V studiu TV Idea smo ob Svetovnem dnevu Romov, ki ga obeležujemo 8. aprila, spregovorili tudi o tem, kakšen je položaj romske skupnosti v Sloveniji.

Pogovora o Romih sta se udeležila Darko Rudaš iz Zveze za razvoj romske manjšine Preporod ter Jožek Horvat Muc, predsednik Zveze Romov Slovenije in Sveta romske skupnosti v Republiki Sloveniji.

Položaj romske skupnosti v Sloveniji

Romi po Sloveniji živijo različno. Nekateri so zaposleni v Sloveniji, drugi v tujini. Spet druga stran zgodbe pravi, da nekateri še vedno živijo celo brez vode.

»Položaj romske skupnosti moremo oceniti iz dveh zornih kotov, ker se ta namreč razlikuje. Torej na Dolenjskem, Posavju in Beli Krajini so razmere sigurno slabše, medtem ko so v Prekmurju razmere malo boljše.

Pri nas v Prekmurju je položaj boljši, infrastruktura je urejena pa tudi romska skupnost je bolj organizirana,« pojasni Jožek Horvat Muc.

Ob Svetovnem dnevu Romov

»Svetovni dan Romov je priložnost, da Romi naglas povemo, tukaj smo!

Mi že ves teden v sklopu tega nagovarjamo romsko skupnost, da naj bodo ponosni govorci romskega jezika. Nagovarjamo otroke, da naj ne obupajo, naj živijo svoje sanje in jih uresničijo,« pravi Darko Rudaš iz Zveze za razvoj romske manjšine Preporod.

Kot je Rudaš še dodal, bo Svetovni dan Romov najprej obeležil s posvetom na temo zaposlovanja Romov. Popoldan pa bo v kino dvorani nastopal kot glasbenik.

Kakšna so ključne težave romskih skupnosti po Sloveniji, kako je z razvojem in kako zelo so pomembna sredstva, ki jih dobijo pa si lahko ogledate v spodnjem videoposnetku. 
 

Starejše novice