*Fotografija je simbolična
Blago do skupne vrednosti 22 evrov bo do konca leta še oproščeno plačila uvoznega davka na dodano vrednost, s 1. januarjem 2021 pa bo potrebno ob nakupu plačati še 22-odstotni davek.

Vse več ljudi že skoraj na dnevni ravni svoje nakupe opravlja preko spleta. To dokazujejo tudi podatki Statističnega urada Republike Slovenije, ki kažejo, da je v zadnjih 12 mesecih preko spleta nakupovalo kar 56 odstotkov oseb starih med 16 in 74.

Četudi smo Slovenci največ nakupov opravili pri spletnih prodajalcih iz Slovenije, pa za njimi kaj kmalu sledijo prodajalci iz drugih držav članic Evropske unije in prodajalci izven te. 

Pošiljke, ki prispejo v Slovenijo, zahtevajo izvedbo določenih formalnosti, med drugim carinske postopke, ki se izvajajo za vse vrste pošiljk, razen za razglednice in pisma, ki vsebujejo osebna sporočila, ter pošiljke za slepe.

Za ostale pošiljke, ki prispejo v Slovenijo, pa veljajo določena pravila:

• poštne pošiljke iz Evropske unije: zanje ne veljajo posebne carinske formalnosti, razen, če gre za blago, ki v Evropski uniji še ni bilo sproščeno v prost promet ali pa je pošiljka poslana iz ozemelj, ki so izvzeta iz carinskega ali davčnega območja Evropske unije
• poštne pošiljke iz tretjih držav: praviloma morajo biti zanje opravljene carinske formalnosti, na način njihove izvedbe in obračunavanje pa vpliva tudi to, kdo je izvajalec poštne storitve

Če ste tudi vi med posamezniki, ki se kdaj poslužite nakupovanja preko spletne strani eBay, ste najbrž seznanjeni z naslednjimi podatki.

Pošiljke z blagom v vrednosti do vključno 22 evrov brez poštnine so ob uvozu v Slovenijo oproščene plačila vseh dajatev, za pošiljke, vredne od 22 do vključno 150 evrov, se obračuna samo davek na dodano vrednost, za pošiljke, katerih skupna vrednost blaga presega 150 evrov, pa se poleg davka na dodano vrednost plača tudi carina. Posebno pravilo velja pri uvozu alkoholnih in tobačnih izdelkov, parfumov in toaletnih vod, pri katerih navedene oprostitve ne veljajo.

Blago v pošiljki do skupne vrednosti 22 evrov je torej oproščeno plačila uvoznega davka na dodano vrednost, kar pomeni, da davek ni plačan niti v državi izvoza niti v državi uvoza. Kar pa se bo spremenilo s prvim januarjem naslednjega leta, ko začne veljati nova direktiva o davku na dodano vrednost, ki v poštnem prometu ukinja oprostitev plačila uvoznih dajatev do vrednosti blaga v višini 22 evrov.

22-odstotni davek na pakete iz tujine

Kljub temu da na Pošti Slovenije poudarjajo, da bodo nekateri prodajalci zaradi tega ob nakupu že obračunavali davek na dodano vrednost, pa bo prejemniku v nasprotnem primeru uvozni davek zaračunal carinski deklarat, pa naj bo to poštni operater, kurirski servis ali carinski zastopnik. Kar pomeni, da se bo zaradi dodatnih postopkov tudi podaljšal in podražil uvozni postopek. 

Ta direktiva velja za pošiljke, ki se v Slovenijo največkrat uvažajo iz tretjih držav, katerih cena ne presega vrednosti 150 evrov. Če pošiljka to vrednost presega, pa se ta obračuna s standardno carinsko deklaracijo.

»Davek na dodano vrednost pri uvozu se obračuna od davčne osnove, ki jo sestavlja carinska vrednost blaga ter znesek carine in drugih dajatev, ki se plačujejo ob uvozu. Davek na dodano vrednost se glede na vrsto blaga obračuna po splošni stopnji 22 odstotkov oziroma znižani stopnji 9,5 odstotka (na primer živila) ali 5 odstotka (na primer knjige),« poudarjajo na Finančni upravi Republike Slovenije. 

Z letom 2021 zatorej ne bo več oprostitve obračuna davka na dodano vrednost na uvožene pošiljke zanemarljivih vrednosti, pa naj gre za evrski ovitek za telefon ali pet evrov drage uhane. Spodnje meje za oprostitev plačila uvoznega davka tako ne bo več, bodo pa se še zaenkrat pošiljke nizkih vrednosti izognile plačilu carine.

In še za lažjo predstavo. Če boste preko strani eBay iz Kitajske naročili 10 evrov vreden izdelek, boste po novem zanj plačali dodatnega 2,20 evra.

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Rdeča Zvezda (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Pravilno,še večji davek treba nabit takim,ki naročajo prek spleta in stvari potem preprodajajo naprej.

khmm (nepreverjen)

trgovine pa nemajo niksne marze? :)

In reply to by Rdeča Zvezda (nepreverjen)

aaaaaaaaaaaaaaaaa1 (nepreverjen)

Rdeča Zvezda, ka pa motaš sakši si lejko prejk spleta naroči blago, tou j epa samo požrejsnost države.

In reply to by Rdeča Zvezda (nepreverjen)

dvojka (nepreverjen)

Saj, če naročaš karkoli iz EU-ja, pri trgovinah že plačaš davek (za dotično EU-članico), v nekaterih primerih pa 22 % DDV, ker si v Sloveniji.

Recimo pri nemškem Amazonu plačaš slovenski DDV.

čarni vrag (nepreverjen)

Saj slovenska države ne ve kaj drugega kot z davki ropati svoje drugorazredne državljane. Prvorazrednim kot so recimo Jankovići pa odpušča milijonske davčne dolgove.

Didi 68 (nepreverjen)

Seveda treba kasirati, kak pa do upravičili razne carinike in ostale potrošnike javnih penez

Starejše novice