S svojimi dohodki je leta 2020 brez težav preživelo mesec 21 odstotkov gospodinjstev. Nepričakovane izdatke v višini 650 evrov bi v letu 2020 lahko poravnalo 67 odstotkov gospodinjstev.

Leto 2020 je bilo posebno na vseh področjih, med drugim tudi na področju raziskovanja življenjskih pogojev.

Poseben način zbiranja podatkov

V minulem letu je zbiranje podatkov v Statističnem uradu Republike Slovenije potekalo nekoliko drugače: zaradi posebnih razmer podatkov ni bilo mogoče zbrati v prvi polovici leta in v strnjenem obdobju (od januarja do junija), kot to počnejo po navadi, saj so morali zbiranje podatkov, ki je potekalo od 15. januarja, 15. marca zaradi razglasitve epidemije prekiniti. Nadaljevali so 15. maja in končali 15. septembra.

Pri uporabi podatkov tako moramo upoštevati, da so se podatki zbirali v dveh obdobjih, in sicer pred zdravstveno krizo (od januarja do marca) in v času zdravstvene krize oziroma po prvem valu epidemije covida-19 (od maja do septembra).

Zaradi tega niso popolnoma primerljivi s podatki iz prejšnjih let, opozarjajo državni statistiki.

S svojimi dohodki brez težav preživelo mesec več gospodinjstev

Odstotek gospodinjstev, ki so v letu 2020 ocenila, da so s svojimi dohodki preživela mesec brez težav – lahko oziroma zelo lahko – se je v primerjavi z letom poprej povečal za tri odstotne točke: z 18 na 21 odstotkov.

Po drugi strani pa je odstotek tistih gospodinjstev, ki so s svojimi dohodki shajala s težavami – težko oziroma zelo težko – ostal enak, in sicer 20 odstotkov.

Največ gospodinjstev je s svojimi dohodki preživelo mesec z manjšimi težavami, in sicer 31 odstotkov.

Osem tisoč več resno materialno prikrajšanih oseb

Stopnja resne materialne prikrajšanosti je bila v minulem letu triodstotna ali v primerjavi z letom poprej višja za 0,4 odstotne točke. To pomeni, da je v letu 2020 živelo v materialno prikrajšanih gospodinjstvih približno 61 tisoč oseb (osem tisoč več kot v prejšnjem letu).

Gospodinjstva, v katerih so živele te osebe, so bila zaradi omejenih finančnih virov prikrajšana za vsaj štiri od naslednjih devetih elementov, na podlagi katerih se računa stopnja materialne prikrajšanosti: za redno plačilo najemnine ali hipoteke in stanovanjskih stroškov, za odplačevanje kreditov; za primerno ogrevano stanovanje; za poravnavo nepričakovanih izdatkov v višini mesečnega praga tveganja revščine (650 evrov); za mesni ali enakovreden vegetarijanski obrok vsaj vsak drugi dan; za enotedenske letne počitnice za vse člane gospodinjstva; za osebni avtomobil; za pralni stroj; za barvni televizor; za telefon.

Samoocena splošnega zadovoljstva z življenjem nekoliko nižja

Povprečna samoocena zadovoljstva z življenjem na lestvici od nič (povsem nezadovoljen) do deset (zelo zadovoljen) se je v primerjavi z letom poprej znižala za 0,1 vrednosti ocene (s 7,5 na 7,4).

Druženje ob pijači ali na kosilu in plačljive prostočasne aktivnosti približno enako dostopni

Med vsaj šestnajst let starimi osebami v Sloveniji se je v minulem letu 92 odstotkov vsaj enkrat na mesec družilo s prijatelji ali sorodniki ob pijači ali na kosilu, kar je za eno odstotno točko manj kot leto poprej. Delež tistih, ki si tovrstnega druženja niso mogli privoščiti zaradi finančnih težav, je ostal enak kot leto poprej, in sicer trije odstotki oseb.

Prostočasnih aktivnosti, ki jih je treba plačati, se je v minulem letu redno udeleževalo 54 odstotkov oseb, starih vsaj šestnajst let, kar je za eno odstotno točko manj kot leto poprej.

Delež oseb, ki si zaradi finančnih razlogov niso mogle privoščiti tovrstnih aktivnosti, pa se je v primerjavi z letom poprej znižal za eno odstotno točko (z 12 na 11 odstotkov).

Komentarji (5)

lebar (ni preverjeno)

To so verjetno zadovoljni tisti ,ki so pri koritih in tisti ,ki na mesec ,dobijo 2---3 tisoč € plače mi kateri imamo 370 € penzije res ne moremo biti zadovoljni .Za Jugoslavije je bi 100 °% boljše

Izoliran (ni preverjeno)

Tak je bilo dobro, da so vsi takoj dinare menjali za tujo valuto "osovraženo" marko.

In reply to by lebar (ni preverjeno)

Vrazji (ni preverjeno)

Tocno tak delavec pa upokojenec ne spadata v tau skupino z tak malimi placami pa penzijami v prekmurji je gratalo siromastvo

info.opost (ni preverjeno)

vecinoma ateisti, partijci in materialisticni verniki, nikoli niso zadovoljni s svojim zivljenjem. njihov problem.

.... (ni preverjeno)

Samo ka smo se Juge rešili, zdaj je dobro.

Starejše novice