Na Siciliji so namerili visokih 48,8 stopinj Celzija. Temperaturo morajo še potrditi, a če bo pri njej obveljajo, bo to nov italijanski rekord in hkrati najvišja izmerjena temperatura v Evropi.

Najvišjo temperaturo doslej so v Evropi namerili leta 1977 v Atenah. V grški prestolnici je bilo takrat izmerjenih 48 stopinj Celzija. 

Novo rekordno temperaturo pa so včeraj izmerili v Italiji, in sicer v kraju Floridia v pokrajini Siracusa, navaja italijanski časnik Corriere della Sera.

Temperaturo 48,8 stopinj Celzija je izmeril Agrometeorološki sistem dežele Sicilija ob 14. uri. V primeru potrditve, bo to tudi najvišja izmerjena temperatura v Evropi.

Vir: Facebook profil SIAS - Servizio Informativo Agrometeorologico Siciliano

Časnik ob tem navaja, da je za Floridio in notranjost pokrajine Sirakuze značilno, da so temperature višje kot le nekaj deset kilometrov stran.

Italija je sicer trenutno v primežu vročinskega vala, ki so ga poimenovali Lucifer. Temperature so se povsod na jugu Italije povzpele na od 39 do 42 stopinj.

Po napovedih vremenoslovcev bo vročina tam vztrajala tudi v naslednjih dneh, Lucifer pa naj bi dosegel vrhunec v petek. Za takrat je izdano najvišje opozorilo pred nevarnostjo za kar 15 mest.  

Kakšno vreme bo pri nas? 

Danes bo po napovedih vremenoslovcev večinoma jasno. Najvišje dnevne temperature bodo od 27 do 32, na Goriškem in v Vipavski dolini do 35 stopinj Celzija.

Vir: ARSO

Izdano opozorilo: Sredi dneva velika toplotna obremenitev

Jutri bo povečini sončno. Popoldne lahko predvsem v hribovitem svetu nastane kakšna vročinska nevihta. Jutranje temperature bodo od 14 do 19, na Primorskem okoli 21, najvišje dnevne od 28 do 33, na Goriškem do 36 stopinj Celzija.

V soboto in nedeljo bo sončno in vroče, popoldanske temperature bodo med 30 in 35 stopinj Celzija. Verjetnost popoldanskih neviht bo majhna.

Še vedno velja opozorilo Agencije Republike Slovenije za okolje. Po napovedih vremenoslovcev bo v prihodnjih dneh sredi dneva in popoldne velika toplotna obremenitev.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
realnoo (nepreverjen)

NAPIHOVANJE, LAGANJE...VSE ZA KLIKE!

bob2 (nepreverjen)

pripravite se 32° bo wauuu

Linkoln (nepreverjen)

Ja,pišete kak če bi zdaj vsi spoznali od tej vrocine. Teh par dni pa že zdrzimo na 32-33 stopinj.

Starejše novice