Slika je simbolična.
Nacionalni inštitut za javno zdravje in Ministrstvo za zdravje opozarjata, kako izpostavljenost tobačnemu dimu negativno vpliva na naše zdravje.

V začetku šolskega leta se bodo v sodelovanju med Ministrstvom za zdravje in Nacionalnim inštitutom za javno zdravje izvajale aktivnosti za osveščanje javnosti o prepovedi kajenja v vozilih ob prisotnosti mladoletnih oseb, o pasivnem kajenju ter o škodljivih posledicah izpostavljenosti tobačnemu dimu.

Kjer kadijo kadilci, tudi nekadilci vdihavajo tobačni dim - torej iste škodljive snovi kot kadilci.

Tobačni dim vsebuje več kot 7000 različnih kemičnih snovi, stotine od teh so škodljive zdravju, okoli 70 jih povzroča raka.

Varne ravni izpostavljenosti tobačnemu dimu ni

Dolgotrajna izpostavljenost škodljivim sestavinam tobačnega dima lahko med tistimi, ki ne kadijo, privede do pojava istih bolezni kot pri kadilcu.

Pri odraslih nekadilcih izpostavljenost tobačnemu dimu poveča tveganje za koronarno srčno bolezen, možgansko kap in pljučni rak, različne druge vrste raka, bolezni dihal, kašelj, tiščanje v prsih, izkašljevanje sluzi, težave pri dihanju ter številne druge bolezni in zdravstvene težave, ki so v celoti preprečljive, če se izpostavljenosti izognemo.

Pazimo na nerojene otroke, dojenčke, majhne otroke in nosečnice

Posledice izpostavljenosti so lahko prezgodnji porod, nizka porodna teža otroka, zajčja ustnica, volčje žrelo, nenadna smrt dojenčka, pogostejše kot pri neizpostavljenih otrocih so okužbe spodnjih dihal, bolezni srednjega ušesa, astma ali njeno poslabšanje ter številne druge bolezni in zdravstvene težave. 

Tudi bolniki s kroničnimi boleznimi, na primer dihal, srca in ožilja, sodijo med bolj ranljive skupine za škodljive učinke izpostavljenosti tobačnemu dimu.

Foto: Nacionalni inštitut za javno zdravje

Prepovedi kajenja v Sloveniji 

V Sloveniji je od 2007 naprej prepovedano kajenje tobačnih izdelkov v zaprtih in javnih delovnih prostorih, od marca 2017 tudi kajenje v vseh vozilih v navzočnosti oseb, mlajših od 18 let.

Po uvedbi prepovedi se je odstotek tobačnemu dimu izpostavljenih nekadilcev močno znižal, ugodne trende beležimo še danes. Vendar pa izpostavljenost tobačnemu dimu ostaja prisotna in ni zanemarljiva. 

V Sloveniji je tobačnemu dimu izpostavljenih skoraj 230.000 nekadilcev, starih 15 let in več, najmanj vsak deseti še nerojeni otrok, vsak dvajseti otrok star tri mesece do dve leti, ter približno tretjina mladostnikov, starih deset do 17 let. 

Potrebni bodo torej nadaljnji ukrepi za zmanjševanje izpostavljenosti. Ta je dandanes prisotna predvsem v domačem bivalnem okolju.

Kajenje v tako majhnem prostoru, kot je avtomobilska kabina, privede do visokih ravni škodljivih snovi iz tobačnega dima, ki so podobne tistim v zakajenih lokalih ali pa jih celo presežejo. Odpiranje oken ali zračenje ne zadoščata, tako v avtomobilih kot tudi v stanovanjskih prostorih.

Foto: Ministrstvo za zdravje

Zaščitite otroke, družinske člane in sebe pred tobačnim dimom

Ne dovolite, da kdo kadi kjerkoli v vašem domu. Ne dovolite, da kdo kadi v vašem avtomobilu, tudi če so odprta okna avtomobila ali je vključeno prezračevanje. V največji možni meri poskušajte zagotoviti, da nihče ne kadi v bližini vas in vaših otrok. Če kadite, opustite kajenje.

Opustitev kajenja je koristna za zdravje v katerikoli starosti, največje koristi pa prinaša pred 40. letom starosti.  

