Rezultati raziskave z naslovom LGBT mladi - prebijmo molk v šolah, so pokazali, da šole niso varni prostori za pripadnike LGBT skupnosti, so sporočili iz društva za zagovorništvo pravic LGBTI oseb Legebitra.

V študiji, izvedeni leta 2019, so slovenski LGBT dijaki poročali o svojih izkušnjah z diskriminacijo v šolah. Rezultati so pokazali, da 11,1 odstotka LGBT dijakov ne namerava zaključiti srednješolskega izobraževanja.

Dijaki, ki so bili med svojim izobraževanjem deležni manj napadov in opazk zaradi svoje spolne usmerjenosti, bodo po rezultatih študije bolj verjetno nadaljevali šolanje, kot tisti, ki so bili pogosto tarča napadov.

Vsak četrti sodelujoči LGBT dijak poroča, da v šoli pogosto sliši homofobne opazke. Ob tem je le 12,8 odstotka sodelujočih dejalo, da je šolsko osebje ob homofobnih opazkah vedno ali skoraj vedno posredovalo, 53,9 odstotka anketiranih poroča, da šolsko osebje nikoli ni posredovalo, 33,2 odstotka dijakov pa je posredovanje šolskega osebja opazilo občasno.

Odzivi šolskega osebja na nadlegovanje neučinkoviti

Kar 41,3 odstotka LGBT dijakov je ocenilo, da so bili odzivi šolskega osebja na prijavo nadlegovanja ali napada neučinkoviti. Le 10,7 odstotka dijakov ocenjuje, da so bili odzivi šolskega osebja na prijavo nadlegovanja ali napada zelo učinkoviti, 48 odstotkov dijakov pa ocenjuje, da je bilo njihovo posredovanje nekoliko učinkovito.

V društvu Legebitra so v izjavi za javnost prav tako opozorili, da homofoben, bifoben, transfoben in seksističen govor ter druge opazke, ki temeljijo na predsodkih, ustvarijo šolsko okolje, ki ni varno in ki lahko privede do tega, da LGBT osebe ne izpolnjujejo svojih potencialov.

V raziskavi sta sodelovali 602 osebi, stari od 16 do 21 let. Povprečna starost sodelujočih je bila 17,4 leta. Sodelujoči so prihajali iz vseh slovenskih regij.

Komentarji (10)

owa owa (ni preverjeno)

Brez komentara

administrator (ni preverjeno)

jaz vsem priznam da sem gay in da je moj ljubček čarni vrag

In reply to by owa owa (ni preverjeno)

-- (ni preverjeno)

jaz sem tudi vedno bolj gay

In reply to by administrator (ni preverjeno)

tanja flaškon (ni preverjeno)

kako pa to izgleda

In reply to by -- (ni preverjeno)

Df_hejter (ni preverjeno)

whooo caaaareeeees

Naše ime (ni preverjeno)

Prihaja (pre)vlada njihovih zagovornikov, ki bo poskrbela zanje po poti "prave demokracije".

pinkaro (ni preverjeno)

že zato ni varno, ker lahko prenesejo aids. a dobro vemo pri kom in kako nastane ta bolezen.

gost512412 (ni preverjeno)

kot, da je aids samo med njimi... jao...

In reply to by pinkaro (ni preverjeno)

pinkaro (ni preverjeno)

seveda, ker pri njih nastane in lahko okužijo ostale tako kot sedaj da se vsi med sabo okužujemo s korono. misli malo, bedak

In reply to by gost512412 (ni preverjeno)

VEM (ni preverjeno)

Če jin je nič ni praf, pa v pragozd žjimi!

Starejše novice