Nova osebna izkaznica bo vsebovala tudi elektronsko identifikacijo, z njo pa bomo lahko opravljali zdravstvene storitve.

Spomnimo, kot smo že poročali, v Slovenijo prihajajo nove osebne izkaznice. Državni zbor je tokrat z 62 glasovi za in brez glasu proti sprejel novelo zakona o osebni izkaznici, ki daje pravno podlago za izdajanje biometričnih osebnih izkaznic. 

Vse stare osebne izkaznice bodo ostale v veljavi, državljan pa bo lahko staro zamenjal z novo tudi pred potekom, če bo to želel.

Biometrični podatki

Slovenska osebna izkaznica bo vsebovala čip, na katerem bosta zapisana biometrična podatka podobe obraza in dveh prstnih odtisov. Biometrični podatki bodo shranjeni samo na čipu individualne osebne izkaznice in se bodo lahko uporabljali samo za preverjanje verodostojnosti dokumenta in istovetnosti lastnika dokumenta pri prehodu meje.

Prstni odtisi se bodo odvzeli po dopolnjenem 12. letu starosti, iz evidence pa bodo izbrisani po vročitvi oziroma 90 dni od datuma izdaje, če osebna izkaznica ne bo vročena prej. 

Elektronska identifikacija in zdravstvene storitve

Osebna izkaznica bo nosilka sredstva elektronske identifikacije. Vsebovala bo dve sredstvi elektronske identifikacije, visoke in nizke ravni zanesljivosti in kvalificirano potrdilo za elektronski podpis. Uporaba te funkcije bo sicer določena z Zakonom o elektronski identifikaciji in elektronskem podpisu. Osebna izkaznica bo zato lahko priglašena kot nacionalni dokument za čezmejno elektronsko poslovanje.

Z osebno izkaznico bomo lahko opravljali tudi storitve na področju zdravstva. Te bodo prilagojene poslovanju prek elektronske identifikacije.

Večja uporabnost in varnost v pravnem prometu

Na obrazcu bo dodan zapis pošte in poštne številke ter države in kraja rojstva. S tem se bo povečala uporabnost osebne izkaznice v pravnem prometu. Povečuje se tudi njena varnost v pravnem prometu, saj bo prek portala e-Uprava na podlagi serijske številke mogoče preveriti, ali je dokument veljaven ali neveljaven.

Preprečevanje zlorab identitete

Z vidika preprečevanja zlorab identitet se uvaja podlaga za hitro, elektronsko prijavo izgube ali kraje. Ob vlogi za osebno izkaznico se bo istovetnost posameznika lahko preverjala tudi z vpogledom v uradne evidence in primerjavo fotografij posameznika iz evidenc uradnih identifikacijskih dokumentov.

Pravna podlaga za uvedbo biometričnih osebnih izkaznic v Sloveniji je sprejeta novela Zakona o osebni izkaznici v skladu z Uredbo EU 2019/1157. Zdaj sledi postopek implementacije zakona, v zakonu je določen devetmesečni rok za implementacijo. V Sloveniji sicer od 2006 že izdajamo biometrične potne liste.

S spleta

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
kanala b (nepreverjen)

a to velja tudi za ilegalne tujce iz podsaharske afrike v begunskem centru, ki so na socialni podpori.

Jkihhjz (nepreverjen)

Poserjem se na take osebne kartice

Cvas (nepreverjen)

Po novon gda de mi potekla osebna mo pač izbrisani... Gnes den je fejst popularno ka se gibleš po svejti brez dokumentov, pa še sefele ugodnosti dobiš

Zmago (nepreverjen)

Zakaj ne združijo vseh osebnih kartic v eno ! Od osebne , vozniške in zzzs ? Pa še kakšna bi se našla 😎 da mi ne bo kdo rekel da lažje izgubiš eno . Ker če izgubiš denarnico izgubiš itak use 😅 pa lep dan še naprej 😎

Starejše novice