Fotografija je simbolična
Podnebje v Sloveniji je očitno ugodno za smrdljivko, tujerodno vrsto, ki škoduje predvsem sadju in zelenjavi.

Smrdljivci so poleg komarjev poletna nadloga, ki v zadnjih letih mnoge vse bolj moti. 

Žuželke, ki jim običajno rečemo kar smrdljivci, so v resnici ščitaste stenice, obstaja pa kar 40.000 različnih vrst, lahko so tuje ali domorodne.

Letos lahko v Sloveniji opazimo vse več tujerodnih ščitastih marmoriranih smrdljivk, posebno vrsto vrtne stenice, je Agencija za okolje opozorila na družbenem omrežju Facebook.

Prvič opažene leta 2017

Pri nas so to vrsto prvič opazili leta 2017 na Goriškem. K nam je prišla z drugih delov Evrope, predvsem iz Italije. Izvira iz Azije, od koder se je razširila na druge dele sveta.

Populacija te vrste se je pri nas v kratkem času močno povečala, saj ji očitno ustreza naše podnebje.

Pri nas se običajno ta vrsta razmnožuje dvakrat letno. Še posebno množičen je pojav te škodljivke po vlažnih in toplih pomladih.

Veliko škodo povzročajo na vrtu

Največjo škodo marmorirane smrdljivke povzročajo na vrtninah. 

»V slast jim gredo sadni plodovi, teh letos sicer nimajo v izobilju, zato so toliko bolj ognjevite pri objedanju paradižnika, paprike in kumar, lotijo pa se tudi  grozdja in nekaterih poljščin, na primer stročnic in koruze, prehranjujejo se celo na nekaterih okrasnih in prosto rastočih drevesnih vrsta kot so veliki jesen, pavlonija, jerebika in še nekatere druge,« so še zapisali pri Agenciji za okolje.

Naravnih sovražnikov zaenkrat ni

Največ škode zaradi te vrste utrpi kmetijska pridelava. Zaskrbljujoče je predvsem, da naravnih sovražnikov zaenkrat nima, zato je pri objedanju rastlin poleti nič ne omejuje.

Ne marajo nizkih temperatur, preživijo jih samo tiste smrdljivke, ki se pred mrazom dobro zavarujejo. Prostor, kjer bodo prezimile, si pogosto iščejo v bližini človeških bivališč, recimo na fasadah hiš. 

Ker so zime vse toplejše, jih preživi vse več smrdljivk.

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Naše ime (nepreverjen)

Drži, invazija smrdljivcev že leto pa pol povzroča vse splošno škodo. Njihova največja zbirališča so v
pred parlamentom, ulice in trgi slov. glavnega mesta. Pozivajo k nestrpnosti, povzročajo vandalizem,
uprizarjajo krvave ulične obračune z drugače mislečimi, novinarji, predstavniki vlade................................. .

Ttrrt (nepreverjen)

V obliki fajonistov

In reply to by Naše ime (nepreverjen)

He,he,he, (nepreverjen)

Nema veze , prišli so do konca , nikoli več , samo še Belorusija de ostala zadnja komunistična država v Evropi , ki pa se itak razpada.

Starejše novice