*Fotografija je simbolična
Vlada določila besedilo predloga novele zakona o zaščiti živali in ga poslala v obravnavo državni zbor. Med drugim bo prepovedano privezovanje psov, usmrtitev zdravih zapuščenih živali v zavetiščih ter za pridobivanje kož ali krzna.

Predlog zakona celoviteje ureja področje odgovornega lastništva in zapuščenih živali. Po navedbah vlade vsebuje rešitve zaradi uskladitve z določbami novele stvarnopravnega zakonika in prinaša celovitejšo ureditev področja zapuščenih živali. 

Gre med drugim za določbe o omejitvi posedovanja nekaterih vrst živali ter osnovnih znanjih za skrbnike živali in tiste, ki opravljajo kakršno koli dejavnost, povezano z živalmi.

Prepovedali bi usmrtitev zdravih zapuščenih živali v zavetiščih

Predlog prinaša natančnejše določanje sledljivosti izvora psa zaradi preprečevanja in omejevanja preprodaje psov in ilegalne trgovine s psi. Uvaja določbe o odgovornem lastništvu mačk, da bi tako zmanjšali število zapuščenih mačk. Prav tako omejuje posedovanje »eksotičnih vrst« živali.

S predlogom bi vlada uvedla določbe za uvajanje odgovornega lastništva živali z zahtevo o osnovnih znanjih glede potreb in oskrbe živali. Dopolnila bi določbe, ki urejajo področje nevarnih psov, in uredila področje uporabe pastirskih psov za varovanje čred na paši.

Privezovanje psov bo prepovedano, z natančno določenimi izjemami, kjer je privezovanje nujno. Prav tako bo prepovedana usmrtitev zdravih zapuščenih živali v zavetiščih po 30 dneh ter usmrtitev živali zaradi pridobivanja kož ali krzna.

Novela določa še nosilce stroškov za oskrbo zapuščenih živali ter uvaja možnost izreka višjih kazni za prekrške.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Don Mentony (nepreverjen)

To ni pošteno do levakov ki uživajo v mučenju in pobijanju živali.

100-100 (nepreverjen)

Poslušaj moj tanač, idi do doktora na pregled.

In reply to by Don Mentony (nepreverjen)

rotschild (nepreverjen)

To je že skrajni čas!!!!!!!!!

Starejše novice