V Sloveniji so kadilcu na voljo različne vrste dodatne pomoči pri opuščanju kajenja. Brezplačni svetovalni telefon za pomoč pri opuščanju kajenja na številki 080 2777 deluje vsak dan, tako med delovniki, kot tudi med vikendi in prazniki, med 7. in 10. uro ter med 17. in 20. uro. Na tej telefonski številki lahko posameznik pridobi vse potrebne informacije glede različnih vrst pomoči za opuščanje kajenja, lahko pa se s svetovalcem tudi dogovori za podporo pri opuščanju kajenja preko telefona.

Komentarji (11)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Boppp. (nepreverjen)

Halo, v Nemciji to velja celo v stanovanju kjer so otroci.

Tišinčar (nepreverjen)

Gda de mi država küjpila avto pa plačala dajatve za njega te mi lejko pogoje postavla glede kajenja......se strinjan pa se držin ka gda man koga v avtoje ka ne kadin celo deco ka se razmimo.....gda san pa sam pa mi nemre pa nede nišče gučo če mo ge v svojon avtoje kadil ali pa nej!!!

HojSS PRESS (nepreverjen)

Ojoj siromak !! Nede tebi nišče gučo ja ??? Ehhhhh, no !
Kot bi rekel, da lahko pelješ preko vseh omejitev, ker si sam kupul avto.
Pa kaj si tako nor na svoj "jekleni konjiček" ???
Je samo eno navadno prevozno sredstvo in ne kovinska škatla, ki jo kažeš po vasi !!!!
Aja, pa kajenje je tudi lahko nevarno za varnost v prometu, ker pri vozniku povzroča nepazljivost, kot telefon ali kaj drugega.
Osredotoči se na vožnjo in promet na cesti in ne, da iščeš cigarete, vžigalnik in potem med kajenjem še peplnik !!!
Ali pa mogoče pepel trosiš kar na sedež ali tla ???
Ali pa kar skozi okno ????

In reply to by Tišinčar (nepreverjen)

Tišinčar (nepreverjen)

Tij pa samo lepo dale njof njof njof, kak na vsako temo pa na vsaki komentar. Ja pepel trosin skoz okno! Je tu kaj spornoga? Mislen ka je bole čisti pepel kak pa tvoje pametovanje!

In reply to by HojSS PRESS (nepreverjen)

gost81 (nepreverjen)

Najboljše ka de ta vlada samo omejevala nekaj, zdaj če so oni v glavi omejeni še ne pomejni ka tudi mij moremo biti. Me prav zanima če bodo jutri na srečanju SDS-a v Renkovcih tudi omejitve. Če sem prav videl je omejeno druženje do 50 ljudi, a njih bo jutri sigurno za poln šotor, bo treba it pogledat in kako slikco naredit.

In reply to by HojSS PRESS (nepreverjen)

Hshsh (nepreverjen)

Ka pa ozavescanje o kurjenju pozimi? Kda narod v pec zmece vse ka ma pri roki? Pm5 pa pm10 delci, stere lepo na sprehodi vecer pozimi vdihavamo? Tisto van nika ne smrdi? Samo se spomnite kak pozimi "smrdi" po dimi. Tiato je RAK! samo o ton se ne guci... Mi kadilci smo svinje. Dajte ga enjajte srati.

fuuuj (nepreverjen)

itak ka ste svinje, pa child-abuseri keri poleg dece kadite. starsi pa taksni ja….

In reply to by Hshsh (nepreverjen)

HojSS PRESS (nepreverjen)

Se strinjam, da nekateri res vse smeti in ves odpad pokurijo.
Če kuriš dobra, kvalitetna in suha drva nikoli ne smrdi in tudi ni prekomernega dima.
Enkrat bo treba, kot je že v nekaterih razvitih državah EU, da bo prišeč inšpektor pogledat, kje in zakaj se prekomerno kadi.
In, ko bo izdal takšno položnico, kot je stala cela prikolica slabih drv s Hrvaške potem se bo kdo zamislil, kaj bo dal v peč !!!!!!

In reply to by Hshsh (nepreverjen)

Hi,hi,hi, (nepreverjen)

Bogi Tišinčar , kak si se gor vužgo , to ka si prešto si pa tak nej razmo , jebi ga duga lajtunga pa tak dale.

Tišinčar (nepreverjen)

Tak glede lajtunge.....tij si prešto vse ka san ge napiso? Z svoje doj stope pa te boj pameten!

In reply to by Hi,hi,hi, (nepreverjen)

paliodrom (nepreverjen)

Jaz bom kadil, tamali so lahko zunaj na -20

Starejše novice