*Fotografija je simbolična
Nacionalni inštitut za javno zdravje opozarja na velik porast mišje mrzlice, kar se odraža tudi v večjem številu hospitalizacij in obravnav bolnikov. Z največ okužbami se soočajo v goriški regiji.

Mišja mrzlica je akutna nalezljiva bolezen, ki se prenese z glodavca na človeka prenese z vdihavanjem virusov, ki so v izločkih glodavcev. Bolezen se ne prenaša s človeka na človeka.

Bolezenski znaki se običajno pojavijo dva do štiri tedne po okužbi, lahko pa vse od nekaj dni do dveh mesecev. 

Kakšni so bolezenski znaki okužbe? 

Bolezen se začne nenadoma z visoko vročino, mrzlico, močnim glavobolom in bolečinam v ledvenem predelu in trebuhu. Pojavijo se motnje vida, bolečine pri gibanju očesnih zrkel, očesne veznice so močno pordele, bolnik je v obraz rdeč, kot bi bil opečen po sončenju. 

Kasneje pride do nenadnega padca krvnega pritiska, pojavijo se motnje zavesti, krči, krvavitve v koži in sluznicah in akutna odpoved ledvic. 

Okrevanje lahko traja več tednov ali mesecev, pojasnjujejo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.

Posebej izpostavljeni so kmetovalci in gozdni delavci

Kleti, drvarnice, na pol zapuščene hiše predstavljajo vir okužbe za ljudi, saj so naravna okolja, kjer bivajo glodavci in jih onesnažijo z urinom, blatom ali slino.

Največkrat so vir okužbe delci v zraku, ki nastanejo ob pometanju, čiščenju ali delu v dalj časa zaprtih prostorih, ob rušenju starih objektov, delu na polju in ob aktivnostih v gozdu. Posebej izpostavljeni so kmetovalci in gozdni delavci.

Potrjenih 275 primerov mišje mrzlice, izstopa goriška regija

Do 17. junija je Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo Medicinske fakultete v Ljubljani epidemiološki službi prijavil 275 laboratorijsko potrjenih primerov mišje mrzlice. Obolelo je 89 žensk in 186 moških

104 primere mišje mrzlice so potrdili v goriški regiji, 39 v primorsko-notranjski, po 34 primerov so zabeležili v jugovzhodni Sloveniji in osrednjeslovenski regiji. 

33 primerov so potrdili v gorenjski regiji, 12 v podravski regiji in devet v koroški regiji. Po štiri primere so zaznali v pomurski in savinjski regiji ter dva primera v obalno-kraški. 

Večina bolnikov je bila hospitalizirana, umrl ni nihče. 

Kakšno je stanje po občinah? 

V pomurski regiji so mišjo mrzlico zabeležili v dveh občinah, in sicer so po dva primera zabeležili v občini Murska Sobota in Puconci. 

Poginulega glodalca lahko zakopljemo, sežgemo ali odložimo med komunalne odpadke

»Mrtve miši, ki so kronično okužene z virusom mišje mrzlice, predstavljajo tveganje za zdravje ljudi, če pri stiku in odstranjevanju mrtvih glodavcev miši ne upoštevamo navodil za varno odstranjevanje,« pojasnjujejo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.

Svetujejo, da posamezno poginulo miš ali drugega poginulega glodavca zakopljemo, sežgemo ali odložimo med preostanek komunalnih odpadkov. 

Če imamo večje količine poginulih miši, svetujejo, da jih zapakiramo v biološko razgradljivo neprepustno embalažo in se obrnemo na Veterinarsko higiensko službo Nacionalnega veterinarskega inštituta.

Komentarji (8)

Karantenec (ni preverjeno)

Nov lockdown? Pa pandemija? Glede na resno nevarnost bi to bilo ustrezno,

Oghlp (ni preverjeno)

V zapor vas zaprejte pa te mele lokdown vred z vsemi politiki pa podkuplenimi medijami ker drugo si ne zaslužite.

In reply to by Karantenec (ni preverjeno)

Karantenec (ni preverjeno)

Tou sem napisal cinicno !! Je pa ustrezno! Ce so lahko zaradi bolezni od katere so umirali vecinoma ljudje s slabsim zdravjem za katere bi tudi kaj drugega bilo usodno! Zaprli cel svet, zdaj pa prosjacijo ljudi ter ponujajo cepiva kot kaki kramarji !

In reply to by Oghlp (ni preverjeno)

Utrujen (ni preverjeno)

Ali maske pomagajo? Obvezno razkuževanje! Kaj pravi NIJZ? Kje je vladin govorec?
Pa ne me hebat... pa v tem premoru od covida boste resno to gonili?

Ytytytyt (ni preverjeno)

Pa NATEG IN PREVARA pohabljeni kriminalci same laži so vas gnoji smrdeči retardejrane!!!

summo (ni preverjeno)

No fala bougi, pa mate neka nouvoga ka te nafudavali do onemoglosti pa zganjali histerijo. Pa ka ste mediji resno tak pokvarjeni? Korono ste spotencejrali, zdaj pa še tou? Marš!

mxlj (ni preverjeno)

Kak pa kaj Mura po zmagi nad Borcem? Muca papala jezik..nika ne objavite'?

🤮🤮🤮 (ni preverjeno)

Alarm…. vsi maske gor pa v zaklonisce‼️

Starejše novice