Slika je simbolična.
Prva višja plača bo junijska, izplačana pa bo julija.

Prvega junija bodo začele veljati spremembe zakona o sistemu plač v javnem sektorju, ki usklajujejo plače zaposlenih v javnem sektorju z rastjo cen življenjskih potrebščin.

Spomnimo, januarja je bil med vlado in reprezentativnimi sindikati javnega sektorja podpisan dogovor o uskladitvi vrednosti plačnih razredov plačne lestvice in o datumu izplačila regresa za letni dopust v letu 2024.

Pričakovana uskladitev 

Ta določa, da višina uskladitve vrednosti plačnih razredov plačne lestvice znaša 80 odstotkov rasti cen življenjskih potrebščin v obdobju od decembra 2022 do decembra 2023, uskladitev vrednosti plačnih razredov pa se izvede s prvim junijem. 

Rast cen življenjskih potrebščin je bila v tem obdobju 4,2-odstotna, kar pomeni, da se vrednost plačnih razredov uskladi za 3,36 odstotka, in sicer s prvim junijem.

Prva višja plača bo junijska, izplačana pa bo julija.

N1 poroča, da je 25 plačilnih razredov sicer nižje od minimalne plače, zato delavcem v teh razredih doplačilo do minimalne plače krije delodajalec.  Ker gre za javni sektor, torej država.

Minimalna plača za leto 2024 je 1.253,9 evra bruto (50,54 evra bruto več kot lani).

 

Pogajanja še tečejo

Vlada in sindikati javnega sektorja se sicer še vedno pogajajo o prenovi plačnega sistema in odpravi plačnih nesorazmerij.

Lestvico, kolikšne bodo plače po novem, je objavil N1. V 32. razredu se bo plača dvignila iz 1.552 na 1.604 evrov bruto, v 49. pa iz 3.024 na 3.125 evrov bruto. V najvišjem razredu, to je 66., se bo plača iz 5.890 evrov bruto dvignila na 6.088 bruto. 

Komentarji (7)

Vatafak (ni preverjeno)

Lepo, pomali do njim peneze samo domo nosili, ka nedo zaran odili v sluzbo

Gost0011 (ni preverjeno)

Bravo....še večje razlike te delale

Ghost (ni preverjeno)

Še dati še ker to je absolutno premalo

košavec (ni preverjeno)

lenuhon bo tej golob dal večje plače, doktore pa zajebavle, oz. posledično nas navadne lidij zajebavle tej čudak lažnivi

. (ni preverjeno)

Kaj pa vam brezdelnim socialašom manjka?! Dan za dnem vam lenuhom šopajo v usta "krmilo" katerega si ne zaslužite s svojimi rokami! Nazadnje ste pa še nehvaležni. Paraziti pokvarjeni!

In reply to by košavec (ni preverjeno)

. (ni preverjeno)

In kako komentirate to proizvodni delavci v gospodarstvu!? Ali sami nimate želje po dostojnem, večjem zaslužku? Se bojite iti na cesto?

Sabina Škorjanc (ni preverjeno)

Porinite si v rit se teh 15evrov neto

Starejše novice