko avtobusi in tovorna vozila nad 3500 kilogramov parkirani največ 25 ur.

Družba za avtoceste v Republiki Sloveniji bo avtocestna počivališča v prihodnjih nekaj tednih opremila z znaki, ki zapovedujejo parkiranje težkih vozil na največ 25 ur.

Avtobusi in tovorna vozila nad 3500 kilogramov bodo lahko na označenih parkirnih mestih parkirani največ 25 ur. Po preteku tega roka jih morajo vozniki odpeljati s počivališča.

Voznikom avtobusov in tovornjakov želijo omogočiti počitek, ki ga potrebujejo za varno in zdravo opravljanje poklica. Število parkirnih mest na avtocestnih počivališčih je omejeno, zato jih ne zasedajmo po nepotrebnem.

Nov zakon o pravilih cestnega prometa ureja tudi parkiranje vozil na počivališčih avtocest in hitrih cest.

Predpisane globe

Avtobusi in tovorna vozila z največjo dovoljeno maso nad 3500 kilogramov so lahko na označenih parkirnih mestih parkirani največ 25 ur.

Če je promet tovornih vozil z odredbo o omejitvi ali prepovedi prometa omejen ali prepovedan za več kot 25 ur, je dovoljeno parkiranje za čas omejitve ali prepovedi prometa tovornih vozil.

Za prekršek je predpisana globa za voznika v znesku 300 evrov, za pravno osebo v znesku 1000 evrov in za odgovorno o osebo v znesku 300 evrov.

Voznik na notranji strani vetrobranskega stekla vidno označi čas in datum začetka parkiranja. Za prekršek je predpisana globa za voznika v znesku 150 evrov. Nadzor določb, ki urejajo parkiranje, izvajajo cestninski nadzorniki.

Cestninski nadzorniki v teh dneh voznikom težkih vozil delijo informativni letak. Z njim sedaj le opozarjajo na časovno omejitev parkiranja na avtocestnih počivališčih, po novem letu pa bodo kršiteljem izrekali globe.

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
A (nepreverjen)

Tou je bedarija tovornjak se pripela na počivališče na primer v soboto ob 15h pa nemre počakati do nedele do 21 zatou ka je v nedelo med 8 pa 21 prepovedano voziti.

Gost5 (nepreverjen)

Spet se vidi nesmisel birokracije in njihova nesposobnost. Zgleda da želijo samo kasirati ker ta omejitev nima nobene veze z realnostjo. Je predhodnik že vse povedal. Za vikend povprečen tovornjak vedno stoji več kot 24 ur. Premakniti ga ne sme ker potem krči počitev. Torej mu ne preostane drugo kot da krši zakon. Moralo bi biti 48 ur.

No, (nepreverjen)

Gost5 , komentiraš nekaj o čemer pojma nimaš , 45 urne pavze skoraj več nikjer po Evropi voznik ne sme preživeti na parkingu v kabini vozila , ampak mora imeti zagotovljen dostojen počitek v sobi , v kabini lahko preživi le malo 24 urno pavzo , prav tako mora vsak , ki se ukvarja s prevozništvom po zakonu imeti svoj ustrezno opremljen parking , seveda pa v tem pašaluku lahko vsak dela kar hoče , tak da popolnoma pravilno , vse to sankcionirati in vzpostaviti red.

A (nepreverjen)

Ges san zgoraj napijso ka je problem, samo ka tej na DARSi itak nemajo pojma ka delajo.

In reply to by No, (nepreverjen)

Gost5 (nepreverjen)

Kje bo pa parkiral, pred hotelom, pred gostilno, ... Če ustavi v soboto ob 15h, naprej pa lahko gre ali v nedeljo zvečer ali pa v ponedeljek zjutraj. Imaš takega šefa da ti plača hotel, pa taksi do hotela? Super da ga imaš, si eden redkih. Realnost je druga. Malo poglej čez vikend po parkiriščih, sami prazni kamijoni, šoferi pa v hotelih. Ne, v skoraj vsakem kamijonu je šofer ali pa zunaj in si kuha ter preganja dolgi čas. To je realnost.

In reply to by No, (nepreverjen)

No, (nepreverjen)

Tebi je verjetno zaman razlagati , da bi si prečital Zakon o delovnem času , odmorih in počitkih mobilnih delavcev z vsemi evropskimi uredbami in njihovimi zadnjimi spremembami , ti pač nekaj teraš po svoje , pač Balkan , nakladaš o nečem , pa nimaš pojma.Pa evo , v DE se recimo ustrezna služba v petek samo pelje po parkingu in avtomatski slika kamione , potem pridejo v nedeljo in tisti poslikani kamioni , ki so še tam s šoferji v kamionih samo dobivajo globe , tak je to v urejenih državah , pri nas pa bosanski in srbski šoferji pustijo za vikend na benc.črpalkah kamione in z osebnimi avti odidejo domov , tak je to dečko.Je pa tudi dolžnost firme , da organizira prevoz tako, da ima voznik možnost počitka , se pravi dnevnih počitkov in vikend počitkov.

Starejše novice