Fotografija je simbolična
Eden od najvplivnejših mednarodnih vodnikov v svetu gastronomije Gault&Millau je znova razglasil najboljše kulinarične mojstre.

Kljub za gostince izredno turbulentnem letu omejenega obratovanja so inšpektorji Gault&Millau Slovenija tudi tokrat uspeli opraviti obiske restavracij in popularnih zbirališč ter s tem zagotoviti izdajo vodnika Gault&Millau Slovenija za leto 2021. 

V letošnjem vodniku je predstavljeno 153 restavracij, prek 80 priljubljenih zbirališč, 67 vinskih kleti s 198 ocenjenimi vzorci vina, 13 pivovarn ter več kot 30 karakterističnih slovenskih živilskih produktov. Vodnik bo kmalu naprodaj, so pa včeraj pri Gault&Millauju že razkrili, kdo so najboljši za leto 2021

»Zdaj je postalo že skoraj tradicionalno, da vodnik vsako leto malce osvežimo. Lani smo dodali nove sklope, med drugim tudi karakteristične slovenske živilske produkte, katerih nabor letos še povečujemo. Prav tako letos ne boste zasledili več najboljše restavracije, temveč izbor najboljših restavracij, ki so prejele po štiri kape. S tem usklajujemo prakso Gault&Millau po svetu ter na piedestal postavljamo vse gostince, ki so si uspeli izboriti zavidljive štiri kape,« pravi Mira Šemić, direktorica Gault&Millau Slovenija.

Slovenija vedno bolj uveljavljena gastronomska destinacija

Letošnja podelitev nagrad najboljših je skladno z epidemiološkimi razmerami potekala v drugačnem formatu. Nagrajenci so bili najavljeni v video oddaji, prejemnike pa so v Gault&Millau predstavili skozi kratke video razglednice, svojo nagrado oziroma diplomo pa bodo nagrajenci tokrat prejeli naknadno, individualno oziroma po pošti. 

»Vodnik Gault&Millau pomeni veliko priznanje za slovensko gastronomijo. Letošnja razglasitev prihaja v času, ko se slovenski turizem, sploh pa gostinstvo soočata z največjo krizo. A smo veseli in optimistični, saj nagrajujemo najboljše. Slovenija se je v zadnjih letih uvrstila med najbolj zaželene gastronomske destinacije,« je v video razglasitvi gostince nagovorila Maja Pak, direktorica Slovenske turistične organizacije, ki je glavni partner projekta.

A danes je po njenih besedah dan za praznovanje. Pred nami je leto, v katerem je Slovenija evropska gastronomska regija. Leto polno izzivov tako po njenem mnenju prinaša tudi priložnosti, da skupaj slovensko gastronomijo povzdignemo na še višjo raven. »Podelitev nagrad je odličen uvod v to gastronomsko obarvano leto,« je ocenila.

To so najboljši po izboru vodnika Gault&Millau za leto 2021

Po izboru vodnika Gault&Millau je najboljši šef 2021 Gregor Vračko iz Hiše Denk iz Zgornje Kungote.

Z nazivom najboljše restavracije, ki so prijele priznanje štiri kuharske kape, pa se je okitilo šest gostiln, in sicer Ošterija Debeluh iz Brežic, Hiša Denk iz Zgornje Kungote, Restavracija Mak iz Maribora, Restavracija Strelec iz Ljubljane, Hiša Franko iz Kobarida in Gostilna pri Lojzetu, dvorec Zemono iz Vipave.

Najboljši natakar oziroma sommelier za leto 2021 je postal Grega Repovž iz Gostilne Repovž iz Šentjanža, najboljši slaščičar 2021 pa je Fetiche Patisserie iz Ljubljane. Za najbolj popularno oziroma priljubljeno mesto 2021 so razglasili Wine bar Šuklje iz Ljubljana.

Šefinja tradicije je postala Mojca Trnovec iz Gostilne Mihovec iz Zgornjih Pirnič, za šefa prihodnosti so imenovali Luko Koširja iz gostilne Grič iz Šentjošta nad Horjulom. Za mladega talenta 2021 pa je bil razglašen Leon Pintarič iz Gostilne Rajh iz Murske Sobote.

S spleta

Komentarji (3)

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.
Olosh (nepreverjen)

Bravo Leon! Dečko na mesti :)

. (nepreverjen)

bar nekse pozitivne novice . Kire tak be lejko tudi ostalo.

Off2

"Leon Pintarič iz Gostilne Rajh iz Murske Sobote" ... hahaha :)
Rajhovi ka vas je sran ka ste z Bakovec?
Tudi drujgi so iz kakšne vukojebine, pa toga ne skrivajo .... sramota !!
Te pa nej čuda, ka vas lidge ne trpijo ...

Starejše novice