So tudi vam molji naredili luknjo v najljubši jopici? Preverili smo, kako se v prihodnje izognete preglavicam z nadležnimi insekti.

Molji nase največkrat opozorijo šele, ko je prepozno, ko je škoda že storjena. Zato je pomembno pravočasno ukrepanje, še preden se nadležni insekti sploh pojavijo.

Poleg kuhinjskih moljev poznamo tudi tekstilne molje, obe vrsti pa se radi zadržujeta v bližini človeka, insektom namreč ugajajo temperature, ki presegajo 18 stopinj Celzija.

Tekstilni molji, kot že razkriva njihovo ime, imajo predvsem radi tekstilne in ostale organske materiale, z izjedanjem lukenj pa lahko v vaši garderobi naredijo ogromno materialno škodo

Pri boju z insekti pomembna preventiva 

Najpogosteje sicer opazimo odrasle osebke moljev, ki pa niso krivi za naše težave, škodo namreč povzročajo njihove ličinke. 

Zato je ključnega pomena, da se nad nadloge spravimo, še preden se izležejo ličinke. Škodljivcem je tako potrebno onemogočiti dostop do doma, stanovanje oziroma hišo je pametno tudi redno sesati in stepati preproge.

Pozor!

Po sesanju ne pozabite očistiti vrečke sesalnika in je nemudoma odnesti v smeti, da ličinke odnesete iz svojega doma.

Izbrskali smo še nekaj koristni nasveti, kako odgnati nezaželene goste

 

Nad molje z jesensko dobroto

Nepogrešljiva jesenska dobrota je odlična naravna metoda, ki pomaga v boju nad molji. 

Divji kostanj oziroma njegova semena vsebujejo kemikalijo triterpenoidni saponin, ki s svojim vonjem odganja nadležne škodljivce.

Sveže plode položite v omaro in molji vam ne bodo več povzročali sivih las.

Kis

Ste na oblačilih opazili molje ali njihove ličinke? Brž po kis! Z mešanico alkoholnega kisa in vode operite oblačila, saj kislina ubije neznosne parazite. 

Oblačila v zamrzovalnik!

Ste vedeli, da moljem zelo visoke ali zelo nizke temperature ne ugajajo? Pri ekstremnih temperaturah namreč poginejo. 

Zato oblačila, na katerih ste opazili ličinke, perite pri najvišji temperaturi pralnega ali sušilnega stroja (pri tem bodite pozorni na navodila na etiketi oblačil).

Oblačila pa lahko pospravite tudi v vrečko z zadrgo in jih shranite v zamrzovalnik za 24 ur.

Rožmarin, timijan, sivka in lovorjev list 

Omamen vonj zelišč je človeku večinoma prijeten, pri moljih pa ni tako ... Nadloge vonja določenih zelišč preprosto ne prenesejo, med te sodijo rožmarin, timijan, sivka in lovorjev list. 

Omenjena zelišča dajte v majhno platneno vrečko ali v najlon in jih obesite v omaro.

Kupite pa lahko tudi eterična olja in jih daste v razpršilno steklenico ter poškropite omare. 

Starejše novice